10/2/23

Η Γη με τα μάτια της Κανκ - Cunk on Earth

Ένα ντοκιμαντέρ με ιερόσυλη ματιά στην ιστορία της Γης, από τον άνθρωπο των σπηλαίων μέχρι την ψηφιακή εποχή.
Ο φακός ακολουθεί την Φιλομένα Κανκ, που την υποδύεται εξαιρετικά σοβαρά η Νταϊάν Μόργκαν, η οποία ταξιδεύει απ’ άκρου εις άκρον χώρες με μακρά  ιστορία στον πλανήτη Γη, επισκέπτεται μεγάλα μουσεία και κάνει ανόητες ερωτήσεις σε υπεύθυνους ιστορικούς μελετητές και αρχαιολόγους, τους οποίους οι παραγωγοί της σειράς, έχουν προηγουμένως παρακαλέσει να την παίρνουν στα σοβαρά και να προσπαθούν να απαντούν χωρίς να ειρωνεύονται ή να αστειεύονται, πράγμα που δεν είναι εύκολο αν κρίνουμε από το ύφος τους.
Το θέμα είναι ότι από αυτό το βέβηλο θέμα του ντοκιμαντέρ του Netflix -στο οποίο είναι συνένοχο και το BBC- βγαίνει κάποιες στιγμές αβίαστο γέλιο, επειδή (το θέτω απλά) «από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια», όπως λέμε στην Ελλάδα ύστερα από κάποια ερώτηση ενός πεντάχρονου ή εξάχρονου παιδιού. Η οποία Ελλάδα, φυσικά δεν ξεφεύγει από το σαρκαστικό και ειρωνικό σχολιασμό της Κανκ, που σε σοβαρότητα συναγωνίζεται το διάσημο σχολιαστή ντοκιμαντέρ Ντέιβιντ Ατένμπορο. 
Η σειρά αποτελείται από πέντε σύντομα επεισόδια και αν κρίνω ότι πριν από αυτή έχουν υπάρξει σειρές με την «Cunk on Britain», την «Cunk on Shakespear» και την «Cunk & Other Humans on 2019», η Νταϊάν Μόργκαν θα πρέπει να είναι πάρα πολύ καλή σε όλες. Θεωρώ ότι θα σας θυμίσει κάτι από τις «ιστορικές» ταινίες των Μόντι Πάιθον.
Η σκηνοθεσία του Κρίστιαν Γουάτ ακολουθεί κλασικά το ντοκιμαντερίστικο ύφος και το μοντάζ του Ντέιμον Τάι «κόβει» υπέροχα τις αντιδράσεις των ειδικών ερωτώμενων και ίσως συμβάλλει περισσότερο στην πρόκληση γέλιου.
Η Νταϊάν Μόργκαν απλά είναι υπέροχη, από το γεγονός και μόνον ότι παραμένει σοβαρή σε αυτό το τόσο αλλόκοτο ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι ή του ύψους ή του βάθους. Άλλοι θα το αγαπήσουν και άλλοι θα το μισήσουν. Προσωπικά διασκέδασα, επειδή έχω δει πολλά ντοκιμαντέρ, αλλά πρώτη φορά είδα μια τόσο εύστοχη σάτιρα πάνω σ’ αυτά. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Σειρά ντοκιμαντέρ, Σάτιρα (5 επεισόδια κάτω της ώρας)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2022)
Σκηνοθεσία: Κρίστιαν Γουάτ
Αφηγήτρια: Νταϊάν Μόργκαν