20/3/23

Ο νόμος της Λίντια Πόετ – La legge di Lidia Poët

Δραματική σειρά εποχής, βασισμένη σε μια πραγματική ιστορία και δραματοποιημένη για το Netflix, με φόντο τις προσπάθειες μια γυναίκας να γίνει δικηγόρος. 
Βρισκόμαστε στο Τορίνο στα τέλη του 19ου αιώνα, όπου η νεαρή φεμινίστρια Λίντια Πόετ (Ματίλντα Ντε Αντζέλις) μάχεται εναντίον οποιουδήποτε στέκεται εμπόδιο σε αυτό που δικαιωματικά της ανήκει: να γίνει επισήμως δικηγόρος, ένα επάγγελμα που ασκούσαν αποκλειστικά άνδρες, αλλά κανείς και τίποτα δε μπορούσε να σταματήσει το όνειρό της, Εκείνη όμως, ως απόφοιτος νομικής από το 1881 ήθελε να είναι η πρώτη γυναίκα δικηγόρος στην Ιταλία. Έτσι, ερευνά κάθε κακουργηματική ενέργεια ως ντετέκτιβ (whodunnit), ενώ αγωνίζεται να ασκήσει τη δικηγορία, βοηθώντας τον αδερφό της, που δεν είναι πάντοτε ευχαριστημένος μαζί της εξ αιτίας των ανορθόδοξων τρόπων που χρησιμοποιεί.
Στο πρώτο επεισόδιο, η πρώτη μπαλαρίνα ενός μπαλέτου βρίσκεται στραγγαλισμένη μέσα σε ένα κλειδωμένο μπαούλο και η μητέρα του άνδρα που κατηγορείται ότι τη σκότωσε, πηγαίνει στη Λίντια Πόετ επειδή θεωρείται φθηνότερη από έναν άντρα δικηγόρο για να αναλάβει την υπεράσπιση του γιου της. 
Τα επεισόδια είναι αυτοτελή με έναν πάντοτε απώτερο στόχο: να καθιερωθεί η Λίντια Πόετ στη συνείδηση των δικαστικών κύκλων ότι μπορεί να ασκήσει δικηγορία παρά το γεγονός ότι είχε υποβληθεί σε πολλαπλές εξετάσεις για το Τάγμα των Δικηγόρων του Τορίνο και της είχαν πει ότι η αναγραφή του ονόματός της στον κατάλογο των δικηγόρων «δεν άρεσε» στον γενικό εισαγγελέα.
Η Ματίλντα Ντε Αντζέλις, στο ρόλο της Λίντια Πόετ πετυχαίνει να είναι τρυφερή και σκληρή ταυτόχρονα, προκειμένου να πετύχει το σκοπό της, δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σειρά (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Αστυνομική, Δικαστική, Σειρά (6 επεισοδίων των 40΄- 60΄)
Χώρα: Ιταλία, 2023
Δημιοργοί: Γκουίντο Ιουκουλάνο, Ντάβιντε Ορσίνι
Παίζουν: Ματίλντα Ντε Αντζέλις, Εντουάρντο Σκαρπέτα, Πιέρ Λουίτζι Παζίνο, Ντάριο Άλτα