Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

17/11/22

Νέες ταινίες από 17/11/2022

Συνοπτική παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από 17/11/2022 στους κινηματογράφους: Κορσές / Το μενού / Μπάρντο, το ψευδές χρονικό ενός σωρού αλήθειες / Στο σύρμα / Ο σπόρος μιας αγάπης
Κορσές – Corsage
Τα Χριστούγεννα του 1877, η Σίσσυ γιορτάζει τα 40ά γενέθλιά της (ηλικία που αποτελούσε το προσδόκιμο ζωής για της γυναίκες της εποχής) και ως Πρώτη Κυρία της Αυστρίας και σύζυγος του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ Α', ακόμα δεν της επιτρέπεται να εκφράζεται και πρέπει να παραμένει για πάντα η όμορφη αυτοκράτειρα παρά το ότι είναι ήδη «ηλικιωμένη». Για να ανταποκριθεί σε αυτές τις προσδοκίες, ακολουθεί ένα αυστηρό καθεστώς νηστείας (με φέτες πορτοκαλιού και ζωμό βοδινού κρέατος), άσκησης, χτενίσματος και καθημερινής μέτρησης της μέσης. Πνιγμένη κυριολεκτικά και μεταφορικά από έναν στενό κορσέ, η Σίσσυ επαναστατεί όλο και περισσότερο ενάντια σε αυτή την αυτοκρατορική ρουτίνα. 
Η βραδυφλεγής σκηνοθεσία της Μαρί Κρόιτσερ, είναι εικαστικά τολμηρή αναδεικνύοντας την παρακμή των βασιλικών δυναστειών και χαρακτηρολογικά σύγχρονη, παρουσιάζοντας μια Σίσσυ να προηγείται της εποχής της. Απέχει πολύ από την γκλαμουριά της κινηματογραφικής τριλογίας του ’50 με τη Ρόμυ Σνάιντερ και πλησιάζει προς την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, Ιστορικό (113΄)
Χώρες: Αυστρία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Γαλλία (2022)
Σκηνοθεσία: Μαρί Κρόιτσερ
Παίζουν: Βίκι Κριπς, Φλόριαν Ταϊχτμάιστερ, Κόλιν Μόργκαν, Καταρίνα Λόρεντς
Διανομή: Cinobo

Το μενού - The menu
Νεαρό ζευγάρι ταξιδεύει σε απομακρυσμένο νησί για να φάει σε ένα μοναδικό εστιατόριο όπου ο Σεφ έχει ετοιμάσει ένα μενού, πλούσιο σε εκπλήξεις. Το ζευγάρι είναι η Μαργκό (Άνια Τέιλορ-Τζόι) που εκτάκτως συνοδεύει τον Τάιλερ (Νίκολας Χουλτ), επειδή η συνοδός του την τελευταία στιγμή δεν μπόρεσε να τον ακολουθήσει. Σεφ είναι ο διάσημος Σλόνικ (Ρέιφ Φάινς), ο οποίος έχει επιβάλλει στρατιωτική πειθαρχία στο προσωπικό του και μπορεί να επιβάλλεται ακόμα και στους καλεσμένους του, που όλοι είναι celebrities… Εκτός από την Μαργκό η οποία ως «άσχετη» προκαλεί ακούσια ή εκούσια τον Σεφ και τους βοηθούς του. Μάταια ο Τάιλερ, που απολαμβάνει τα πάντα αδιαμαρτύρητα, προσπαθεί να τη συγκρατήσει. Είναι τόσο προκλητική που ο Σεφ Σλόνικ την παίρνει στην άκρη και την ρωτά «ποια είσαι;» Και όταν εκείνη τον ρωτά με τη σειρά της «γιατί ενδιαφέρεσαι;» της απαντά σιβυλλικά «Επειδή πρέπει να ξέρω αν είσαι μαζί μας ή μαζί τους». 
Ύστερα από αυτό, όλα είναι πιθανά σ’ αυτή την ταινία που συνδυάζει τρόμο, χιούμορ και ανατροπές μέχρι το φινάλε διαθέτοντας ένα έξοχο πρωταγωνιστικό δίδυμο: Άνια Τέιλορ-Τζόι και Ρέιφ Φάινς. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Φρίκης, Μαύρη κωμωδία (106΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Μαρκ Μάιλοντ
Παίζουν: Άνια Τέιλορ-Τζόι, Ρέιφ Φάινς, Νίκολας Χουλτ 
Διανομή: Feelgood

