10/3/23

Luther: Ο έκπτωτος - Luther: The fallen sun

Πρόκειται για ταινία-συνέχεια της βρετανικής αστυνομικής σειράς μυστηρίου Luther (2010 – 2019 στο BBC η οποία έχει βρεθεί πολλές φορές υποψήφια τόσο στα βραβεία Emmy, όσο και στα BAFTA), με κεντρικό ήρωα τον χαρισματικό, αλλά και ιδιόρρυθμο ντετέκτιβ Τζον Λούθερ που αναλαμβάνει την επίλυση δύσκολων υποθέσεων, οι οποίες απαιτούν, εκτός από δράση και συνθετική σκέψη.
Στο φιλμ, ένας φρικτός serial killer τρομοκρατεί το Λονδίνο, ενώ ο λαμπρός αλλά ντροπιασμένος ντετέκτιβ Τζον Λούθερ (Ίντρις Έλμπα) βρίσκεται φυλακισμένος για «ανορθόδοξη» συμπεριφορά, που έχει αποκαλυφθεί μέσα από στοιχεία που έχει στείλει στην αστυνομία ο serial killer. Στοιχειωμένος από την αποτυχία του να συλλάβει τον ψυχοπαθή δολοφόνο που τώρα τον κοροϊδεύει, ο Λούθερ πρέπει μέσα από το κελί του αυτή τη φορά να πείσει τους πρώην προϊσταμένους του και συνεργάτες του, ότι έχει «διαβάσει» σωστά το χαρακτήρα του serial killer και βρίσκεται στα ίχνη του, αλλά επειδή δεν μπορεί, αποφασίζει να δραπετεύσει για να ολοκληρώσει τη δουλειά του πάση θυσία. 
Ουσιαστικά, έχουμε μια ιστορία γάτας – ποντικιού, στην οποία το ποντίκι, ο serial killer (που τον υποδύεται έξοχα ο Άντι Σέρκις) βρίσκεται πάντοτε ένα βήμα πιο μπροστά, χάρη στη βοήθεια που δέχεται από ανθρώπους τους οποίους εκβιάζει ότι θα εκθέσει τα βίτσια τους, στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία όλη. Χαρακτηριστικό είναι το πρώτο κακούργημα που βιώνουμε και είναι το ταυτόχρονο κάψιμο οκτώ κρεμασμένων νέων μπροστά στα μάτια των γονιών τους, που έχουν κληθεί από τον ίδιο. Ένας μανιακός δολοφόνος που στηρίζεται σε «συλλογική εργασία» και ο οποίος παράλληλα διαθέτει και ένα τεράστιο διαδικτυακό κοινό, αφού τους παρέχει «ζωντανές εικόνες» από τις δολοφονίες των θυμάτων του. Σχιζοφρενική κατάσταση.
Σε σενάριο του Νιλ Κρος, το οποίο διαθέτει συνεχείς ανατροπές και θέτει τους κεντρικούς χαρακτήρες ενώπιον ανατριχιαστικών διλλημάτων, το φιλμ είναι ένα σκοτεινό θρίλερ αγωνίας και φρίκης γυρισμένο με γρήγορο ρυθμό και βασισμένο κυρίως στη δυναμική παρουσία του Ίντρις Έλμπα, ο οποίος διαθέτει πλούσια εκφραστικότητα, που έχει καθιερωθεί από την αντιμετώπιση και των πιο φρικτών εικόνων με αδιάφορο ύφος και τα χέρια στις τσέπες. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 10/3/2023 στο Netflix
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, Φρίκης, 129΄
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Τζέιμι Πέιν
Παίζουν: Ίντρις  Έλμπα, Σίνθια Ερίβο, Άντι Σέρκις, Ντέρμοτ Κρόουλι