15/3/23

Εξορία - Exile

Μια αλληγορία, πάνω στην οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στην Ελλάδα καθώς και στην άτυχη απόπειρα φυγής του ήρωα της ταινίας από τη χώρα.
Κατά τον σκηνοθέτη Β. Μαζωμένο «Η "Εξορία" είναι το ταξίδι ενός ανθρώπου, ως ξένου, στη χώρα του. Η ιστορία χωρίζεται σε επεισόδια, όπως στα όνειρα ή στους εφιάλτες. Και διαβάζεται επίσης ανάποδα, υπό την έννοια ότι στο ταξίδι του ήρωα η αρχή και το τέλος έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Ο τίτλος αναφέρεται στην απώλεια του εαυτού και στην πλήρη αποξένωση, αφού ο ήρωας βιώνει στη χώρα του μια λαθραία ζωή»
Πρόκειται για ταινία που ασχολείται άμεσα με την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομικής κρίσης μέσω του Άρη, ενός απελπισμένου άντρα, ο οποίος επιχειρεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα με ένα - σχεδόν κατεστραμμένο- σκάφος. Μετά τη διάσωσή του από βέβαιο πνιγμό από την Ελληνική Ακτοφυλακή, θα επιστρέψει ως ξένος στη χώρα του. Εκεί θα βιώσει κάθε είδους ακρότητα ως απόκληρος του συστήματος. Θα κλέψει, θα γίνει σκλάβος και θα σκοτώσει. 
Ο Β. Μαζωμένος εκφράζοντας την αγωνία του και μια εμφανή ενσυναίσθηση, παρουσιάζει τους διάφορους τρόπους εκμετάλλευσης, ταπείνωσης και εξευτελισμού του νεοέλληνα, εξόριστου στη χώρα του, την Ελλάδα της κρίσης, όπως υπονοεί και ο τίτλος της ταινίας, η ιστορία της οποίας παραπέμπει σε μια σύγχρονη Οδύσσεια.
Ενδιαφέρον, αλλά αργό στην εξέλιξή του φιλμ. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO 
Προβάλλεται από 16/3/2023 στο Studio new star art cinema
Είδος: Δράμα, 110΄
Χώρα: Ελλάδα, 2019
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαζωμένος
Παίζουν: Κατερίνα Τσάση Δέδε, Στέφανος Κακαβούλης, Αγγελική Καρυστινού, Δημήτρης Σιγανός
Διανομή: New Star