8/2/23

Τόρι και Λοκίτα – Tori et Lokita

Μια συμπαγής και συγκινητική ταινία για τη μετανάστευση και τη φιλία, με φόντο δύο ασυνόδευτα παιδιά, το νεαρό Τόρι και την έφηβη Λοκίτα που ταξίδεψαν ολομόναχα από την Αφρική μέχρι το Βέλγιο και βάζουν την ανεκτίμητη φιλία τους πάνω από τις δύσκολες συνθήκες της εξορίας τους.
Η ταινία αρχίζει με τη Λοκίτα (Τζοέλι Μμπουντού) να ανακρίνεται από έναν αξιωματούχο προς τον οποίο πρέπει να αποδείξει ότι δικαιούται να μείνει στη χώρα εξηγώντας τη σχέση της με τον -εκ των συνθηκών- αδερφό της, τον Τόρι (Πάμπλο Σιλς), ο οποίος βέβαια δεν είναι αδερφός της, αφού συναντήθηκαν στο δρόμο για την Ευρώπη. Η εμφάνισή τους όμως ως οικογένειας θα παίξει μεγάλο ρόλο στην απόκτηση των νόμιμων εγγράφων από τη Λοκίτα για να πιάσει νόμιμη δουλειά και να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. Ο Τόρι είναι πιο εύκολο να πολιτογραφηθεί επειδή είναι αποδεδειγμένο θύμα δίωξης και έχει φτάσει εκεί υπό καθεστώς προστασίας. Οι δυο μαζί πάντως στην προσπάθεια να κερδίσουν χρήματα  θα μπλέξουν με εμπόρους ψυχών και ναρκωτικών και αυτό θα τους φέρει πιο κοντά.
Οι αδερφοί Ντερντέν εκτελούν σωστά τη συνταγή να αγγίζουν συναισθηματικά το θεατή με τη διεισδυτική τους ματιά και με άφθονη ενσυναίσθηση την εφαρμόζουν χωρίς περιττούς μελοδραματισμούς. Ασκούν αυστηρή κοινωνική κριτική με αφορμή τις ζωές των Αφρικανών μεταναστών στο Βέλγιο, σε βαθμό μάλιστα που δεν μπορείς να πιστέψεις ότι το δράμα των δυο παιδιών, συμβαίνει σε «πολιτισμένη» χώρα της Ευρώπης.  (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 9/2/2023 
Είδος: Δράμα (88΄)
Χώρα: Βέλγιο, Γαλλία (2022)
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιέρ και Λυκ Νταρντέν
Παίζουν: Πάμπλο Σιλς, Τζοέλι Μμπουντού
Διανομή: Danaos Films