22/3/23

Broken circle

Μια τολμηρή, ανατρεπτική, απόδοση του μύθου των Ατρειδών, σε χρόνο παρελθόντα και μέλλοντα με πρωταγωνιστές δύο νέους παγιδευμένους στη ρωγμή του χρόνου, σε ένα παιχνίδι αγάπης και έρωτα.
Το φιλμ, δημιούργημα ενός ανθρώπου (ο Δημήτρης Κατής είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτης, μουσικοσυνθέτης), περιγράφει μια εποχή στην αρχαία Ελλάδα, που τα βασίλεια εναλλάσσονταν από φιλόδοξους ευγενείς και στυγνούς βασιλείς και δυνάστες, αλλά και από σοφούς, ήρωες και ημίθεους.  Σ’ αυτή την εποχή (η οποία όπως εξελίσσεται μοιάζει «άχρονη»), τοποθετεί ο Δημήτρης Κατής τους ήρωές του, οι οποίοι προέρχονται από τον Οίκο των Ατρειδών. 
Η βασική του ηρωίδα, είναι μια νέα με άδολη αγάπη για τη ζωή και με πολλά ερωτήματα για τα μυστήρια που την περιβάλλουν, που οδηγείται σε μία νοητικά ερωτική αναζήτηση της αλήθειας, με γνώμονα την αμφισβήτηση των εννοιών του κατεστημένου της εποχής.
Οι διάλογοι, με επιπρόσθετες και εμπνευσμένες  από τις τραγωδίες των Σοφοκλή και Ευριπίδη φράσεις, αποδίδονται από τους ηθοποιούς με θεατρικό τρόπο και λυρισμό. 
Τα κάδρα του σκηνοθέτη-διευθυντή φωτογραφίας, διαθέτουν μια εικαστική ομορφιά στην οποία η Φύση παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο. Όπως αναφέρει και ο αφηγητής της ιστορίας, «η φύση είναι εναρμονισμένη με τον άνθρωπο». Ενώ, δεν χάνουν την αξία τους όταν επεμβαίνει το CGI του Πάνου Μακούλη, παρόλο που ξαφνιάζουν με το φουτουρισμό τους, όσο εξελίσσεται η ιστορία.
Τέλος, η πρωτότυπη μουσική συμβάλλει με τον τρόπο της, σ’ αυτή την ταινία, η οποία ουσιαστικά έχει κυρίαρχο παίκτη το Άγνωστο. Με μια ιστορία που κανείς δεν γνωρίζει εάν πράγματι ήταν αληθινή, ή ήταν ένα όνειρο μέσα σε όνειρο. Και στο φινάλε, αποτελεί μια αναβαθμισμένη εκδοχή της πραγματικότητας του δικού μας σύμπαντος, ή ακόμα και κάποιου άλλου. Ο Δημήτρης Κατής, τα συνδυάζει όλα με ενδιαφέροντα τρόπο. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 23/3/23 στις αίθουσες
Είδος: Δράμα, Αρχαιοελληνικό, Φαντασίας, 139΄
Χώρα: Ελλάδα, 2022
Σκηνοθεσία : Δημήτρης Κατής
Παίζουν: Χρήστος Γλυκός, Χρήστος Αμβράζης, Βάγια Κωφού, Νεκτάριος Παπαλεξίου, Δημήτρης Μαζιώτης, Κατερίνα Χολή, Μαρίζα Σπιρίτο, Δήμητρα Δερζέκου, Αποστόλης Γ. Ζωναράς, Ντιάνα Τσεμέρις, Γιώργος Καρατζάς, Κρυσταλλία Κεφαλούδη, Ελπίδα Κατή
Διανομή: New Star