15/1/23

Anna

Μίνι σειρά με μετα-αποκαλυπτική ατμόσφαιρα και πρωταγωνιστές παιδιά και έφηβους σε έναν κόσμο όπου οι ενήλικες δεν υπάρχουν πλέον, οι κανόνες παραβιάζονται και η κοινωνία διαλύεται.
Βρισκόμαστε στη Σικελία σε μελλοντικό χρόνο και μια επιδημία έχει αποδεκατίσει όλους τους ενήλικες. Τα παιδιά, που έχουν ανοσία μέχρι την εφηβεία, ζουν σε αγέλες και αγωνίζονται να επιβιώσουν με τα ελάχιστα βρώσιμα υπολείμματα που τους έχουν αφήσει οι μεγαλύτεροι. Η φύση έχει πάρει πίσω ό,τι της ανήκει κατακλύζοντας τις πόλεις με χορτάρια και με κισσούς που τυλίγουν κάθε ακίνητο. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό. Η Άννα, ένα κορίτσι 14 ετών κι ο αδερφός Άστορ ένα 8χρονο αγόρι βρίσκονται κρυμμένοι σε μια αγροικία μέσα στο δάσος,. Ο σκελετός της μητέρας τους βρίσκεται ακόμη στο διπλό κρεβάτι και η Άννα έχει αφεθεί να φροντίζει τον αδερφό της, με μόνο οδηγό τις οδηγίες του «Βιβλίου των Σημαντικών Πραγμάτων», ένα χειρόγραφο από τη μητέρα της.
Εν τούτοις, μια φυλή που ονομάζεται Συμμορία των Μπλε, απαγάγει τον Άστορ και έτσι η Άννα πρέπει να ξεκινήσει ένα ταξίδι για να τον βρει. Ένα ταξίδι στο οποίο την ακολουθούμε και το οποίο θα την γεμίσει εμπειρίες. Ακόμα κι όταν ο κόσμος γύρω της μοιάζει απελπιστικός, υπάρχει η ελπίδα που της δίνει τη δύναμη να μην το βάζει κάτω.  
Πιστή στη συνταγή των μετα-αποκαλυπτικών ταινιών, η σειρά αυτή του Νικολό Αμανίτι (που είχε γράψει και το ομότιτλο βιβλίο το 2015), ολοκληρώθηκε τους πρώτους μήνες της επιδημίας covid-19, όταν στην Ιταλία είχε εξαπλωθεί πανικός από το μεγάλο αριθμό νεκρών. Διαθέτει την πρωτοτυπία να έχει μόνο νέα παιδιά ως πρωταγωνιστές, αλλά κατά τ’ άλλα, το μετα-αποκαλυπτικό θέμα ξεφτίζει πολύ γρήγορα, με τη φωτεινή φωτογραφία του Γκογκό Μπιάνκι να μη βοηθάει στη δυστοπική ατμόσφαιρα, τα flashback να λειτουργούν εις βάρος της και η εξέλιξη της ιστορίας στην κοινωνία των Μπλε παιδιών και της Αντζέλικα να αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού.
Η Τζούλια Ντραγκότο που υποδύεται την Άννα, όπως και ο Τζοβάνι Μαβίλα ως Πιέτρο, για τον οποίο η Άννα θα αρχίσει να τρέφει συναισθήματα, δεν είναι κακοί.
INFO
Προβάλλεται: στην ERTFLIX μέχρι 30/6/2023
Είδος: Σειρά, Μετα-αποκαλυπτική, Δράμα (6 επεισόδια των 50΄)
Χώρα: Ιταλία (2021)
Σκηνοθεσία: Νικολό Αμανίτι
Παίζουν: Τζούλια Ντραγκότο, Αλεσάντρο Πεκορέλα, Κλάρα Τραμοντάνο, Τζοβάνι Μαβίλα, Ρομπέρτα Ματέι, Ελένα Λιέτι, Βιβιάνα Μοκιάρο, Νικόλα Μανγκάνο, Μίριαμ Νταλμάτζιο, Κοράντο Φορτούνα, Ματίλντε Φάτζιο, Ντάριο ντι Βίτα