Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

17/10/22

Κωδικό όνομα: Αυτοκράτορας - Código Emperador

Καλοδουλεμένο κοινωνικο-πολιτικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Goya Λούις Τοσάρ (γνωστό από τα φιλμ «Κελί 211» του 2009, «Ο θυρωρός» του 2011 και «Μέσα απ' τα μάτια σου» του 2003), βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.
Ο Χουάν, πράκτορας της υπηρεσίας πληροφοριών είναι από αυτούς που κάνουν «τη βρώμικη δουλειά» και ταυτόχρονα παίρνουν πρωτοβουλίες «στο πεδίο», οι οποίες καμιά φορά δεν είναι εγκεκριμένες από τους ανωτέρους του. Όμως στον κόσμο που ζει και ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει για να ξεπλένει τα βρώμικα της υπηρεσίας και των πολιτικών προϊσταμένων της, τον έχει -κατά κάποιο τρόπο- αποκτηνώσει. Ζει μόνος του και γι’ αυτό όλοι οι ανώτεροι στην ιεραρχία τον έχουν «για ξόδεμα». Αυτή τη φορά, πρέπει να «κηλιδώσει» έναν πολιτικό, που είναι άμεμπτος και «χαλάει την πιάτσα» του Συστήματος. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να κινήσει πολλά γρανάζια από τους χώρους των ναρκωτικών και της πορνείας, εμπλέκοντας ταυτόχρονα μια κοπέλα που κάποτε τον είχε εμπιστευθεί και μια αλλοδαπή που εργάζεται χωρίς βίζα.
Το σενάριο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον εάν λάβουμε υπόψη ότι αναδεικνύει τις πτυχές ενός κόσμου, που ο απλός πολίτης θεωρεί «υπεράνω» και έχει ανατροπές, τόσες όσες χρειάζεται για ένα σωστό suspense. 
Ο φακός του Χόρχε Κοΐρα εστιάζει διεισδυτικά στον Χουάν, που είναι δέσμιος του συστήματος και του χαρακτήρα του, ως ειδικού στο να χειραγωγεί και να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των ανθρώπων. Ο δε Λούις Τοσάρ είναι πραγματικά πολύ καλός στο ρόλο του παρακμιακού πράκτορα που γνωρίζει -στο βάθος- ότι είναι αναλώσιμος.  Η δε φωτογραφία του Πάμπλο Ρόσο βοηθάει στη δημιουργία ατμόσφαιρας, που αγγίζει τα όρια του νουάρ αστυνομικού θρίλερ.
Συνολικά, η ταινία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και βλέπεται χάρη στην ερμηνεία του Λούις Τοσάρ, τον οποίο υποστηρίζουν η Λάουρα Ντομίνγκεζ που υποδύεται την επαγγελματική του σύντροφο, μια γυναίκα που περιορίζεται στο να ακολουθεί εντολές και η Χορχίνα Αμορός που ενσαρκώνει μια νεαρή κοπέλα που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αποστολής του.  (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Θρίλερ, Δράμα (106΄)
Χώρες: Ισπανία, Γαλλία (2022)
Σκηνοθεσία: Χόρχε Κοΐρα
Παίζουν: Λούις Τοσάρ, Αλεξάντρα Μασαγκάι, Χορχίνα Αμορός, Λάουρα Ντομίνγκεζ, Ντένις Γκόμεζ
Σύνοψη Netflix: Ένας πράκτορας που έχει αναλάβει να ενοχοποιήσει έναν άμεμπτο πολιτικό πρέπει να αποφασίσει αν υπάρχει ακόμα κάποιο όριο που δεν θα περάσει.