12/1/23

Νέες ταινίες από 12/1/2023 - Παρουσίαση και σχόλια

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους: Το χρυσάφι του Ρήνου / Ο όρκος του Παμφίρ / Ο Βίκινγκ και το Μαγικό Σπαθί / Το πάθος
Το χρυσάφι του Ρήνου
Βρισκόμαστε στη Συρία το 2010. Ο Τζιγουάρ Χατζάμπι, μετέπειτα διάσημος ως ράπερ Ξατάρ, υπόκειται σε βασανιστήρια για να αποκαλύψει την τοποθεσία ενός αποθέματος κλεμμένου χρυσού ύστερα από μια μεγάλη ληστεία. Η παραμονή του στο συνωστισμένο κελί θα τον κάνει να ανατρέξει στη ζωή του, ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία όταν η οικογένειά του χρειάστηκε να διαφύγει από το Ιράν και να καταλήξει τελικά στη Γερμανία. Ανατρέχοντας στο παρελθόν του φτάνει στο 1980 όταν η οικογένεια ζει στο περιθώριο και την ανέχεια, όπως συμβαίνει συχνά με τους πρόσφυγες. Συναντούν ευκαιρίες, αλλά και εμπόδια. Σύντομα, ο Τζιγουάρ εξελίσσεται από μικροκακοποιό σε μεγαλο-ντίλερ. Για να ρυθμίσει τα συσσωρευμένα χρέη του με ένα καρτέλ, ο Τζιγουάρ καταστρώνει ένα σχέδιο για μια θρυλική ληστεία χρυσού, που όμως δεν κυλάει ομαλά.
Ο Τουρκο-Γερμανός -και αγαπημένος του ελληνικού κοινού- σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν μιλώντας για την ταινία λέει, ότι είχε πολλούς κοινούς φίλους και γνωστούς με τον Ξατάρ, οπότε όταν συναντήθηκαν μετά από καιρό ενδιαφέρθηκε και του ζήτησε την αυτοβιογραφία του και σ’ αυτήν είδε για πρώτη φορά την προοπτική για μια πολύ δυνατή ταινία. 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Η ιστορία του Τζιγουάρ Χατζάμπι συνδυάζει πολλά κινηματογραφικά είδη: ταινία πολέμου, ιστορία ενηλικίωσης, ταινία με γκάνγκστερ, μιούζικαλ… Μου αρέσει πολύ όταν μια ταινία δε μπορεί να μπει σε μόνο μια κατηγορία - μου αρέσει αυτή η πρόκληση». (Περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Βιογραφικό, Αστυνομικό, Δράμα, Μουσικό (138΄)
Χώρες: Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία (2022)
Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν
Παίζουν: Εμίλιο Σακράγια (στο ρόλο του Τζιγουάρ Χατζάμπι), Κάρντο Ραζάζι, Μόνα Πιρζάντ, Αρμάν Κασάνι, Χουσεγίν Τοπ, Σογκόλ Φαγκάνι.
Διανομή: Rosebud.21

Ο όρκος του Παμφίρ 
Παραμονές του τοπικού παγανιστικού καρναβαλιού, ο Παμφίρ επιστρέφει στην Ουκρανία έπειτα από μήνες, για να περάσει χρόνο με τους δικούς του. Όταν ο έφηβος γιος του βάζει φωτιά στην εκκλησία του χωριού, ο Παμφίρ θα αναγκαστεί να μεταφέρει λαθραία εμπορεύματα από τη Ρουμανία για να πληρώσει τα έξοδα, κάτι που θα τον μπλέξει ξανά στα δίχτυα της παρανομίας. 
Ένα δυναμικό ντεμπούτο για την προδιαγεγραμμένη πορεία ενός φτωχοδιάβολου και μια διαχρονική ιστορία εξιλέωσης και άρρηκτων οικογενειακών δεσμών.
INFO
Είδος: Δράμα (100΄)
Χώρες: Ουκρανία, Γαλλία, Πολωνία, Χιλή, Λουξεμβούργο (2022)
Σκηνοθεσία: Ντμίτρο Σουκολίτκι-Σόμπτσεκ
Παίζουν: Όλεξαντρ Γιατσέντιουκ, Στάνισλαβ Πότιακ, Σολομίγια Καϊρίλοβα
Διανομή: Ama Films

Ο Βίκινγκ και το Μαγικό Σπαθί 
Ένα μυθικό, κωμικό, επικό ταξίδι στην ιστορία με πρωταγωνιστή έναν διαφορετικό Βίκινγκ που πάει κόντρα στα στερεότυπα. Μία απολαυστική ταινία για τη διαφορετικότητα, την ευρηματικότητα και την ομαδικότητα.
INFO
Είδος: Animation, Περιπέτεια, Οικογενειακό (77΄)
Χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο (2019)
Σκηνοθεσία: Ερίκ Καζ
Διανομή: Tanweer

Το πάθος (Επαν.)
Ο Ανδρέας Βίνκελμαν έχει χωρίσει με τη γυναίκα του και έχει αυτοεξοριστεί σ’ ένα νησί της Βαλτικής. Η ύπαρξή του όμως συγκλονίζεται από την παρουσία ενός μανιακού πάνω στο νησί, αλλά και από τη συνάντησή του με μια όμορφη χήρα, τη Άννα Φρομ, που χαρίζει λίγη ζεστασιά στη ζωή του. 
Μυστικά, ψέματα, απιστίες και κρυφά πάθη ξετυλίγονται με μαεστρία από τον Μπέργκμαν. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Ψυχολογικό, Δράμα (101΄)
Χώρα: Σουηδία (1969)
Σκηνοθεσία: Ινγκμαρ Μπέργκμαν
Παίζουν: Μαξ Φον Σίντοφ, Λιβ Ούλμαν, Μπίμπι Άντερσον, Έρλαντ Γιόζεφσον
Διανομή: Weirdwave