15/10/22

Maestro

Επιτέλους, μια κινηματογραφική αφήγηση που η υπόθεσή της αναφέρεται στη χρονική περίοδο 2020 και ύστερα, στην οποία οι χαρακτήρες φορούν μάσκες λόγω της επιδημίας. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα βλέπει ταινίες και σειρές και δεν θα πληροφορείται ότι κάποτε ζήσαμε lockdown στην Ελλάδα και φορούσαμε μάσκες μέχρι το τέλος -σχεδόν- του 2022. Σε όλες τις πρόσφατες παραγωγές δεν υπάρχει καν κάποια νύξη ότι ζήσαμε καραντίνα, εκτός ίσως από τη σειρά «Γη της ελιάς», όπου στο Γενικό Νοσοκομείο της Αρεόπολης είδαμε αφίσες που προτρέπουν στην τήρηση αποστάσεων και στους τρόπους που φοριούνται οι μάσκες. Αλλά και εκεί κανείς δεν φορούσε μάσκα.
Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς Maestro, καταλαβαίνεις ότι δίνεται σημασία και στη λεπτομέρεια και λαμβάνεται υπόψη η πραγματικότητα, βλέποντας άλλους να μιλούν φορώντας μάσκες και άλλους να τις έχουν περασμένες στον αγκώνα τους ή στο πηγούνι τους. Αυτός είναι ο Παπακαλιάτης: Δεν φτάνει μόνο να στήνεις χαρακτήρες (όσο «πολυδιάστατοι» και να είναι, που στο Mestro είναι), πρέπει να τους εντάσσεις και στη σύγχρονη πραγματικότητα. 
Ο Ορέστης (τον υποδύεται ο σκηνοθέτης) είναι μουσικός που δέχεται την πρόσκληση να διοργανώσει το φεστιβάλ μουσικής στους Παξούς και μετακομίζει εκεί αμέσως μετά την εποχή του lockdown, σαν ανάγκη φυγής από τη ζωή του στην Αθήνα. Στόχος του είναι να φέρει στο νησί πάλι τη μουσική και, μέσα από αυτή, να κάνει τη ζωή του αλλά και τις ζωές των κατοίκων λίγο καλύτερες. 
Εκεί θα γνωρίσει όλες τις ομορφιές και τους ανθρώπους ενός μαγικού τόπου (η φωτογραφία είναι ονειρική σαν καρτ-ποστάλ), οι οποίοι όμως κρύβουν αρκετά μυστικά. Εκείνος προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις και να μην εμπλακεί συναισθηματικά με τους κατοίκους του νησιού, αλλά η γνωριμία του με την 18χρονη Κλέλια (Κλέλια Ανδριολάτου) κόρη πατέρα υποψηφίου δημάρχου (Φάνης Μουρατίδης) και μητέρας (Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου) που έχει αδυναμία στο γιο της (Ορέστης Χαλκιάς), θα τον τρομάξει. 
Θα προσπαθήσει να μείνει μακριά της και θα αντισταθεί σε αυτό που θα νιώσει για εκείνη, γνωρίζοντας ότι η διαφορά ηλικίας είναι μια δύσκολη πραγματικότητα, όμως η μουσική τους φέρνει κοντά, σε αντίθεση με την πραγματικότητα που τους χωρίζει. Την ίδια ώρα, η μεταξύ τους σχέση θα σταθεί αφορμή να αποκαλυφθούν παράλληλα και άλλες «ιστορίες» του μικρού γραφικού νησιού. 
Η «συνταγή Παπακαλιάτη» κάπου επαναλαμβάνεται. Όμως πάντοτε διαθέτει μια φρεσκάδα, ένα προσωπικό στυλ του σκηνοθέτη, βασίζεται σε στιβαρές ερμηνείες, στην έξοχη φωτογραφία που αναδεικνύει τόσο τα πρόσωπα, όσο και το τοπίο και μια μουσική (Κώστας Χρηστίδης) που απευθύνεται σε μεγάλη γκάμα κοινού ενώ ταυτόχρονα συγκινεί σε συνδυασμό με την εικόνα.
Προβλέπεται να είναι μια πολύ καλή μίνι σειρά (9 ωριαία επεισόδια) μέχρι τέλους. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 13/10/2022 στο Mega Channel
Είδος: Σειρά, Δραματική, Αισθηματική (9 ωριαίων επεισοδίων)
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Παπακαλιάτης
Παίζουν: Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Χάρις Αλεξίου, Μαρία Καβογιάννη, Φάνης Μουρατίδης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αντίνοος Αλμπάνης, Στεφανία Γουλιώτη, Γιάννης Τσορτέκης, Κλέλια Ανδριολάτου, Ορέστης Χαλκιάς, Γιώργος Μπένος, Δημήτρης Κίτσος, Σάντρα Σαραφάνοβα, Τόνια Μαράκη, Γιώργος Μπινιάρης
Σύνοψη: Ο Ορέστης είναι μουσικός και φτάνει στους Παξούς με αφορμή τη διοργάνωση του φεστιβάλ μουσικής του νησιού. Εκεί θα γνωρίσει όλη τη μικρή κοινωνία. Η συνάντησή του με τη νεαρή Κλέλια θα είναι η αφορμή για να βρεθεί μπλεγμένος σε ακραίες καταστάσεις.