23/12/22

1 8 9 9

Σειρά μυστηρίου οκτώ ωριαίων επεισοδίων, που περιστρέφεται γύρω από μυστήρια που συμβαίνουν και απασχολούν τους επιβάτες ενός πλοίου με το όνομα «Κέρβερος», το οποίο ταξιδεύει από Ευρώπη προς την Αμερική, πάνω στο οποίο υπάρχουν επιβάτες από διάφορα ευρωπαϊκά έθνη και όλων των κατηγοριών, όπως: ένα νιόπαντρο νεαρό ζευγάρι Γάλλων, ένας Ισπανός ιερέας παρέα με τον αδελφό του, μια δανέζικη μεσοαστική οικογένεια, μια νεαρή γκέισα με τη μητέρα της και άλλοι, περιλαμβανομένου του πληρώματος που μαζί με τον καπετάνιο φαίνεται να προέρχονται από τη Γερμανία. 
Βρισκόμαστε στο 1899 (του τίτλου) και το πλοίο «Κέρβερος» ταξιδεύοντας, λαμβάνει ένα σήμα για βοήθεια από το αδελφό πλοίο «Προμηθέας», ένα καράβι που είναι εξαφανισμένο στη θάλασσα πάνω από τέσσερις μήνες. Αντίθετα προς τις επιθυμίες των επιβατών, ο καπετάνιος αποφασίζει να αλλάξει διαδρομή και να φτάσει στο αγνοούμενο ατμόπλοιο το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να μάθει τι έχει συμβεί. Τίποτα, ωστόσο, δεν θα πάει όπως σκέφτεται ο καπετάνιος και όλοι οι επιβάτες του πλοίου, όταν συναντήσουν το χαμένο πλοίο, θα βρεθούν βυθισμένοι σε μια μάλλον περίπλοκη και αδιέξοδη κατά τα φαινόμενα κατάσταση (έναν εφιάλτη, όπως αναφέρει και η σύνοψη του Netflix).
Η σειρά εξελίσσεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέσα στο πλοίο, είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου σε στούντιο με Volume Technology, που πρότεινε για πρώτη φορά το Netflix και δημιουργεί background χωρίς την κλασική πράσινη οθόνη, αλλά με οπίσθια προβολή σε κυλινδρική οθόνη led λίγο μικρότερη των 360 μοιρών, που αγκαλιάζει ένα περιστρεφόμενο πλατό, πάνω στο οποίο υπάρχουν ντεκόρ και στο οποίο κινούνται οι ηθοποιοί. 
Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή παραγωγή από άποψη σχεδιασμού και κοστουμιών που όλα διαθέτουν απαλά και σκούρα χρώματα (η φωτογραφία είναι του Νίκολαους Σάμερερ) και ταυτόχρονα υποστηρίζονται από ένα ατμοσφαιρικό soundtrack του Μπεν Φροστ που προσθέτει άγχος και ένταση στην ιστορία.
Κάθε επεισόδιο, διαθέτει μια σχεδόν αυτοτελή υπο-ιστορία, ενώ οι βασικοί χαρακτήρες (πολύ καλοί η Έμιλι Μπίτσαμ και ο Αντρέας Πίτσμαν) αντιμετωπίζουν πάντοτε νέα μυστήρια, που κρατούν σε αγωνία τον θεατή. Υπάρχει ένα αναπάντεχο φινάλε που αφήνει άφωνο τον ανυποψίαστο θεατή, ο οποίος από την αρχή νομίζει ότι βλέπει μια ταινίας εποχής και στη συνέχεια διαπιστώνει ότι έχει να κάνει με μια ταινία τρόμου και… κάτι παραπάνω. 
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα σειρά, η οποία μάλλον θα ακολουθηθεί και από δεύτερη σεζόν. Αν μάλιστα το σκηνοθετικό concept κάτι σας θυμίζει, αυτό θα είναι το σήριαλ Dark, των ιδίων δημιουργών (Φρίζε και Οντάρ). (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται: στο Netflix
Είδος: Δράμα, Μυστηρίου (8 επεισόδια 1 ώρας)
Χώρες: Γερμανία, ΗΠΑ (2022)
Δημιουργοί: Γιάντγιε Φρίζε, Μπάραν μπο Οντάρ
Σκηνοθεσία: Μπάραν μπο Οντάρ
Παίζουν: Έμιλι Μπίτσαμ, Αντρέας Πίτσμαν, Ματσιέι Μουσιάλ, Γιαν Γκαέλ, Ματίλντε Ολιβιέ