16/10/22

Κοίτα τους πως τρέχουν - See how they run

Μια ταινία whodunnit, που σατιρίζει το στυλ των ιστοριών της Αγκάθα Κρίστι «ένα έγκλημα, πολλοί ύποπτοι και ψάξτε για τον ένοχο». Και όπως λέει ο αφηγητής στην πρώτη σεκάνς της ταινίας: «Όταν έχεις δει ένα whodunnit, τα έχεις δει όλα». Μόνο που εδώ, έχουμε ένα whodunnit που παρωδεί τη δημιουργό του, μέσα από το δημοφιλές έργο της «Ποντικοπαγίδα».
Έχοντας λοιπόν φτάσει τις 100 sold out παραστάσεις στο West End, η «Ποντικοπαγίδα» γίνεται αντιληπτή από το Χόλιγουντ που εκφράζει την επιθυμία να μεταφέρει το έργο στο σινεμά. Ένας Βρετανός παραγωγός (με τη «Βασίλισσα της Αφρικής» στο ενεργητικό του) «κλείνει» σκηνοθέτη από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού (Άντριεν Μπρόντι), ο οποίος είναι συνεχώς στα μαχαίρια με τον σεναριογράφο της ταινίας, ενώ η παραγωγός του θεατρικού ανησυχεί πως η κινηματογραφική μεταφορά θα καταστρέψει την παράσταση, αφού όλος ο κόσμος θα μάθει το φινάλε του θεατρικού. Όμως ο ιδιαίτερα αντιπαθητικός σκηνοθέτης της ταινίας βρίσκεται δολοφονημένος στα παρασκήνια του θεάτρου. Κάτι που άλλους διευκολύνει και άλλους δεσμεύει. Το μυστήριο του φόνου καλείται να λύσει ένα εξαιρετικά αλλοπρόσαλλο ζευγάρι. Ένας αλκοολικός επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιάρντ (Σαμ Ρόκγουελ) με την πρωτάρα αστυνομικίνα (Σαορίζ Ρονάν), που παίρνει συνεχώς πρωτοβουλίες και βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα.
Η σάτιρα είναι λεπτή και πνευματώδης. Οι μυημένοι στο Βρετανικό χιούμορ θα απολαύσουν αυτό που θα επακολουθήσει, οι άλλοι ίσως βαρεθούν.
Η ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου (και προερχόμενου από την τηλεόραση) Τομ Τζορτζ είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, ακολουθώντας τη συνταγή των φιλμ που σατιρίζει. Το κλίμα του κοσμοπολίτικου Λονδίνου της δεκαετίας του ‘50, κατά την οποία διαδραματίζεται η υπόθεση, αποδίδεται πιστά (θυμίζοντας λίγο τον Γουές Άντερσον), όπως και τα κοστούμια. Το σενάριο του Μαρκ Τσάπελ ενσωματώνει με έξυπνο τρόπο στοιχεία έργων της Αγκάθα Κρίστι (που εμφανίζεται και στην ταινία και την υποδύεται η Σίρλεϊ Χέντερσον), τα οποία συνδυάζει με πραγματικές ιστορικές στιγμές, όπως το ανέβασμα της «Ποντικοπαγίδας» στο θέατρο με τον διάσημο Ρίτσαρντ Ατένμπορο (τον υποδύεται ο Χάρις Ντίκινσον) και με γνωστά ονόματα της εποχής, όπως ο κατά συρροή δολοφόνος της οδού Ρίλινγκτον, η Γκρέις Κέλι και ο Χίτσκοκ για τον οποίο ο θεατής πληροφορείται, ότι είχε πει: «Το κοινό θυμάται μόλις τα τελευταία 20 λεπτά κάθε ταινίας». 
INFO
Προβάλλεται από 13/10/22 στους κινηματογράφους
Είδος: (98΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Τομ Τζορτζ
Παίζουν: Σαμ Ρόκγουελ, Σαορίζ Ρονάν, Έιντριεν Μπρόντι, Ντέιβιντ Ογιέλοβο, Ρουθ Γουίλσον  
Σύνοψη: Στο West End του Λονδίνου της δεκαετίας του 1950, τα σχέδια για την κινηματογραφική μεταφορά ενός επιτυχημένου θεατρικού έργου διακόπτονται απότομα όταν ένα βασικό μέλος του συνεργείου δολοφονείται. Όταν ο αποτραβηγμένος από τον κόσμο επιθεωρητής Στόπαρντ και η πρόθυμη αρχάρια αστυφύλακας Στάλκερ αναλαμβάνουν την υπόθεση, βρίσκονται μπλεγμένοι σε ένα αινιγματικό παιχνίδι υπόπτων, ερευνώντας τη μυστηριώδη ανθρωποκτονία με δικό τους κίνδυνο.
Διανομή: Feelgood