15/11/22

Το μενού - The menu

Θρίλερ που ξεκινά ως κομεντί με μικρές δόσεις χιούμορ και σάτιρα αυτών που υπηρετούν ή απολαμβάνουν την gourmet ή την avant garde μαγειρική και εξελίσσεται σε ταινία τρόμου με άγνωστες προθέσεις.
Ένα νεαρό ζευγάρι ταξιδεύει σε ένα απομακρυσμένο νησί για να φάει σε ένα μοναδικό εστιατόριο όπου ο Σεφ έχει ετοιμάσει ένα μενού, πλούσιο σε εκπλήξεις. Το ζευγάρι είναι η Μαργκό (Άνια Τέιλορ-Τζόι) που εκτάκτως συνοδεύει τον Τάιλερ (Νίκολας Χουλτ), επειδή η συνοδός του την τελευταία στιγμή δεν μπόρεσε να τον ακολουθήσει. Σεφ είναι ο διάσημος Σλόνικ (Ρέιφ Φάινς), ο οποίος έχει επιβάλλει στρατιωτική πειθαρχία στο προσωπικό του και μπορεί να επιβάλλεται ακόμα και στους καλεσμένους του, που όλοι έχουν κάποια σχέση μαζί του, είτε ως τακτικοί του πελάτες είτε ως κριτικοί ή γευσιγνώστες. Όλοι πάντως είναι του χώρου… Εκτός από την Μαργκό η οποία ως «άσχετη» προκαλεί ακούσια ή εκούσια τον Σεφ και το προσωπικό του. Μάταια ο συνοδός της Τάιλερ που απολαμβάνει τα πάντα αδιαμαρτύρητα, προσπαθεί να τη συγκρατήσει. Είναι τόσο προκλητική που ο Σεφ Σλόνικ την παίρνει στην άκρη και την ρωτά «ποια είσαι;» Και όταν εκείνη τον ρωτά με τη σειρά της «γιατί ενδιαφέρεσαι;» της απαντά σιβυλλικά «Επειδή πρέπει να ξέρω αν είσαι μαζί μας ή μαζί τους». 
Έτσι, αρχίζει μια «μονομαχία» δύο ευφυών ανθρώπων, που ο ένας υποτιμά τον άλλο, αλλά είναι και οι δύο επικίνδυνα έξυπνοι, ενώ κατά το σενάριο και τις ανατροπές του, οι υπόλοιποι είναι «δήθεν» «αδιάφοροι» και πιθανόν «αναλώσιμοι»…
Όλο το φιλμ στηρίζεται στην ερμηνεία του Φάινς (το ύφος του οποίου μου θύμισε τον Άντονι Χόπκινς της Σιωπής των Αμνών) και της Τέιλορ-Τζόι, που κυριολεκτικά μαγνητίζουν και καθηλώνουν τον θεατή, καθώς και στους αιχμηρούς διαλόγους, και στις καταστάσεις που γκρεμίζουν όλα τα στερεότυπα, γύρω από τη γαστρονομία και τις τηλεοπτικές μαγειρικές. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 17/11/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Θρίλερ, Φρίκης, Κωμωδία (106΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Μαρκ Μάιλοντ
Παίζουν: Άνια Τέιλορ-Τζόι, Ρέιφ Φάινς, Νίκολας Χουλτ
Διανομή: Feelgood