1/11/22

Άμστερνταμ - Amsterdam

Ταινία εποχής με δράση, συνδυασμένη με χιούμορ και δράμα σε δόσεις, στην οποία παρακολουθούμε τρεις φίλους (έναν γιατρό, μία νοσοκόμα και έναν δικηγόρο) που βρίσκονται μπλεγμένοι για το φόνο ενός απόστρατου στρατηγού που δεν διέπραξαν και ενώ προσπαθούν να αποκαλύψουν την αλήθεια για το τι συμβαίνει, πέφτουν πάνω σε μια μεγαλύτερη συνωμοσία. 
Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το Business Plot, μια πολιτική συνωμοσία του 1933, στην οποία Αμερικανοί επιχειρηματίες και τραπεζίτες σχεδίαζαν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ και να τον αντικαταστήσουν με μια οργάνωση βετεράνων φασιστών με επικεφαλής τον Σμέντλεϊ Μπάτλερ, υποστράτηγο του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Ο Μπάτλερ το 1934 αποκάλυψε την συνωμοσία ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ειδική Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων. 
Ο Κρίστιαν Μπέιλ ο Τζον Ντέιβιντ Ουάσιγκτον και η Μάργκοτ Ρόμπι υποδύονται την πρωταγωνιστική τριάδα, πλαισιωμένοι από ένα απίστευτο cast (μέχρι και τον Μάικ Μέγιερς να υποδύεται πράκτορα της ΜΙ6, βλέπουμε), σε ένα σενάριο που προσπαθεί να συμπεριλάβει πολλά κινηματογραφικά είδη (αστυνομικό μυστήριο, κωμωδία, πολιτικό δράμα με αντιφασιστικό μήνυμα) όχι πάντα με επιτυχία. 
(Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 3/11/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, Κωμωδία, Θρίλερ, Ιστορική  (134΄)
Χώρες: Ιαπωνία, ΗΠΑ (2022 )
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Ο. Ράσελ  
Παίζουν: Κρίστιαν Μπέιλ, Μάργκοτ Ρόμπι, Τζον Ντέιβιντ Γουάσινγκτον, Κρις Ροκ, Μάικ Σάνον, Τέιλορ Σουίφτ, Άνια Τέιλορ Τζόι, Ραμί Μαλέκ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μάικ Μέγιερς, Ζόι Σαλντάνα 
Διανομή: Feelgood