Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

9/2/23

Ταινίες από 9/2/2023 - Παρουσίαση και σχολιασμός

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους: Μπλε φεγγάρι / Tár / Magic Mike, ο τελευταίος του χορός / Τόρι και Λοκίτα / Peter von Kant / Ο καθένας & η μουσική του: Θ. Αγγελόπουλος, Ν. Παναγιωτόπουλος / 1341 Καρέ έρωτα και πολέμου / Θίασος (επαν.) / Τιτανικός (επαν. σε 3D) 
Μπλε φεγγάρι - Blue moon
Η Ιρίνα προσπαθεί να περάσει στο Πανεπιστήμιο για να ξεφύγει από τις βίαιες συνθήκες που επικρατούν στην οικογένεια της. Μία αμφιλεγόμενη σεξουαλική εμπειρία με έναν καλλιτέχνη θα πυροδοτήσει την επιθυμία της να ανταποδώσει τη βία που εισπράττει από το οικογενειακό της περιβάλλον.
Η ταινία, που αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο της νεαρής σκηνοθέτριας, απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, ενώ συμμετείχε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα (85΄)
Χώρα: Ρουμανία (2021)
Σκηνοθεσία: Αλίνα Γκριγκόρε 
Παίζουν: Ιοάνα Τσίτου, Μιρσέα Ποστέλνικου, Μιρσέα Σιλάγκ  
Διανομή: Weirdwave 
=========
Tár
Η Λύδια Ταρ (Κέιτ Μπλάνσετ) μια πρωτοποριακή μαέστρος που διευθύνει μια μεγάλη γερμανική ορχήστρα, βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της, καθώς προετοιμάζει τόσο την παρουσίαση ενός βιβλίου, όσο και την πολυαναμενόμενη ζωντανή εκτέλεση της Πέμπτης Συμφωνίας του Μάλερ. Η ζωή της θα αρχίσει να παίρνει μια απρόσμενα δραματική τροπή. 
Πρόκειται για μια ταινία-μελέτη πάνω στη μεταβαλλόμενη φύση της εξουσίας, στον αντίκτυπό της στην κοινωνία και στην ανθεκτικότητα της απέναντι στον σύγχρονο κόσμο.
INFO
Είδος: Δράμα, Μουσικό (158΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Τοντ Φιλντ
Παίζουν: Κέιτ Μπλάνσετ, Νίνα Χος, Νοεμί Μερλαντ, Μαρκ Στρονγκ, Σόφι Κάουερ, Τζούλια Γκλόβερ και Αλαν Κόρντουνερ
Διανομή: Tulip
=========
Magic Mike, ο τελευταίος του χορός - Magic Mike’ s last dance
Τρίτη συνέχεια της σειράς Magic Mike και ο Μάικ Λέιν (Τσάνινγκ Τέιτουμ) ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή μετά από μακρόχρονη απουσία εξαιτίας μίας καταστροφικής εμπορικής συμφωνίας που τον άφησε άφραγκο και τον ανάγκασε να αναλάβει χρέη μπάρμαν στη Φλόριντα. Με την ελπίδα ότι βρίσκεται μπροστά σε μία χρυσή ευκαιρία, ο Μάικ κατευθύνεται στο Λονδίνο με μία πλούσια γυναίκα της κοσμικής κοινωνίας (Σάλμα Χάγιεκ Πινό), η οποία τον παρασύρει με μία πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθεί κρατώντας μυστικά τα κίνητρα της. Όταν ο Μάικ ανακαλύψει τι έχει πραγματικά στο μυαλό της, συνειδητοποιεί ότι έχει πάρει ένα τεράστιο ρίσκο.  
INFO
Είδος: Μουσική, Αισθηματική, Κομεντί (102΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σόντερμπεργκ
Παίζουν: Τσάνινγκ Τέιτουμ, Σάλμα Χάγιεκ Πινό, Αγιούμπ Καν Ντιν, Τζεμέλια Τζορτζ, Τζουλιέτ Μοτάμεντ, Βίκι Πέπερντιν
Διανομή: Tanweer
=========
Τόρι και Λοκίτα – Tori et Lokita
Στο Βέλγιο σήμερα δύο ασυνόδευτα ανήλικα, ένα νεαρό αγόρι και μια έφηβη που ταξίδεψαν ολομόναχα από την Αφρική μέχρι το Βέλγιο, βάζουν την ανεκτίμητη φιλία τους πάνω από τις δύσκολες συνθήκες της εξορίας τους.
Μια συμπαγής και συγκινητική ταινία για τη φιλία και τη μετανάστευση. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα (88΄)
Χώρα: Βέλγιο, Γαλλία (2022)
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιέρ και Λυκ Νταρντέν
Παίζουν: Πάμπλο Σιλς, Τζοέλι Μμπουντού
Διανομή: Danaos Films
=========
Peter von Kant
Ο Πίτερ Φον Καντ, ένας επιτυχημένος, διάσημος σκηνοθέτης, ζει με τον βοηθό του Καρλ, τον οποίο του αρέσει να κακομεταχειρίζεται και να ταπεινώνει. Μέσω της σπουδαίας ηθοποιού Σιντονί γνωρίζει και ερωτεύεται τον Αμίρ, έναν όμορφο, σεμνό νεαρό και προσφέρεται να μοιραστεί μαζί του το διαμέρισμά του και να τον βοηθήσει να μπει στον κόσμο του κινηματογράφου.
