14/2/23

Νάρβικ - Kampen om Narvik

Πολεμική περιπέτεια με φόντο τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Νάρβικ, μια μικρή πόλη στη βόρεια Νορβηγία, πλούσια πηγή σιδηρομεταλλεύματος που απαιτείται για τον πολεμικό μηχανισμό τόσο των συμμάχων όσο και του Χίτλερ. Γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό διαπραγματευτικό εργαλείο για τη νορβηγική ουδετερότητα.
Βρισκόμαστε, στον Απρίλιο του 1940 όταν οι γερμανικές δυνάμεις αποβιβάζονται στο Νάρβικ με τη δικαιολογία ότι πρέπει να «προστατέψουν την ουδετερότητα». Εκεί συναντάμε τον Νορβηγό στρατιώτη Γκούναρ Τόφε και τη σύζυγό του Ίνγκριντ, που εργάζεται σε ξενοδοχείο που χρησιμοποιούν οι Γερμανοί ως αρχηγείο.
Ενώ ο Γκούναρ διακινδυνεύει τη ζωή του πολεμώντας στο πλευρό των αντιστασιακών, η Ίνγκριντ μένει πίσω στο Νάρβικ με τον γιο τους και τον πατέρα του Γκούναρ, συνεχίζοντας να εργάζεται στο ξενοδοχείο και επειδή γνωρίζει γερμανικά οι ναζί την χρησιμοποιούν ως διερμηνέα για τις συνεννοήσεις τους με το δήμαρχο της πόλης.
Η δράση του έργου, πότε έχει ως επίκεντρο τις μάχες που διεξάγονται για την κατάληψη της πόλης και τη δράση της Αντίστασης και πότε τη σχέση της Ίνγκριντ με τους Γερμανούς και τους κρυμμένους στο βουνό Βρετανούς που βοηθούν την Αντίσταση. 
Το φιλμ αν και άνισο στις προθέσεις του, είναι εξαιρετικά κατατοπιστικό για μια μάχη του Β΄ Π.Π.  η οποία υπήρξε ζωτικής σημασίας αλλά δεν ήταν γνωστή, τουλάχιστον κινηματογραφικά. Το βασικό μήνυμα πάντως, βγαίνει από τη στάση της Ίνγκριντ, και φυσικά είναι ότι δεν είναι πάντα εύκολο για τους πολίτες να επιλέγουν πλευρά στον πόλεμο, ενώ υπάρχει και το ηθικό δίλλημα του εν απογνώσει στρατιωτικού. Τι έχει ως προτεραιότητα; Την οικογένεια, ή τον στρατό και την πατρίδα. Εδώ είναι που ο σκηνοθέτης φαίνεται να τα θέλει όλα και γι’ αυτό δεν πετυχαίνει έναν συγκεκριμένο στόχο. 
Οι ερμηνείες είναι ολίγον μελοδραματικές, αλλά γενικά η ταινία βλέπεται με ενδιαφέρον, χάρη στην εντυπωσιακή φωτογράφηση (από τον John-Erling Holmenes Fredriksen) των περιοχών Narvik, Drammen και Rjukan, όπου έγιναν τα γυρίσματα και στην υποβλητική μουσική επένδυση της Christine Hals. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Δράμα, Ιστορικό, Πολεμικό (108΄)
Χώρα: Νορβηγία (2022)
Σκηνοθεσία: Erik Skjoldbjærg
Παίζουν: Carl Martin Eggesbø, Kristine Hartgen, Stig Henrik Hoff, Kari Bremnes, Emil Johnsen, Billy Campbell, Henrik Mestad, Christoph Bach