20/2/23

Στρόμπολι - Stromboli

Δράμα για τις συνέπειες της χαμηλής αυτοεκτίμησης και τα δυσάρεστα που μπορεί να προκύψουν στο πλαίσιο της ομαδικής θεραπείας.
Το φιλμ ακολουθεί τη Σάρα, η οποία στοιχειωμένη από τις μνήμες του διαλυμένου της γάμου της  κι ενός τσακωμού με την κόρη της πρόσφατα, αποφασίζει να εγγραφεί σε ένα σκληρό πρόγραμμα αυτοβοήθειας με θέμα «Από το φόβο στην αγάπη», που πραγματοποιείται σε ένα χωριό στους πρόποδες του ηφαιστείου Στρόμπολι, αλλά έρχεται αντιμέτωπη με το οδυνηρό παρελθόν που προσπαθεί να αποφύγει κρύβοντάς το.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει και μια ομάδα ανθρώπων με χαμηλή αυτοεκτίμηση που κουβαλούν τα τραύματα και τα προβλήματά τους. Η ομάδα διευθύνεται από τον γκουρού Γιένς (Christian Hillborg). Προσπαθεί να βοηθήσει όλα τα μέλη να έρθουν αντιμέτωπα με τα προβλήματα και τα τραύματά τους ώστε να μπορέσουν να τα ξεπεράσουν. Το κακό είναι ότι με την άφιξη της Σάρα όλα τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ ασχολούνται με τα δικά της προβλήματα ασκώντας άθελά τους ένα ψυχολογικό bulling που δεν ξέρεις πως θα καταλήξει. Ο Γιένς, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να ελέγξει το γκρουπ και έτσι, όσα συμβαίνουν στη συνέχεια φαίνονται ασυνάρτητα και εξωπραγματικά. Σαν να  μην είχε η παραγωγή του φιλμ ένα σύμβουλο για ψυχαναλυτικά θέματα.
Η Elise Schaap, που υποδύεται την Σάρα, είναι  ίσως το μόνο άτομο που προσπαθεί να σώσει αυτό το φιλμ, καταβάλλοντας φιλότιμες προσπάθειες να ισορροπεί μεταξύ της σοβαρότητας του χαρακτήρα που υποδύεται και της γελοιότητας στην οποία υποβάλλεται από τον Γιενς. Καλός επίσης, είναι και ο Tim McInnerny που υποδύεται έναν πάμπλουτο που έχει ανάγκη ψυχοθεραπείας και ταυτόχρονα προσπαθεί να βοηθήσει τη Σάρα, αλλά και τους άλλους «πελάτες» του Γιενς.
Εάν η Ελλάδα είχε γίνει «Δανία του Νότου» ίσως αυτό το στυλ του «ελευθεριάζοντος» Ολλανδικού κινηματογράφου να συγκινούσε το ελληνικό φιλοθεάμον κοινό. Αλλά, θεωρώ, ότι δεν έχουμε γίνει ακόμα. 
Παρενθετικά αναφέρω, ότι η ταινία μου έφερε στο νου ένα άλλο Στρόμπολι (γι’ αυτό και την είδα νομίζοντας ότι είναι remake), εκείνο του Ρομπέρτο Ροσελίνι (1950) με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, τον Μάριο Βιτάλε και τον Ρέντζο Τσεσάνα, το οποίο θα πρότεινα να δείτε εάν το πετυχαίνατε σε κάποια πλατφόρμα ή σε ρετροσπεκτίβα για τον Ροσελίνι ή τον Ιταλικό Κινηματογράφο. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netfflix 
Είδος: Δράμα (86΄)
Χώρα: Ολλανδία (2022)
Σκηνοθεσία: Michiel van Erp
Παίζουν: Elise Schaap, Tim McInnerny, Christian Hillborg