Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

22/12/22

Νέες ταινίες από 22/12/2022

Παρουσίαση και σχολιασμός όλων των ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους: Η συνωμοσία του Καΐρου / Αftersun Η λεοπάρδαλη του χιονιού / Army baby / Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η τελευταία επιθυμία / Η αυγή / Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ: Director' s cut
Η συνωμοσία του Καΐρου - Boy from heaven
Θρίλερ παρασκηνίου, διαφθοράς, υποκρισίας και σχέσεων μεταξύ θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας με την ανάμιξη και μυστικών υπηρεσιών, που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα, όπου υπάρχει στενή σχέση μεταξύ εκκλησίας και πολιτικής. 
Εδώ, ο σκηνοθέτης Ταρίκ Σαλέχ, που μας είχε χαρίσει και το «Κάιρο: Εμπιστευτικό» και έχει εξοριστεί από την Αίγυπτο από το 2015, τοποθετεί (και ως σεναριογράφος) την ιστορία του φιλμ στην πατρίδα του και στο Πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ, επίκεντρο της εξουσίας του σουνιτικού Ισλάμ. 
Σ’ αυτό το διακεκριμένο πανεπιστήμιο, ο Άνταμ (Ταουφίκ Μπαρχόμ) κερδίζει μια θέση με υποτροφία και πηγαίνει με τις καλύτερες των προϋποθέσεων. Λίγο μετά την άφιξή του στο Κάιρο όμως, ο θρησκευτικός ηγέτης του πανεπιστημίου -ο Μεγάλος Ιμάμης- καταρρέει και πεθαίνει μπροστά στους μαθητές του. Αμέσως, αναλαμβάνει την ευθύνη για το φόνο ένας τυφλός (και ηγετικό θρησκευτικό στέλεχος) Σεΐχης, για τον οποίο άλλοι επιθυμούν να κλείσει η υπόθεση, ενώ άλλοι θέλουν να βρεθεί ο πραγματικός ένοχος, χωρίς όμως να διαταραχθεί η ισορροπία στις σχέσεις εκκλησίας-κράτους. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Δράμα (128΄)
Χώρα: Σουηδία (2022) 
Σκηνοθεσία: Ταρίκ Σαλέχ
Παίζουν: Φάρες Φάρες, Ταουφίκ Μπαρχόμ, Μεχντί Ντεμπί, Μακράμ Κχουρί, Σεργουάν Χατζί
Διανομή: Cinobo

Αftersun 
Ένα νοσταλγικό flashback ενηλικίωσης και αναμνήσεων. Με ενάργεια που εντυπωσιάζει για ντεπούτο, η Σάρλοτ Γουέλς σ’ αυτό το φιλμ απεικονίζει το πέρασμα στην εφηβεία, την περίπλοκη σχέση με τον χωρισμένο πατέρα αλλά και την μετέπειτα προσπάθεια της κοπέλας, μέσα από τις μνήμες αυτές, να «ταιριάξει» την εικόνα του νεαρού (τόσο νεαρού που κάποιοι τους περνούσαν για αδέρφια) και στοργικού πατέρα που γνώρισε, με τον πραγματικό άνδρα που κρυβόταν πίσω από τον ρόλο του, αλλά και με όσα βασάνιζαν τις σκέψεις του. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, Κοινωνικό (102’)
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ (2022) 
Σκηνοθεσία:  Σάρλοτ Γουέλς
Παίζουν: Φράνκι Κόριο, Πολ Μέσκαλ
Διανομή: Weirdwave