Μπάρντο, το ψευδές χρονικό ενός σωρού αλήθειες - Bardo, falsa crónica de unas cuantas verdades
Το ονειρικό ενδοσκοπικό ταξίδι-επιστροφής ενός επιτυχημένου για να συμφιλιωθεί με το παρελθόν, το παρόν και τη μεξικανική του ταυτότητα.
Ο Σιλβέριο ένας τηλεοπτικός δημοσιογράφος με έδρα το Λος Άντζελες, που έγινε επιτυχημένος σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, αποφασίζει να επιστρέψει με την οικογένειά του στην πατρίδα του το Μεξικό και να ανακαλέσει μνήμες από τη ζωή του. Γίνεται δεκτός από τους φίλους του εκεί, ως ένας ήρωας που επιστρέφει, το τοπικό αγόρι που πέτυχε στη ξενιτειά, αλλά βαθιά μέσα του αναρωτιέται αν θεωρείται πραγματικά μεξικάνος ή ένας εξαγορασμένος από το σύστημα. Οι αμφιβολίες του προέρχονται από το ότι ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ εκμεταλλεύτηκε ιδιαίτερα τους μετανάστες, ενώ ως celebrity έγινε εργαλείο των πλουσίων που συναναστρέφεται ενώ αρχικά ήθελε να τους «καταγγείλει». 
Ο Ινιαρίτου (Η Επιστροφή, Birdman) ασχολείται ρηχά με αυτή την ιδέα και με τον χαρακτήρα του Σιλβέριο, αλλά το κάνει με υπέροχες εικόνες και σκηνοθετικά ευρήματα και -κυρίως- με αδικαιολόγητη μεγάλη διάρκεια.
INFO
Είδος: Κομεντί (159΄)
Χώρα: Μεξικό (2022)
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου
Παίζουν: Ντανιέλ Χιμένες Κάτσο, Γκριζέλντα Σιτσιλιάνι, Χιμένα Λαμαδρίντ 
Διανομή: Odeon

Στο σύρμα
1948. Ο Δημήτρης ανάμεσα σε άλλους αγωνιστές, εξορίζεται στην Μακρόνησο. Εκεί, ο σκληρός βασανιστής Κοθράς προσπαθεί μάταια να τον σπάσει ώστε να υπογράψει δήλωση μετανοίας. Μετά από 10 χρόνια κι ενώ καθένας τους νομίζει τον άλλο νεκρό, συναντιούνται τυχαία στο παγκάκι ενός πάρκου. Πέρα από την αμφίπλευρη έκπληξη και την αμοιβαία συζήτηση, σιγά σιγά θα ανακαλύψουν ότι η ζωή τους έχει παίξει κι ένα απρόσμενο παιχνίδι. 
Η ταινία έχει βασιστεί στο θεατρικό έργο του Αντώνη Κατσά «Στο Σύρμα», το οποίο με την σειρά του είναι βασισμένο σε περιγραφές ή αφηγήσεις αγωνιστών που εξορίστηκαν στην Μακρόνησο.
INFO
Είδος: Δράμα (100΄)
Χώρα: Ελλάδα (2022)
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Παίζουν: Γιώργος Χρανιώτης, Γιάννης Φωτεινόπουλος, Γιώργος Γιαννόπουλος, Εύη Γιαννακοπούλου, Περικλής Αλμπάνης, Βασίλης Κολοβός, Γιώργος Τσαπόγας, Άρης Τσαμπαλίκας, Κώστας Μιχαλόπουλος
Διανομή: New Star

Ο σπόρος μιας αγάπης - Return to dust
Η ταπεινή, ανεπιτήδευτη Μα και ο συνεσταλμένος Κάο έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους και έχουν αναγκαστεί σε έναν προδιαγεγραμμένο, τακτοποιημένο γάμο. Για να επιβιώσουν, πρέπει να συμφωνήσουν και να χτίσουν το δικό τους σπίτι, αντιμετωπίζοντας τις αντιξοότητες τόσο της φύσης όσο και της ζωής στη φάρμα. Το ζευγάρι προσπαθεί να κατανοήσει τους κύκλους της γης και να βρει αρμονία μέσα από τις προκλήσεις της καλλιέργειας. Παράλληλα, και η μεταξύ τους σχέση ξεκινά ν’ ανθίζει και να αποφέρει καρπούς. Ο σκηνοθέτης αποτυπώνει με ενάργεια στην οθόνη τις αρετές και τις απλές απολαύσεις της παραδοσιακής ζωής στην ύπαιθρο. 
Μια ουμανιστική ταινία γεμάτη χάρη, ευγένεια και ψυχή, η οποία καταφέρνει με έναν ποιητικό τρόπο να αποκαταστήσει τη σύνδεση ανάμεσα στους ανθρώπους και στη γη σε μια Κίνα που μεταμορφώνεται ραγδαία.
INFO
Είδος: Δράμα (131΄)
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία (2022)
Σκηνοθεσία: Ρουτζούν Λι
Παίζουν: Ρενλίν ΓουΧάι-Τσινγκ, Γκουανγκρούι Γιανγκ
Διανομή: Ama Films