Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

14/3/23

Υπάρχει και η GrMDB

Εσείς που ασχολείστε με τον κινηματογράφο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλοι γνωρίζετε την IMDB (International Movie Data Base), τη βάση δεδομένων της διεθνούς κινηματογραφίας, δηλαδή. Μια βάση στην οποία όλοι ανατρέχετε (και ανατρέχουμε) για πληροφορίες από τις ξένες ταινίες (και αρκετές ελληνικές), μεταφρασμένες μάλιστα από τη Google. Λίγοι από εσάς όμως γνωρίζουν, ότι υπάρχει μια βάση δεδομένων αποκλειστικά για τον ελληνικό κινηματογράφο, το δικό μας σινεμά!
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, οι κριτικοί κινηματογράφου Κώστας Κωνσταντινίδης και Πάνος Κοκκαλένιος ξεκίνησαν μια έρευνα για την Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, η οποία σταδιακά εξελίχθηκε σε μια σύγχρονα δομημένη εφαρμογή βάσης δεδομένων της εγχώριας κινηματογραφίας, τη GrMDB (Greek Movie Data Base). Και αυτό χάρη στη συνεργασία με την EthnoData (θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας), η οποία κυκλοφόρησε το 1997 ένα CD-ROM που αποτέλεσε και την πηγή για σχεδόν το σύνολο των τότε νεοσύστατων ενημερωτικών ιστοσελίδων. Αυτό ήταν και η αφορμή για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας αναζήτησης, με βάση τα υπάρχοντα και επιπρόσθετα στοιχεία εκείνης εποχής.
Σήμερα, η Ελληνική Movie Data Base αριθμεί 14.093 (και προστίθενται νέοι συνεχώς) τίτλους ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους από τον Ελληνικό Κινηματογράφο, μαζί με άνω των 4.400 ονόματα σκηνοθετών, άνω των 42.000 ηθοποιών και λοιπών συντελεστών (αριθμοί που ανανεώνονται σχεδόν καθημερινά και ακολουθούν την επικαιρότητα). Επίσης, περιλαμβάνει πάνω από 3.600 τρέιλερ ταινιών, 50.000 φωτογραφιών ταινιών και 7.000 φωτογραφιών συντελεστών. 
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε ως επισκέπτες της ιστοσελίδας είναι να ανοίξετε λογαριασμό σύνδεσης (δωρεάν) ως μέλος της και να ξεκινήσετε την πλοήγηση. Θα πραγματοποιήσετε ένα εξαιρετικό ταξίδι στον κόσμο του Ελληνικού Κινηματογράφου.
Η Greek Movie Data Base διαθέτει και Group Page στο Facebook για περισσότερη και άμεση επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων, πάντοτε αποκλειστικά για τον Ελληνικό Κινηματογράφο. Όσοι πιστοί προσέλθετε. Αξίζει τον κόπο!
INFO