18/1/23

Καλειδοσκόπιο - Kaleidoscope

Μια πρωτότυπη σειρά «ληστείας», όπου η οργάνωση της γίνεται με βάση τη γνωστή συνταγή περί ληστειών (εδώ θυμίζει την «Συμμορία των έντεκα»). 
Θα αναρωτηθείτε βέβαια πού βρίσκεται η «πρωτοτυπία»; Βρίσκεται στο ότι η σειρά δεν έχει γραμμική αφήγηση και μπορείτε να δείτε τα επεισόδια με όποια σειρά θέλετε, και αυτή η εξήγηση (οδηγίες θέασης) δίνεται στο πρώτο που φέρει τίτλο «Μαύρο». Τα υπόλοιπα επεισόδια τιτλοφορούνται: Κίτρινο, Πράσινο, Μπλε, Πορτοκαλί, Βιολετί, Κόκκινο, Ροζ και Λευκό. Είναι δε με τέτοιο τρόπο δομημένα που μοιάζουν το καθένα να έχει ως flashback κάποιο από τα υπόλοιπα.  
Η ιστορία, που είναι εμπνευσμένη από μια πραγματική ιστορία, κατά την οποία χάθηκαν 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα στο κέντρο του Μανχάταν κατά τη διάρκεια του Τυφώνα Sandy, καλύπτει τα γεγονότα που διαδραματίζονται 24 χρόνια πριν τη ληστεία και 6 μήνες μετά.
Επικεφαλής και οργανωτής της ληστείας είναι ο ηθοποιός Τζιανκάρλο Εσποσίτο που έπαιζε στο Breaking Bad και στο Better Call Saul και υποδυόταν τον ιδιοκτήτη μιας αλυσίδας εστιατορίων που τα είχε σαν βιτρίνα ενώ ήταν έμπορος ναρκωτικών. Ένας γλυκομίλητος άνθρωπος και φαινομενικά ψύχραιμος που αν χρειαζόταν, μεταμορφωνόταν σε αδίστακτος τιμωρός των αντιπάλων του, αλλά και των δικών του ανθρώπων που θα είχαν το θράσος να τον προδώσουν. Εδώ, παίζει σχεδόν τον ίδιο ρόλο και βασικά κάνει τη ληστεία γιατί θέλει να πάρει εκδίκηση για τον άδικο θάνατο της γυναίκας του πριν από χρόνια, με τον ίδιο να καταλήγει στη φυλακή.
Μέλη της συμμορίας είναι διάφορα ετερόκλητα στοιχεία και χωρίς προηγούμενο φάκελο στην αστυνομία και το θέμα είναι να μπορέσουν να συμφωνήσουν και να έχουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Δεν είναι και εύκολο.
Η σειρά είναι σκηνοθετημένη σφικτά, δεν θα τη βαρεθείτε, αλλά και δεν θα μείνετε ολοκληρωτικά ευχαριστημένοι από τα συνεχή flashback. Επίσης, επειδή πιθανόν να έχετε δει αρκετές ληστείες στη μεγάλη και στη μικρή οθόνη, αυτή εδώ θα σας φανεί ότι δεν είναι και τόσο ρεαλιστική. Κάπου, οι χαρακτήρες φαντάζουν υπερβολικοί, ενώ και τα gadget που χρησιμοποιούνται μοιάζουν να βγαίνουν από κινούμενα σχέδια, στα οποία ό,τι εργαλείο χρειάζεται το κάθε cartoon το ξετρυπώνει από την τσέπη του.
Ξεχάστε το δόλωμα της «random παρακολούθησης» που ρίχνει το Netflix και παρακολουθείστε την κανονικά από το πρώτο καθοδηγητικό «Μαύρο» επεισόδιο μέχρι το τελευταίο «Άσπρο», διότι μπορεί να υπάρξει και 2η σεζόν. Έχει ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται: στο Netflix
Είδος: Σειρά, Αστυνομική, Δράσης, Δραματική (επεισόδια 9 Χ 47΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2023)
Δημιουργός: Έρικ Γκαρσία
Παίζουν: Τζιανκάρλο Εσπόζιτο, Ρούφους Σιούελ, Έιβα Μέρσελ, Ρόζαλιν Ελμπέι, Τζάι Κούρτνεϊ, Τατί Γκμπριέλ, Πίτερ Μαρκ Κένταλ.