22/2/23

Η κυρία Θάνατος – Totenfrau – The woman of the dead

Αυστριακή μίνι σειρά θρίλερ εκδίκησης, με φόντο ένα γραφείο τελετών, ένα χωριό και ένα αναπτυσσόμενο χιονοδρομικό κέντρο.
Η Μπλουμ είναι ιδιοκτήτρια γραφείου τελετών κοντά σε ένα διάσημο χιονοδρομικό κέντρο και παράλληλα στοργική μητέρα δύο μικρών παιδιών. Μετά τον τυχαίο θάνατο του συζύγου της, συγκλονίζεται και ξεκινά μια αναζήτηση, αλλά απέναντί της βρίσκει συμφέροντα που την μετατρέπουν από κυνηγό σε θήραμα.
Από την αρχή, η Μπλουμ θέλει απλώς η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και να βρει τον οδηγό του αυτοκινήτου που σκότωσε τον άντρα της, αλλά διαπιστώνοντας ότι η αστυνομία αδρανεί  και ανακαλύπτοντας ότι ο άντρας της προσπαθούσε να βοηθήσει την Ντούνια, μια κοπέλα που κρύβεται από τις αρχές καταλαβαίνει ότι κάτι περισσότερο κρύβεται πίσω από το θάνατό του, το οποίο έχει σχέση με το χιονοδρομικό κέντρο. 
Έτσι ξεκινά μόνη της έναν αγώνα άνισο, αλλά όπως αποδεικνύεται κρύβει δυνάμεις, τις οποίες αντλεί από τη σχέση της με τους νεκρούς που τους ετοιμάζει μόνη της για τις κηδείες (ο αγγλικός τίτλος είναι Η Γυναίκα των Νεκρών). Τους περιποιείται και σκέφτεται πώς θα δράσει, ενώ ο θεατής βλέπει ότι «μιλάει» μαζί τους και εκείνοι της «απαντούν» και την προετοιμάζουν για τα δύσκολα. Ισχύει αυτό που λέγεται: «τους ζωντανούς να φοβάσαι» και πάνω σ’ αυτή την αρχή πατάει το θρίλερ, που σταδιακά γίνεται αποκαλυπτικό και κορυφώνει την αγωνία του θεατή μέχρι το τελευταίο επεισόδιο. Η Μπλουμ όμως θα αποδειχθεί πολύ δύσκολη και δυνατή για να παραδοθεί εύκολα.
Η Anna Maria Mühe δεσπόζει, ως Μπλουμ, τόσο με τα σκληρά της χαρακτηριστικά και τη γρήγορη μηχανή πάνω στην οποία είχε σκοτωθεί ο άντρας της και με την οποία διασχίζει τους ορεινούς όγκους της Αυστρίας, όσο και με την τρυφερότητα απέναντι στην έφηβη κόρη της. Είναι πολύ καλή, ειδικά στα κοντινά πλάνα που φαίνεται η εκφραστικότητά της.
Η σκηνοθεσία ακολουθεί με συνέπεια τους κανόνες του θρίλερ εκδίκησης και η φωτογραφία του πάντοτε συννεφιασμένου ορεινού τοπίου και των εσωτερικών από τον Stephan Burchardt συμβάλλει στην ατμόσφαιρα μυστηρίου, που θυμίζει τη  σειρά Millennium με την Lisbeth Salander. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Είδος: Σειρά, Θρίλερ, Αστυνομική (επεισόδια 6 των 45΄ περίπου)
Χώρα: Αυστρία (2022)
Σκηνοθεσία: Nicolai Rohde
Παίζουν: Anna Maria Mühe, Felix Klare, Yousef «Joe» Sweid
Προβάλλεται στο Netflix