1/11/22

Vortex

Μια ιστορία για τα γηρατειά, από τον Γκασπάρ Νοέ, που μας την παρουσιάζει ως μια ρεαλιστική ιστορία τρόμου, που πηγάζει από τις δυσκολίες του γήρατος.
Ένα αγαπημένο, ηλικιωμένο ζευγάρι περνά τις μέρες του σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι, παλεύοντας με τα πρώτα στάδια της άνοιας. Εκείνη πρώην γιατρός, ένα άτομο σε κατάσταση νοητικής επιδείνωσης που χάνει τη χρήση της γλώσσας, και εκείνος -με μικρότερο βαθμό άνοιας- ένας συγγραφέας πνιγμένος σε ένα στενό χώρο από τα βιβλία του, προσπαθεί να ολοκληρώσει ένα μυθιστόρημα. 
Με την οθόνη σε split-screen, παρακολουθούμε την καθημερινότητά τους μέσα σε ένα στενόχωρο διαμέρισμα, και όσο αυτή γίνεται όλο και πιο δύσκολη και ο γιος τους προσπαθεί να τους φροντίσει (αλλά και να τους ξαφρίσει κανα ευρώ), η λήθη μετατοπίζεται σε κάτι πιο ανησυχητικό και οι δυο τους μπαίνουν σε μια δίνη ψυχικού και σωματικού εκφυλισμού, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από το άλλο άκρο: τον μικρό εγγονό τους Κίκι, που ζωηρός και άτακτος έχει όλη τη ζωή μπροστά του.
Ωμό, ρεαλιστικό αλλά και ειλικρινές το φιλμ, άλλους θα συγκινήσει και άλλους θα τρομάξει. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι «Το γήρας ου γαρ έρχεται μόνον».(Κριτική μου για το Myfilm)

INFO
Προβάλλεται από 3/11/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα (142΄)
Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο, Μονακό (2022)
Σκηνοθεσία: Γκασπάρ Νοέ
Παίζουν: Ντάριο Αρτζέντο, Φρανσουάζ Λεμπρούν, Άλεξ Λουτζ
Διανομή: Cinobo

MORE INFO
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Zabaltegi-Tabakalera στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2021
Επίσημη Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Λοκάρνο 2021
Βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης 2022
Επίσημη Συμμετοχή - Cannes Premiere Φεστιβάλ Καννών 2021
Ο Γκασπάρ Νοέ γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1963 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Είναι σκηνοθέτης και παραγωγός, γνωστός για τα Enter the Void (2009), Climax (2018) και Μη Αναστρέψιμος (2002). Αν και έχει σκηνοθετήσει λίγες ταινίες, κέρδισε τεράστια αναγνωρισιμότητα, δημιουργώντας μερικές από τις πιο σκοτεινές και βαθιά ανησυχητικές ταινίες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.