29/10/22

Η καλή νοσοκόμα - The good nurse

Βραδυφλεγές ψυχολογικό θρίλερ, με φόντο το νοσοκομειακό περιβάλλον και με πλεονέκτημα δύο τουλάχιστον εξαιρετικών ερμηνειών.
Η Έιμι (Τζέσικα Τζαστέιν), είναι μια συμπονετική νοσοκόμα και ανύπαντρη μητέρα που παλεύει με μια απειλητική για τη ζωή της καρδιοπάθεια. Βρίσκεται σε συνεχές στρες πιεζόμενη σωματικά και συναισθηματικά από τις σκληρές και απαιτητικές νυχτερινές βάρδιες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που εργάζεται. Αλλά η βοήθεια φτάνει απρόσμενα όταν o Τσάρλι (Έντι Ρέντμεϊν), ένας στοχαστικός και συμπάσχων συνάδελφος νοσοκόμος, πιάνει δουλειά στη μονάδα της. 
Αρχίζουν να μοιράζονται τις μεγάλες νύχτες στο νοσοκομείο και έτσι αναπτύσσουν μια δυνατή και αφοσιωμένη φιλία. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η Έιμι αρχίζει να πιστεύει πραγματικά στο μέλλον της και σε εκείνο των μικρών κοριτσιών της. Όμως μετά από μια σειρά μυστηριωδών θανάτων ασθενών που προκαλεί την επέμβαση της αστυνομίας, ο Τσάρλι φαίρεται ως κύριος ύποπτος, με αποτέλεσμα η Έιμι να αναγκαστεί να διακινδυνεύσει τη ζωή της και την ασφάλεια των παιδιών της για να αποκαλύψει την αλήθεια.
Αργό φιλμ στην αρχή, με το βάρος στις ιατρικές λεπτομέρειες, που όμως είναι απαραίτητες για σκιαγραφηθεί το μοντέλο των θανάτων, αλλά και το προφίλ του δολοφόνου, σταδιακά μεταβάλλεται σε έντονο ψυχολογικό θρίλερ, στο οποίο τόσο η Τζαστέιν, όσο και ο Ρέντμεϊν ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους.
Παρόλα αυτά, η επαφή με το θέμα παραμένει επιφανειακή και ο Τομπίας Λίντχολμ δεν εισδύει στο βάθος των χαρακτήρων, ενώ ταυτόχρονα «εκθέτει» το σύστημα υγείας ότι δεν δίνει σημασία στο τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στους κόλπους του. 
Αν δεν ήταν οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών, που σε κερδίζουν με τη χαμηλών τόνων εκφραστική ερμηνεία τους, ίσως να μη βλεπόταν το φιλμ, το οποίο στηρίζεται σε αληθινή ιστορία. Η νοσοκόμα Έιμι βρίσκεται ακόμα εν ζωή στη Φλόριντα (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Βιογραφία, Αστυνομικό, Δράμα (121΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Τομπίας Λίντχολμ
Παίζουν: Έντι Ρέντμεϊν, Τζέσικα Τζαστέιν, Ντενίζ Πιγό, Ντάρτελ ΜακΚρι