Η λεοπάρδαλη του χιονιού - La panthère des neiges  - The velvet queen
Ένα ντοκιμαντέρ που συνδυάζει την έρευνα για την άγρια ζωή με την ανθρώπινη εμπειρία επιβίωσης, επενδεδυμένο με τη μουσική των Γουόρεν Έλις και Νικ Κέιβ.
Ψηλά στο οροπέδιο του Θιβέτ, καταμεσής των ανεξερεύνητων και απροσπέλαστων πεδιάδων, βρίσκεται ένα από τα τελευταία καταφύγια της άγριας φύσης, όπου ζουν σπάνια ζώα και πτηνά. Ο Βενσάν Μινιέ, ένας από τους πιο διακεκριμένους φωτογράφους της άγριας ζωής, παίρνει μαζί του στην τελευταία του αποστολή τον συγγραφέα και φυσιοδίφη Σιλβέν Τεσόν. Για αρκετές εβδομάδες, θα εξερευνήσουν αυτές τις κοιλάδες αναζητώντας μοναδικά ζώα και θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τη λεοπάρδαλη του χιονιού, ένα από τα πιο ακριβοθώρητα και απρόσιτα αιλουροειδή. Τον μυεί στο καρτέρι, τη λεπτή τέχνη της επιφυλακής, στην ανάγνωση των ιχνών και στην υπομονή που χρειάζεται για να δεις τα ζώα. Διασχίζοντας τις κορυφές που κατοικούνται από αόρατες παρουσίες, οι δύο άντρες υφαίνουν έναν διάλογο για τη θέση μας ανάμεσα σε ζωντανά όντα και γιορτάζουν την ομορφιά του κόσμου.
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ (92΄)
Χώρα: Γαλλία (2021)
Σκηνοθεσία: Μαρί Αμιγκέ και Βενσάν Μινιέ 
Διανομή: One from the Heart

Army baby
Κωμωδία καταστάσεων με φόντο μια ακριτική στρατιωτική μονάδα στον Έβρο. Παραμονές Χριστουγέννων, σε ένα στρατόπεδο κάπου στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον ‘Έβρο. Ένα ταξί καταφθάνει έξω από την πύλη και μεταφέρει, ασυνόδευτο, ένα μωρό. Ο ταξιτζής ενημερώνει το φυλάκιο πως η μαμά του μωρού το στέλνει στον μπαμπά του (Ίαν Στρατής) που υπηρετεί την θητεία του. Από εκείνη την στιγμή ξεκινούν όλα… Το απρόσμενο γεγονός βραχυκυκλώνει όχι μόνο τον ανίδεο πατέρα, αλλά και τους ρυθμούς της ακριτικής Μονάδας, καθώς η παραμονή του μωρού πρέπει να κρατηθεί μυστική μέχρι να βρεθεί λύση. Οι φαντάροι συνωμοτούν παρέχοντας κάλυψη και φροντίδα και αναλαμβάνουν βάρδιες… babysitting. Και φυσικά, κάτω από τη μύτη τού Επιλοχία (Δημήτρης Μακαλιάς), της Υπολοχαγού (Μαρία Κωνσταντάκη) που κάτι «μυρίζεται» και του ανυποψίαστου Διοικητή (Γεράσιμος Γεννατάς) που ζει στον δικό του κόσμο. Όμως, απρόβλεπτες επιπλοκές θα οδηγήσουν στα πρόθυρα πρόκλησης θερμού επεισοδίου, καθώς το μωρό περνάει κατά λάθος τα σύνορα και καταλήγει σε ένα… τούρκικο χαμάμ!... Ο πατέρας του είναι αποφασισμένος να μπει στην Τουρκία και να φέρει το μωρό του πίσω…
INFO
Είδος: Κωμωδία
Χώρα: Ελλάδα (2021)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας
Παίζουν: Ίαν Στρατής, Γεράσιμος Γεννατάς, Δημήτρης Μακαλιάς, Μαρία Κωνσταντάκη, Μαριέλλα Σαββίδου, Λουκάς Κυριαζής, Βασίλης Ζώης, Αντώνης Χρήστου, Ευθύμης Χαλκίδης, Φανούρης Κορρές
Διανομή: Tulip

Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η τελευταία επιθυμία - Puss in boots: The last wish
Μια περιπέτεια, την οποία οι σκηνοθέτες εμπνεύστηκαν από το κλασικό έργο του Σέρτζιο Λεόνε του 1966 «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος».  
Ο Γάτος έχει κάψει τις οκτώ από τις εννέα ζωές του, αν και στην πορεία έχασε το μέτρημα. Η ανάγκη του να ανακτήσει αυτές τις ζωές θα στείλει τον Παπουτσωμένο Γάτο στην πιο μεγάλη του αναζήτηση. Ξεκινάει ένα επικό ταξίδι στο Μαύρο Δάσος για να βρει το μυθικό Αστέρι των Ευχών και να επαναφέρει τις χαμένες του ζωές. Αλλά με μόνο μία ζωή να του έχει απομείνει, ο Γάτος θα πρέπει να ταπεινωθεί και να ζητήσει βοήθεια από την πρώην σύντροφο και θανάσιμη εχθρό του, την Κίτι Ελαφροπατούσα. Στην προσπάθειά τους, ο Γάτος και η Κίτι θα έχουν τη βοήθεια από ένα φλύαρο, αμείλικτα χαρούμενο σκύλο, τον Πέρο.  Οι τρεις τους θα πρέπει να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά, από όσους τους καταδιώκουν.
INFO
Είδος: Animation, Περιπέτεια, Οικογενειακή (100΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Τζόελ Κρόφορντ
Ακούγονται: Αντόνιο Μπαντέρας, Σάλμα Χάγιεκ, Ολίβια Κόλμαν
Μεταγλωττισμένη και με ελληνικούς υπότιτλους
Διανομή: Tulip

Η αυγή - Sunrise: A song of two humans (Επαν.)
Αισθηματικό δράμα που γυρίστηκε από τον εξπρεσιονιστή Μουρνάου (Νοσφεράτου) ύστερα από εντολή της χολιγουντιανής Fox, το οποίο συνδυάζει τον χολιγουντιανό ρομαντισμό με τον γερμανικό εξπρεσιονισμό. Θεωρήθηκε ως το καλύτερο φιλμ του βωβού κινηματογράφου, έχοντας κερδίσει τρία Όσκαρ και πληθώρα διακρίσεων και αποτελεί σταθμό στην τέχνη της αφήγησης, καθώς μια ιστορία μοιχείας και προμελέτης φόνου μετατρέπεται σε έναν ύμνο για τον έρωτα και την ελπίδα.
Μια γυναίκα από την πόλη (Μάργκαρετ Λίβινγκστον) σαγηνεύει έναν αγρότη (Τζορτζ Ο'Μπράιεν) με την ελπίδα ότι θα δολοφονήσει την παραμελημένη σύζυγό του (Τζάνετ Γκέινορ) και θα φύγει μαζί της στην πόλη, αλλά το σχέδιο καταλήγει να αναζωπυρώσει τα αισθήματά του για τη γυναίκα του, όταν εκείνη ανακαλύπτει το σχέδιο τους.
INFO
Είδος: Δράμα, Αισθηματικό, Βωβό (94΄)
Χώρα: ΗΠΑ (1927)
Σκηνοθεσία: Φρίντριχ Βίλεμ Μουρνάου
Παίζουν: Τζορτζ Ο’ Μπράιαν, Τζάνετ Γκέινορ, Μάργκαρετ Λίβινγκστον
Διανομή: New Star

Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ: Director' s cut
«Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ» είναι μία κινηματογραφική καταγραφή του ξεριζωμού και της περιπλάνησης των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που μετρούν χιλιάδες νεκρούς τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και της μετακίνησής τους σε γκρίζα και βροχερά τοπία όπου κανένας δεν γνωρίζει τι είναι δικό του, πού βρίσκονται τα σύνορα και ποια είναι εντέλει η πατρίδα του.
Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό δοκίμιο για την ταυτότητα του «εγώ» και του «άλλου», του «ξένου», του «εχθρού». Την ίδια στιγμή, οι Αζέροι επιστρέφουν και καταλαμβάνουν το κενό κτηριακό απόθεμα των οικιστικών θυλάκων της περιοχής, προσπαθώντας και αυτοί να κατανοήσουν την ταυτότητα του «άλλου», χωρίς να αντιλαμβάνονται πραγματικά τι είναι αυτό που χωρίζει τους ανθρώπους και τέμνει κοινό γεωγραφικό χώρο σε διαφιλονικούμενες ζώνες. 
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Ιστορικό (90΄)
Σκηνοθεσία: Θωμάς Σίδερης
Διανομή: New Star
(Από την ολοσέλιδη παρουσίαση στην έντυπη Αμαρυσία)