4/1/23

Ο σύντροφος Βολκονόγκοφ απέδρασε - Captain Volkonogov escaped

Πολιτικό θρίλερ δράσης με μεταφυσικά στοιχεία και επίκεντρο έναν Σοβιετικό αξιωματικό που επί εποχής Στάλιν, ανακαλύπτει ότι έχει συνείδηση που δεν του επιτρέπει να βασανίζει τους συμπατριώτες του.
Βρισκόμαστε στο Λένινγκραντ της Σοβιετικής Ένωσης το 1938, χρονιά μεγάλων εκκαθαρίσεων αντιφρονούντων ακόμα και μέσα στο στράτευμα. Ο νεαρός λοχαγός Φίοντορ Βολκονόγκοφ, ένα σεβάσμιο και πειθήνιο όργανο του καθεστώτος, γίνεται μάρτυρας ανορθόδοξων ανακρίσεων, από τις οποίες περνούν οι συνάδελφοί του με το πρόσχημα της «επαναξιολόγησης», αλλά και διάφοροι αντίπαλοι του καθεστώτος. Επειδή αισθάνεται πως πλησιάζει η σειρά του, δραπετεύει και τρέπεται σε φυγή κυνηγημένος από τους πρώην συναδέλφους του. Στοιχειωμένος από το θέαμα ενός ομαδικού τάφου γεμάτου πρώην συντρόφους του, φοβάται ότι θα πάει στην κόλαση και αποφασίζει -για να εξιλεωθεί- να ζητήσει συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων του, τα στοιχεία των οποίων υπάρχουν σε έναν ογκώδη φάκελο που κουβαλάει μαζί του συνεχώς. 
Στην προσπάθειά του αυτή, ο φακός τον ακολουθεί μέσα σε χώρους κατοικιών ή εργασίας που χάρη στη διεύθυνση φωτογραφίας του Μαρτ Τανιέλ φαίνονται πνιγηροί και καταθλιπτικοί όπως το καθεστώς, ενώ η συνεχής καταδίωξη φαντάζει ατελείωτη και χωρίς διέξοδο. 
Ο Γιούρι Μπορίσοφ, ως Φίοντορ είναι συγκλονιστικός και σπαρακτικός απέναντι στην ιδέα ότι πεθαίνοντας θα πάει στην κόλαση, χωρίς όμως να τον εγκαταλείπει και το ένστικτο της επιβίωσης απέναντι στο διώκτη του τον ταγματάρχη Γκόβνια (Τιμοφέι Τρίμπουνστεφ), που για μια στιγμή δείχνει ότι μπορεί να έχει μετανιώσει για ό,τι κάνει, αλλά παραμένει εφιαλτικός και απεχθής.
Ο σκηνοθετικός ρυθμός και η παράλληλη αφήγηση (των ιστοριών του Φίοντορ και του διώκτη του Γκόβνια) παραπέμπει στους μεγάλους κλασικούς της ρωσικής λογοτεχνίας και συνολικά μας δίνει ένα πολύ καλό και γρήγορο θρίλερ καταδίωξης, αλλά και μια ταινία λύτρωσης, με διαχρονικότητα πάνω στο θέμα της συνείδησης και των τύψεων. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβολή: από 5/1/2023 στις αίθουσες
Είδος: Περιπέτεια, Δράμα (120΄)
Χώρες: Ρωσία, Γαλλία, Εσθονία (2021)
Σκηνοθεσία: Αλεξέι Χουπόφ, Νατάσα Μερκούλοβα
Παίζουν: Γιούρι Μπορίσοφ, Τιμοφέι Τρίμπουνστεφ, Αλεξάντρ Γιατσένκο
Διανομή: Cinobo