1/2/23

Χτύπος στην καλύβα - Knock at the cabin

Θρίλερ μυστηρίου και αγωνίας με αλληγορικές προεκτάσεις από τον Μ.Ν Σιάμαλαν, που μας έχει χαρίσει τα φιλμ «Η έκτη αίσθηση» (1999), «Ο άφθαρτος» (2000), «Οιωνός» (2002) και «Σκοτεινό χωριό» (2004).
Βασισμένο στο bestseller «The Cabin at the end of the world» του Πολ Τρέμπλεϊ το φιλμ επικεντρώνεται σε ένα ζευγάρι, τον Έρικ και τον Άντριου (Τζόναθαν Γκροφ και Μπεν Άλντριτζ με καλές ερμηνείες) και την υιοθετημένη κόρη τους, Γουέν (Κίρστεν Κούι), που κάνουν διακοπές σε μια απομονωμένη καλύβα στο δάσος, όταν το σπίτι τους περικυκλώνεται κάτω από περίεργες συνθήκες, από τέσσερις οπλισμένους με αυτοσχέδια όπλα, που έχουν γνωριστεί διαδικτυακά έχοντας θέματα που τους ενώνουν: τον Λέοναρντ (ο Ντέιβ Μπατίστα, ερμηνευτικά είναι ο συμπαθέστερος κακός της τετράδας), την Σαμπρίνα (Νίκι Αμούκα-Μπερντ), την Είντριεν (Άμπι Κουίν) και τον Ρέντμοντ (Ρούπερτ Γκριντ).
Αφού η οικογένεια υποτάσσεται, η τετράδα εξηγεί την παρουσία της. Ο κόσμος θα τελειώσει αύριο. Εμφανίστηκαν δε, για να πείσουν τους δυο πατεράδες και την κόρη, πως αν θέλουν να σωθούν δύο από αυτούς και να σώσουν τον κόσμο, πρέπει ένας να θυσιαστεί. 
Το ένα θέμα είναι, θα συμβεί αυτό; ή έτσι πιστεύουν βασισμένοι σε συνωμοσιολογίες για παγκόσμιες καταστροφές;  Το άλλο θέμα είναι γιατί οι τέσσερις ξένοι να επιλέξουν τη συγκεκριμένη ομόφυλη οικογένεια για τη σωτηρία του κόσμου. Τα flashback που αναφέρονται στους δυο συζύγους και τη σχέση τους, τονίζουν το γεγονός της μη τυπικής οικογένειας. Λειτουργεί αλληγορικά ο Σιάμαλαν ή δεν το θέλει;  Και αυτό προσθέτει πόντους στην αγωνία του φιλμ. Επίσης, μήπως κάποιος από τους τέσσερις ξένους είναι παλιός γνώριμος της οικογένειας; Ο Σιάμαλαν παίζει σωστά με τα νεύρα του θεατή, αλλά όμως αφήνει και κάποια αναπάντητα ερωτηματικά.
Η ταινία βλέπεται με ενδιαφέρον, παρόλο που ο Σιάμαλαν δεν θυμίζει τον παλιό καλό εαυτό του. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 2/2/2023 στις αίθουσες
Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, Τρόμου (100΄)
Χώρες: ΗΠΑ, Κίνα (2023) 
Σκηνοθεσία: Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
Παίζουν: Ντέιβ Μπατίστα, Μπεν Όλντριτζ, Τζόναθαν Γκροφ, Νίκι Αμούκα- Μπερντ, Άμπι Κουίν και Ρούπερτ Γκριντ
Διανομή: Tulip