29/11/22

Κάποια μίλησε – She said

Βασισμένο στο bestseller των New York Times, με τίτλο «She Said: Breaking the sexual harassment story that helped ignite a movement», το φιλμ παρακολουθεί την υπόθεση του παραγωγού Γουάινστιν από την πλευρά των ερευνητριών-δημοσιογράφων και τη δυσκολία τους να πείσουν τα θύματά του, ώστε να προβούν σε αποκαλύψεις. 
Στις 5 Οκτωβρίου 2017, οι ερευνήτριες-δημοσιογράφοι των New York Times, Μέγκαν Τούι και Τζόντι Κάντορ, έκαναν πρωτοσέλιδο μια ιστορία που συγκλόνισε τη βιομηχανία του θεάματος και αντήχησε σε ολόκληρη τη χώρα: «Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν παρενοχλούσε σεξουαλικά για δεκαετίες». Ο μεγιστάνας του Χόλυγουντ, βασίλευε επί μακρόν ως μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ως παραγωγός είχε κερδίσει έξι Όσκαρ και είχε τεράστια επιρροή, με την οποία μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει ή να καταστρέψει καριέρες, χρησιμοποιούσε δε αυτή την επιρροή για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές επαφές. 
Κινηματογραφικά (και από την πλευρά των θυμάτων) το θέμα έχει θιχτεί και από το φιλμ «Βόμβα» (Bombshell) με τις Νικόλ Κίντμαν, Σαρλίζ Θερόν, Μάργκοτ Ρόμπι και τον Τζον Λίθγκοου στο ρόλο του επικεφαλής του καναλιού Fox. 
Εδώ, το suspense του φιλμ στηρίζεται στο πώς οι ερευνήτριες-δημοσιογράφοι μπόρεσαν να πείσουν τρομαγμένες γυναίκες να βγουν μπροστά και στον τρόπο με τον οποίο απέκτησαν πραγματικά στοιχεία που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν την ενοχή του μεγαλοπαραγωγού.
Οι δύο βασικές ηθοποιοί, η Κάρεϊ Μάλιγκαν και η Ζόι Καζάν έχουν αναλάβει με επιτυχία όλο το βάρος της ταινίας, η οποία κυλάει δραματικά αργά. Η Μαρία Σρέιντερ πάντως καταφέρνει να περάσει το μήνυμα ότι αυτά τα θέματα δεν πρέπει να αφήνουν τον κόσμο αδιάφορο και πρέπει να αποκαλύπτονται έγκαιρα και χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις.  (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Είδος: Δράμα (129΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Μαρία Σρέιντερ
Παίζουν: Κάρεϊ Μάλιγκαν, Ζόι Καζάν, Σαμάνθα Μόρτον, Πατρίτσια Κλάρκσον
Διανομή: Tulip