19/11/22

Η αυτοκράτειρα – The empress

Γερμανική σειρά για την Ελισάβετ της Αυστρίας, της γνωστής και ως Σίσυ από την τριλογία της δεκαετίας του ’50 με τη Ρόμυ Σνάιντερ, στην οποία αναφέρθηκα με αφορμή και το φιλμ «Κορσές». 
Μια σειρά του Netflix, η οποία μπορεί να μην έχει τη λάμψη του «Στέμματος», αλλά σίγουρα δεν έχει και την παρακμιακή εικόνα του «Κορσέ». Άλλωστε, ο «Κορσές» αναφέρεται μόνο στο 1878 όταν η Σίσυ ήταν πλέον 40 ετών (που ήταν και ο μέσος όρος ζωής των γυναικών τότε), ενώ η Σίσυ της Ρόμυ Σνάιντερ και της Ντέβριμ Λινγκνάου αναφέρονται στην πρώτη περίοδο της ιστορίας της «θλιμμένης αυτοκράτειρας», που την αποκαλούσαν και «η ομορφότερη της Ευρώπης».
Τα 6 επεισόδια της Γερμανικής σειράς επικεντρώνονται στους πρώτους μήνες μετά την άφιξη της Σίσυ στα ανάκτορα και αφορούν στην ιστορία αγάπης μεταξύ αυτής και του Φραγκίσκου Ιωσήφ (Φιλίπ Φρουασάντ), που αποτελεί και το επίκεντρο της αφήγησης. Η Ελισάβετ μας παρουσιάζεται ως μια νεαρή γυναίκα μπροστά από την εποχή της, που επαναστατεί ενάντια στους άκαμπτους κανόνες του 19ου αιώνα γενικά και της ανακτορικής αυλής ειδικότερα. Γνωρίζει τον Φραγκίσκο, έναν φέρελπι ηγεμόνα με προσόντα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Με φόντο τις ίντριγκες και τους αγώνες στους διαδρόμους εξουσίας της αυλής των Αψβούργων και το αναδυόμενο ζήτημα της ελευθερίας του λαού, ο θεατής μεταφέρεται σε έναν λαμπερό (και απατηλό) κόσμο, στον οποίο η νεαρή Σίσυ πρέπει να αγωνιστεί για τη θέση της καθώς και για το δικαίωμα να μην είναι μόνο μια φιγούρα μιας προβληματικής αυτοκρατορίας.
Με την Σίσυ να είναι η επαναστατική και αντισυμβατική αδελφή της  πολυσυζητημένης και πιο ώριμης αδελφής της Έλενα (Ελίζα Σλοτ), η σκέψη για το μέλλον της προκαλεί στη μητέρα τους μεγάλη δυστυχία. Όπως ακριβώς προκαλεί άγχος και ο ανώριμος Φραγκίσκος Ιωσήφ στη μητέρα του, την Αρχιδούκισσα Σοφία (Μελίκα Φορουτάν), που την αφήνει να κάνει κουμάντο ίσως και χωρίς να το συνειδητοποιεί.
Η σειρά πάντως, διαθέτει γυναικεία ματιά (2/3 στη σκηνοθεσία και 3/4 στο σενάριο) και μπορεί να είναι λιγότερο λαμπερή από το «Στέμμα», είναι όμως περισσότερο «πιπεράτη» από άποψη ίντριγκας και σεξ. Θα γοητεύσει τους λάτρεις του είδους «royal life style», οι οποίοι όπως φαίνεται θα απολαύσουν και την επόμενη σεζόν, που βρίσκεται καθ’ οδόν, μάλλον. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Σειρά, Δραματική, Ιστορική, Αισθηματική (6 επεισόδια των 55΄ περίπου)
Χώρα: Γερμανία (2022)
Σενάριο: Katharina Eyssen, Bernd Lange, Janna Maria Nandzik, Lena Stahl
Σκηνοθεσία: Florian Cossen, Katrin Gebbe, Katharina Eyssen
Παίζουν (και στα 6 επεισόδια):  Devrim Lingnau, Hanna Hilsdorf, Melika Foroutan, Svenja Jung, Philip Froissant, Johannes Nussbaum, Alexander Finkenwirth