31/1/23

Νόρμαν Μέιλερ: επετειακό

Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια (31/1/1923) από τη γέννηση του Νόρμαν Μέιλερ (Norman Mailer) στο Λονγκ Μπραντς του Νιου Τζέρσεϊ από γονείς εβραϊκής καταγωγής.
Ο Μέιλερ ήταν συγγραφέας, δημοσιογράφος, σεναριογράφος και σκηνοθέτης και μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο προκλητικότερος χρονικογράφος της Αμερικής τα τελευταία 60 χρόνια, γνωστός για τη δηκτική του πρόζα και τη «Νέα Δημοσιογραφία», που συνδύασε το δοκίμιο και τον μυθιστορηματικό λόγο.
Είχε σπουδάσει αεροναυπηγός στο Χάρβαρντ και το 1943 στρατεύτηκε και γνώρισε από κοντά τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τοποθετημένος στο Νότιο Ειρηνικό.
Το 1948 έγραψε το πρώτο του βιβλίο «Οι γυμνοί και οι νεκροί» (The naked and the dead), ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα για τον Μεγάλο Πόλεμο, που τον έκανε αμέσως διάσημο και γυρίστηκε ταινία αργότερα από τον Ραούλ Γουόλς με τους Κλιφ Ρόμπερτσον και Άλντο Ρέι.
Τη δεκαετία του '50 έζησε μία ταραγμένη ζωή στο Γκρίνουιτς Βίλατζ μεταξύ αμφισβήτησης, ναρκωτικών και αλκοόλ. Υπήρξε από τους ιδρυτές του εβδομαδιαίου εναλλακτικού εντύπου αντικουλτούρας «Village Voice», υμνητής της αμερικανικής πολιτικής στα μέσα της δεκαετίας του '60 και διεισδυτικός κριτής των πολέμων στο Βιετνάμ και το Ιράκ.
Το 1969 το βιβλίο του «Οι στρατιές της νύχτας» απέσπασε τα δύο μεγαλύτερα αμερικανικά λογοτεχνικά βραβεία, το Πούλιτζερ και το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου. Το 1980, το μυθιστόρημά του «Το τραγούδι του δήμιου», για τη ζωή ενός θανατοποινίτη, βραβεύθηκε ξανά με Πούλιτζερ. Το τελευταίο του βιβλίο ήταν «Το κάστρο στο δάσος» (2007) που αναφέρεται στη νεανική ηλικία του Αδόλφου Χίτλερ.
Από το 1984 ως το 1986 διετέλεσε πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ποιητών και Συγγραφέων. Σκηνοθέτησε τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους, με πιο γνωστή τη μεταφορά του βιβλίου του «Οι σκληροί δεν χορεύουν» (Tough guys don't dance) το (1987), με τον Ράιαν Ο' Νηλ και την Ιζαμπέλα Ροσελίνι. Έφυγε από τη ζωή στις 10 Νοεμβρίου 2007.
Τα βιβλία του που εκδόθηκαν και στα Ελληνικά, ήταν: Οι γυμνοί και οι νεκροί (Καστανιώτης), Ένα αμερικάνικο όνειρο (Πλέθρον), Οι σκληροί δεν χορεύουν (Νεφέλη), Ο αγώνας (Καστανιώτης), Οι στρατιές της νύχτας (Καστανιώτης), Το κάστρο στο δάσος (Καστανιώτης), Το χρονικό της εποχής μας (Καστανιώτης), Το κατά υιόν ευαγγέλιον (Λιβάνης), Γιατί κάνουμε αυτόν τον πόλεμο; (Ωκεανίδα)