2/1/23

Γη της Επαγγελίας – Μπαράκ Ομπάμα

Το ολοκλήρωσα μέσα στις γιορτές. Πρόκειται για μια ειδικού ενδιαφέροντος αυτοβιογραφία, της οποίας πολλά κεφάλαια ενδιαφέρουν τον Αμερικανό αναγνώστη και λιγότερα αυτόν από άλλες ηπείρους. Κι όμως, γενικά τράβηξε πολλών το ενδιαφέρον. Πρόκειται για αυτοβιογραφία του Μπαράκ Ομπάμα του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ και περιγράφει το στοίχημά του με την Ιστορία και την πίστη του ως ενός ακτιβιστή που δοκιμάζεται στην παγκόσμια σκηνή. 
Ο Ομπάμα σ’ αυτό αναφέρεται στις δύσκολες ισορροπίες που συνεπαγόταν η διεκδίκηση της προεδρικής υποψηφιότητας από έναν μαύρο Αμερικανό, επιφορτισμένο με τις προσδοκίες μιας γενιάς που είχε πορευτεί με το μήνυμα για «ελπίδα και αλλαγή», καθώς και η αναμέτρηση με τις ηθικές προκλήσεις της λήψης εξαιρετικά κρίσιμων αποφάσεων. Μιλά επίσης για τις δυνάμεις που του εναντιώθηκαν μέσα στη χώρα (γράφει χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο για «άρνηση να συνεργαστούν μαζί μου ή με μέλη της κυβέρνησής μου, ασχέτως των συνθηκών, των ζητημάτων ή των συνεπειών για τη χώρα») και στο εξωτερικό. Κάνει αναφορές για το πώς η ζωή στον Λευκό Οίκο επηρέασε τη σύζυγό του και τις κόρες του και πολλές φορές δεν φοβάται να αποκαλύψει τις εσωτερικές αμφιβολίες και την απογοήτευσή του. Ωστόσο, παραμένει πιστός στην άποψη στο πλαίσιο του τεράστιου, διαρκούς πειράματος που είναι η Αμερική, ότι η πρόοδος είναι πάντα δυνατή.
Προσφέρει στον αναγνώστη, μια μοναδική και στοχαστική διερεύνηση τόσο το εκπληκτικού εύρους όσο και των ορίων της προεδρικής εξουσίας και ρίχνει μια ξεχωριστή ματιά στις εσωτερικές διεργασίες του κομματικού συστήματος των ΗΠΑ και της διεθνούς διπλωματίας.
Μέσα από τη γλαφυρή του αφήγηση, ζούμε μαζί του στο Οβάλ Γραφείο και στο Γραφείο Διαχείρισης Κρίσεων του Λευκού Οίκου και συνταξιδεύουμε στη Μόσχα, στο Κάιρο, στο Πεκίνο, και αλλού. Γινόμαστε κοινωνοί των σκέψεών του καθώς συγκροτεί το υπουργικό συμβούλιο, προσπαθεί να διαχειριστεί μια παγκόσμια οικονομική κρίση (περιλαμβάνει και το «ελληνικό φαινόμενο» σε αρκετές σελίδες), αναμετριέται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, υπερνικά ανυπέρβλητα -εκ πρώτης όψεως- εμπόδια για να εξασφαλίσει την ψήφιση του Νόμου από το Κογκρέσο για το πρόγραμμα περίθαλψης Obamacare, συγκρούεται με τους στρατηγούς του για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, προωθεί τη μεταρρύθμιση της Γουόλ Στριτ, ανταποκρίνεται στο καταστροφικό ατύχημα της πετρελαϊκής πλατφόρμας Deepwater Horizon (που είδαμε και ταινία) και εξουσιοδοτεί την Επιχείρηση Τρίαινα του Ποσειδώνα, η οποία καταλήγει στον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Πολλά θέματα, άλλοτε με τεράστιο ενδιαφέρον λόγω της οικουμενικότητας και άλλοτε σχετικά αδιάφορα, όταν αναφέρεται σε εσωτερικές υποθέσεις και πρόσωπα γνωστά στον μέσο Αμερικανό. Εν τούτοις δεν παύει να είναι ενδιαφέρον αφού είναι γραμμένο από έναν άνθρωπο που πιστεύει ότι η Δημοκρατία δεν είναι δώρο εξ ουρανού αλλά κάτι που έχει θεμελιωθεί πάνω στη συμπόνια και στην αλληλοκατανόηση και έχει την πεποίθηση ότι, σε αυτούς τους διχασμένους καιρούς, «η αφήγηση και η λογοτεχνία είναι πιο σημαντικά από ποτέ», προσθέτοντας εν κατακλείδι ότι «πρέπει να εξηγήσουμε ο ένας στον άλλο ποιοι είμαστε και προς τα που κατευθυνόμαστε».
(Εκδόσεις Αθενς Bookstore, σελ. 770, έτος 2020)