1/2/23

Αστερίξ & Οβελίξ: Στο δρόμο για την Κίνα - Astérix & Obélix: L' Empire du Milieu

Έχοντας συνηθίσει να βλέπει κανείς τον Κριστιάν Κλαβιέ ως Αστερίξ και τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ ως Οβελίξ στα περισσότερα προηγούμενα φιλμ της σειράς, αποδέχεται επιφυλακτικά αυτή την εκδοχή του Γκιγιόμ Κανέ (που μάλιστα παίζει και ο ίδιος ως Αστερίξ). Όμως οι επιφυλάξεις παίρνουν τέλος από τα πρώτα πλάνα της ταινίας, η οποία αν και ανήκει σ’ αυτό που λέμε «οικογενειακή κωμωδία» απευθύνεται περισσότερο στους μεγάλους. Τα παιδιά βρίσκονται στην αίθουσα για να απολαύσουν τους ηθοποιούς ως φιγούρες ενός δημοφιλούς κόμικ. Οι μεγάλοι που τα συνοδεύουν, απολαμβάνουν το θέμα, το θέαμα, τις κωμικές καταστάσεις, το χιούμορ (και το υποβόσκον μέσα από τις αναφορές στο σήμερα) και τις ερμηνείες. Αυτή τη φορά οι ερμηνείες έχουν ανατεθεί σε ηθοποιούς, που μόνο να τους βλέπεις σ’ αυτή την ταινία, της προσδίδουν μια θετική και διασκεδαστική αύρα.  
Ο -δεν θα τον λέγαμε και ψηλό-Γκιγιόμ Κανέ ως Αστερίξ είναι τέλειος. Πραγματικά, του χρειάζεται το μαγικό φίλτρο για να πάρει λίγο τα πάνω του. Δίπλα του ο Ζιλ Λελούς ως Οβελίξ, δεν έχει τον όγκο του Ντεπαρντιέ, αλλά έχει τη στόφα. Το ζευγάρι Καίσαρ και Κλεοπάτρα από τους Βενσάν Κασέλ και Μαριόν Κοτιγιάρ είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλο. Ενώ στο ρόλο του Αντιβάιρους εμφανίζεται και ο ποδοσφαιριστής Ζλάταν  Ιμπραΐμοβιτς, που κάνει ακόμα και ποδοσφαιρικές φιγούρες. Μέχρι και ο -σχεδόν 90- Πιέρ Ρισάρ έχει το ρόλο του Πανοραμίξ.  
Στα ονόματα και στο ταίριασμα με τους χαρακτήρες υπάρχει πάντα έμπνευση που ξαφνιάζει:  όπως του Γαλάτη αρτοποιού Μπουλανζέ Γκολουά, ή του χασάπη Σαρκιτιέ Γκολουά. Ακούγονται επίσης, τα κινέζικα ονόματα Ρα-Μο-Λί  και Ιέλο-Σαμπ-Μαρίν, όπως μεταξύ των πειρατών και του «ασύμμετρου» πολέμου τους, υπάρχει το όνομα Ασιμετρίξ.
Σύμφωνα με ην υπόθεση, στο 50 π. Χ. η αυτοκράτειρα της Κίνας έχει φυλακιστεί μετά από πραξικόπημα που υποκινήθηκε από έναν πρίγκιπα. Η μοναχοκόρη της αυτοκράτειρας καταφέρνει να διαφύγει στη Γαλατία για να ζητήσει βοήθεια. Οι Αστερίξ και Οβελίξ δέχονται να την βοηθήσουν. Έτσι ξεκινούν για την Κίνα. Όμως τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο Καίσαρ αποφασίζει μια νέα κατάκτηση: την Κίνα. Τα υπόλοιπα είναι προβλέψιμα σε όσους έχουν εντρυφήσει στο κόμικ.
Διασκεδαστικό και ανέμελο δίωρο. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 2/2/2023 στις αίθουσες
Είδος: Κωμωδία, Περιπέτεια (114΄)
Χώρα: Γαλλία (2023)
Σκηνοθεσία: Γκιγιόμ Κανέ
Παίζουν: Γκιγιόμ Κανέ, Ζιλ Λελούς, Μαριόν Κοτιγιάρ, Βενσάν Κασέλ, Τζόναθαν Κοέν, Ραμζί Μπεντιά, Λεανά Σεά, Μελανί Τιερί, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Χοσέ Γκαρσία, Πιέρ Ρισάρ
Διανομή: Rosebud.21, Spentzos Film