22/3/23

Η Λέιλα και τα αδέρφια της - Leila’s brothers

Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Σαΐντ Ρουστάγι η οποία πραγματεύεται την πατριαρχική οικογένεια και τις παραδόσεις, με φόντο  την Ιρανική κοινωνία όπως αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες προκαλώντας ταξικές διαφορές. Ένα φιλμ που δείχνει πώς η οικογένεια μπορεί να είναι ταυτόχρονα ευλογία αλλά και κατάρα κινούμενη μεταξύ του συμφέροντος και της ανιδιοτέλειας.
Στα 40 της, η Λέιλα έχει περάσει όλη της τη ζωή φροντίζοντας τους γονείς και τα τέσσερα αδέλφια της, τα οποία ουσιαστικά δεν προσφέρουν τίποτα εκτός από ιδέες της «αρπαχτής» και την προδιαγεγραμμένη πατριαρχική τους πορεία μέσα στο θεσμό της οικογένειας. Ενώ έχουν απεγνωσμένη ανάγκη από κοινωνική αναγνώριση και χρειάζονται οικονομική υποστήριξη, κινούμενοι από εγωισμό κάνουν το ένα λάθος πάνω στο άλλο. 
Η Λέιλα με ψυχραιμία καταστρώνει ένα σχέδιο για να σώσει την οικογένεια  από τη φτώχεια, για να ανακαλύψει ότι ο πατέρας της κρύβει έναν οικογενειακό θησαυρό. Αυτή η αποκάλυψη θα φέρει χάος στην ήδη εύθραυστη δυναμική της οικογένειας ενώ οι ενέργειες των αδερφών της θα οδηγήσουν την όλη κατάσταση σταδιακά σε ένα βήμα πριν την καταστροφή. 
Συνολικά, η ταινία αποτελεί έναν κοινωνικό σχόλιο  πάνω σε μια πατριαρχική κοινωνία που βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια. Διαθέτει στιγμές δράματος και κωμωδίας παρεξηγήσεων με πολύ καλές ερμηνείες και κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το φινάλε. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 23/3/23 στις αίθουσες
Είδος: Δράμα, 165΄
Χώρα: Ιράν, 2021
Σκηνοθεσία: Σαΐντ Ρουστάγι
Παίζουν: Ταρανέ Αλιντουστί, Σαΐντ Πουρσαμίμι, Ναβίντ Μοχαμαντζάντεχ, Πεϊμάν Μοααντί
Διανομή: Cinobo