20/2/23

Infiesto

Θρίλερ από την Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια μας έχει χαρίσει κάποια διαμαντάκια από αυτό το είδος. Στο υπό κρίση φιλμ, η πρωτοτυπία βρίσκεται ότι η υπόθεση διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν λόγω της επιδημίας του κορονοϊού (λίγες ταινίες μετά το 2021 αναδεικνύουν αυτό το παγκόσμιο γεγονός, το οποίο -κινηματογραφικά- είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ). Επίσης, αν και στην ιστορία αναφέρεται η επιδημία και οι περιορισμοί από αυτήν, οι πρωταγωνιστές ξεχνούν πολλές φορές να φορούν τις μάσκες τους ενώ και η επιδημία δεν επηρεάζει την πλοκή του έργου. Απλά, υπάρχει σαν ιστορικό φόντο που αναδεικνύει τα προβλήματα που δημιούργησε στις ανθρώπινες σχέσεις.
Είναι Μάρτιος του 2020 και η πρώτη ημέρα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όταν δύο ντετέκτιβ της αστυνομίας (στους ρόλους ο Isak Férriz και η Iria del Rio) καλούνται σε μια μικρή πόλη ορυχείων κάπου στα βουνά της Αστούριας, όπου μια νεαρή κοπέλα που θεωρείτο νεκρή για μήνες, έχει επανεμφανιστεί από το πουθενά.
Η έρευνα, θα τους οδηγήσει σε κάτι μεγαλύτερο από ότι φαντάζονται (κλισέ), το οποίο όπως εξελίσσεται η υπόθεση γίνεται όλο και πιο προβλέψιμο.
Η σκηνοθεσία ακολουθεί την πεπατημένη των αστυνομικών θρίλερ μυστηρίου (στοιχεία που αποκαλύπτονται σιγά-σιγά), οι ερμηνείες επίσης δεν έχουν να επιδείξουν κάτι περισσότερο από τα συνηθισμένα, εκτός ίσως από την έκπληξη των δύο ερευνητών μπροστά στις επερχόμενες αποκαλύψεις. Έτσι, απομένει μόνον η σκοτεινή ατμόσφαιρα που δημιουργείται από την έξοχη φωτογραφία του Josu Inchaustegui και τη μουσική υπόκρουση του συνθέτη Sergio Moure.
Δεν θα έλεγα ότι βλέπεται ευχάριστα (είναι κλειστοφοβικό ως θρίλερ), αλλά παρακολουθείται με ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Αστυνομικό, Δράμα, Θρίλερ (96΄)
Χώρα: Ισπανία (2023)
Σκηνοθεσία: Patxi Amezcua
Παίζουν: Isak Férriz, Iria del Río, Antonio Buíl