Πρόκειται για μια -πιο αισιόδοξη- εκδοχή της ταινίας του Ράινερ Βέρνερ Φάσμπιντερ «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ».
INFO
Είδος: Δράμα (85΄)
Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο (2022) 
Σκηνοθεσία: Φρανσουά Οζόν
Παίζουν: Ντενίζ Μενοσέτ, Ιζαμπέλ Αντζανί, Χαλίλ Μπεν Γκαρμπία, Χάν Σιγκούλα
Διανομή: Filmtrade
=========
Ο καθένας & η μουσική του: Θ. Αγγελόπουλος, Ν. Παναγιωτόπουλος
Μία αδημοσίευτη συζήτηση ανάμεσα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο και το Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ένα πολύτιμο ηχητικό ντοκουμέντο για την στάση και την πορεία των δύο δημιουργών, για το σχεδιασμό του μελλοντικού τους έργου, για την οντότητα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, αλλά και του κινηματογράφου γενικότερα. 
Η χαμένη συζήτηση βρέθηκε τυχαία πριν δυο χρόνια και ήταν αφορμή για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο έργο των δύο δημιουργών, στο τοπίο του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και της Ιστορίας μας.
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ (76΄)
Χώρα: Ελλάδα (2022)
Έρευνα-Σκηνοθεσία: Αντώνης Κόκκινος, Γιάννης Σολδάτος
Διανομή: Feelgood
=========
1341 Καρέ έρωτα και πολέμου - 1341 Frames of love and war
Από ένα αρχείο με πάνω από μισό εκατομμύριο αρνητικά που τραβήχτηκαν από τον πιο διάσημο πολεμικό φωτογράφο του Ισραήλ Μίσα Μπαρ-Αμ, το φιλμ αποκαλύπτει ένα επικό ταξίδι αυτό-αμφισβήτησης και προβληματισμών μέσα από την κάμερα και προσφέρει το οικείο πορτρέτο ενός καλλιτέχνη καθώς και έναν στοχασμό για τη μνήμη, τη βία και την ταυτότητα. Πέρα από αυτό το αφηγηματικό αφιέρωμα, η ταινία προσφέρει μια μοναδική κινηματογραφική, οπτική και αισθητική εμπειρία που διερευνά πώς να εμποτίσει τη φωτογραφία με κίνηση από τη μια πλευρά, ενώ παγώνει την κινηματογραφική κίνηση για να αποστάξει νόημα και συναίσθημα από την άλλη. Είναι ένα σύνθετο γράμμα αγάπης για τη δύναμη, την ομορφιά και τον τρόμο των φωτογραφικών εικόνων.
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ (89΄)
Χώρες: Ισραήλ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο (2022)
Σκηνοθεσία: Ραν Ταλ
Διανομή: Tanweer
=========
Θίασος (επαν.)
Ένα μπουλούκι ταξιδεύει στην Ελλάδα παρουσιάζοντας την Γκόλφω. Σε πρώτο επίπεδο, η ταινία δείχνει τα μέλη του θιάσου να προετοιμάζουν, να κάνουν πρόβες, να προωθούν και να παίζουν το θεατρικό έργο, ένα βουκολικό δράμα αγάπης, προδοσίας και θανάτου. Σε δεύτερο επίπεδο, η ταινία επικεντρώνεται στα ιστορικά γεγονότα μεταξύ 1939-1952. Σε τρίτο επίπεδο, οι χαρακτήρες ζουν το δικό τους δράμα ζήλιας και προδοσίας, με ρίζες στον αρχαίο μύθο του οίκου του Ατρέα. Υπήρξε η τρίτη κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και κατατάσσεται στις σημαντικότερες δημιουργίες του ελληνικού κινηματογράφου με μεγάλη αίσθηση και στο εξωτερικό.
INFO
Είδος: Δράμα, Ιστορικό (230΄)
Χώρα: Ελλάδα (1975)
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Παίζουν: Εύα Κοταμανίδου, Βαγγέλης Καζάν, Αλίκη Γεωργούλη, Στράτος Παχής, Κυριάκος Κατριβάνος
Διανομή: New Star
=========
Τιτανικός (επαν.)
Τρισδιάστατη επανέκδοση σε 4K-HDR για τον εορτασμό της 25ης επετείου της ταινίας του Τζέιμς Κάμερον, κατά την οποία η εκατοντάχρονη Ρόουζ διηγείται την συγκλονιστική ιστορία της που ξεκίνησε στις 10 Απριλίου 1912, όταν επιβιβάστηκε στον Τιτανικό στην πρώτη θέση, με την μητέρα της και τον αρραβωνιαστικό της. Παράλληλα, επιβιβάζεται και ο Τζακ, ένας νεαρός τυχοδιώκτης στην τρίτη θέση. Οι ζωές τους διασταυρώνονται πάνω στο πλοίο κι ένας παθιασμένος έρωτας γεννιέται. 
INFO
Είδος: Δράμα, Αισθηματικό (194΄)
Χώρες: ΗΠΑ, Μεξικό (1997)
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Κάμερον
Παίζουν: Κέιτ Γουίνσλετ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μπίλι Ζέιν, Κάθι Μπέιτς, Γκλόρια Στιούαρτ
Διανομή: Feelgood