3/1/23

Clickbait

Μίνι σειρά θρίλερ με φόντο την αλόγιστη, αλλά και κακοήθη χρήση των social media και τις ευκολίες που προσφέρει η ίδια τεχνολογία για εξαπάτηση των χρηστών της.
Ο οικογενειάρχης και προπονητής της τοπικής ομάδας βόλεϊ κοριτσιών του Όκλαντ Νικ Μπρούερ εμφανίζεται στα σόσιαλ, εμφανώς χτυπημένος και με ματωμένο πρόσωπο και κρατώντας μπροστά του μια πινακίδα, που γράφει «Κακοποιώ γυναίκες». Κατόπιν την αφήνει και πιάνει μια άλλη που λέει «Στις 5.000.000 προβολές θα πεθάνω». Επειδή όλος ο κόσμος έχει περιέργεια να δει τι θα συμβεί, οι προβολές του βίντεο ανεβαίνουν κατακόρυφα, ενώ η αστυνομία και ειδικά η αδερφή του «τρέχουν και δεν φτάνουν», στην κυριολεξία. Όταν τον βρίσκουν είναι νεκρός…
Ο Νικ Μπρούερ παντρεμένος και με δυο γιούς τον Ίθαν (Κάμερον Έγκελς) και τον Κάι (Τζέιλιν Φλέτσερ) μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε επιδείξει κακουργηματική συμπεριφορά. Εν τούτοις η γυναίκα του Σόφι ((Μπέτι Γκάμπριελ) με την αδερφή του Πία (Ζωή Καζάν), που είναι οι πρώτες οι οποίες «πέφτουν απ’ τα σύννεφα», αρχίζουν να ανησυχούν ότι «κάτι δεν πάει καλά» με την εμφάνισή του και ίσως πιεζόταν για να εκθέσει τον εαυτό του. Έτσι, η αδερφή του, που είναι και η νεότερη ξεκινά μια επίμονη προσπάθεια να ερμηνεύσει διαφορετικά την υπόθεση, από την επικρατούσα άποψη ότι ο Νικ μάλλον κακοποιούσε γυναίκες και κάποιος ή κάποια αποφάσισε να εκδικηθεί.
Η μικρή κοινωνία κοντά στο Όκλαντ επηρεασμένη από τα σόσιαλ και την τηλεόραση του είδους «αίμα και σπέρμα» ουσιαστικά στρέφεται κατά της οικογένειας Μπρούερ. Οι συνάδελφοι της Σόφι κουτσομπολεύουν. Οι συμμαθητές του Ίθαν και του Κάι στρέφονται εναντίον τους, οι δημοσιογράφοι κατασκηνώνουν έξω από το σπίτι τους. Και το ερώτημα που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει είναι: Γιατί να συμβεί αυτό στον Νικ; Ή, αντιθέτως: Τι έκανε ο Νικ για να του συμβεί αυτό;
Η αδερφή του Πία έχει έναν ανεπίσημο σύμμαχο, τον Ροσάρ Αμίρι (Φίνιξ Ράι) που εργάζεται ντετέκτιβ στο Τμήμα Αγνοούμενων, και στο βάθος επιθυμεί να προαχθεί σε ντετέκτιβ Εγκληματολογικού. Επίσης, έχει και έναν φίλο χάκερ, τον Βινς (Τζακ Γουόλτον) που εξετάζει τη διαδικτυακή ζωή του Νικ και σπεύδει να τη βοηθήσει.
Tα οκτώ επεισόδια της σειράς, είναι δομημένα έτσι, ώστε να παρουσιάζουν μια αυτονομία σε σχέση με τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες και την οπτική του καθενός απέναντι στο δράμα και φέρουν χαρακτηριστικούς τίτλους (Η Αδερφή, Η Σύζυγος, Ο Ντετέκτιβ, Ο Δημοσιογράφος κλπ) και φυσικά κάθε επεισόδιο είναι αντάξιο του τίτλου της σειράς. Έχει suspense αφήνοντας πάντα ένα μικρό «δόλωμα» στο τέλος ώστε να μη θέλεις να εγκαταλείψεις, ενώ οι ερμηνείες είναι ικανοποιητικές.
Βέβαια, εάν έχεις δει προηγουμένως κάποια παρόμοια0 σειρά, όπως την «Ποιος σκότωσε τη Σάρα;» καταλαβαίνεις πού πάει η υπόθεση και ποιες θα είναι οι πιθανές ανατροπές, που είναι άφθονες μέχρι το φινάλε. 
Η ουσία είναι πάντως, χωρίς να υπάρχει διδακτισμός στο σενάριο, ότι πρέπει να προσέχουμε τι ανεβάζουμε στα σόσιαλ και τι γράφουμε στα λάπτοπ και στα sms... (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται: στο Netflix
Είδος: Σειρά, Αστυνομική, Μυστηρίου, Δράμα (8 επί 45΄)
Χώρες: Αυστραλία, ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθέτες: Μπραντ Άντερσον, Έμα Φρίμαν, Τσέρι Νόλαν, Μπεν Γιάνγκ (από 2 ο καθένας)
Παίζουν: Ζωή Καζάν, Μπέτι Γκάμπριελ, Φίνιξ Ράι, Άντριαν Γκρίνιερ