9/10/22

Το τηλέφωνο του κυρίου Χάριγκαν - Mr. Harrigan's phone

Μια ιστορία ενηλικίωσης και εκδίκησης όπως την βλέπει ο best selling συγγραφέας Στίβεν Κινγκ (ο αποκαλούμενος και Βασιλιάς του Τρόμου), ο οποίος εδώ δεν σκορπάει τρόμο και φρίκη, αλλά παίζει ανάλαφρα με τα νεύρα του θεατή χάρη στον υποβόσκοντα τρόμο, ειδικά του δεύτερου μέρους της ταινίας.
Ο Κρεγκ (Τζέιντεν Μαρτέλ) είναι ένας συνετός και λογικός νέος που κατοικεί με τον πατέρα του και στο σχολείο του δέχεται αρκετό bulling αλλά δεν το βάζει κάτω. Επειδή διαβάζει ωραία αποσπάσματα από βιβλία, τον προσλαμβάνει ο κύριος Χάριγκαν (Ντόναλντ Σάδερλαντ) ένας ηλικιωμένος, αποσυρμένος δισεκατομμυριούχος για να του διαβάζει κλασικά μυθιστορήματα, ενώ τέσσερις φορές το χρόνο του κάνει δώρο Κάρτες Ξυστού. Ωρίμανση πρώτη του Κρεγκ, μέσα από τις αναγνώσεις σημαντικών λογοτεχνικών έργων. Με την πάροδο των ετών, Κρεγκ και Χάριγκαν γίνονται φίλοι και αρχίζουν να συζητούν τις εμπειρίες τους από τη ζωή. Ωρίμανση δεύτερη, ο γερο-Χάριγκαν εξηγεί έμμεσα στον Κρεγκ, ότι «Η πραγματική αξία των χρημάτων δεν μετριέται σε αξία, αλλά  μετριέται σε δύναμη» και ότι (βασικό για την εξέλιξη του φιλμ) «Δεν μας ανήκουν τα αντικείμενα, εμείς ανήκουμε σ’ αυτά». 
Από την πλευρά του ο Κρεγκ, με τα κέρδη (επιτέλους) ενός Ξυστού, κάνει δώρο στον κύριο Χάριγκαν ένα iphone, το οποίο τον κάνει να αλλάξει ιδέες για τα κινητά, που τα θεωρούσε μέσα χειραγώγησης αυτών που τα κατασκευάζουν και μας τα πουλάνε, μέσα από τις εφαρμογές τους και τη διαρκή πληροφόρηση που πολλές φορές είναι και άχρηστη. 
Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, το πρώτο μέρος της ταινίας κυλάει εποικοδομητικά, με το χτίσιμο των δύο χαρακτήρων και στο πλαίσιο των ιστοριών του Κινγκ, που σου δίνουν τροφή για σκέψη (δεν υπερβάλλω, δείτε το βάθος των «Καρδιές στην Ατλαντίδα» και «Τελευταία έξοδος Ρίτα Χέιγουορθ», που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό ενώ γράφω).
Το δεύτερο μέρος της ταινίας, αποκτά το suspense που περιμένει ο θεατής, έχοντας δει την ετικέτα «Horror». Σ’ αυτό, ο κύριος Χάριγκαν πεθαίνει προς μεγάλη λύπη του Κρεγκ, ο οποίος την ώρα της κηδείας και πριν κλείσουν το φέρετρο παίρνει το iphone του νεκρού και του το βάζει στην τσέπη. Για τα υπόλοιπα, δεν κάνει να αναφερθώ.
Η σκηνοθεσία του Τζον Λι Χάνκοκ είναι αρκετά καλή και δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Αργή κίνηση της κάμερας, υπαινιγμοί της εικόνας, close up με νόημα κλπ στο πνεύμα των θρίλερ, συν ένα ουδέτερο, άοσμο και άχρωμο soundtrack. 
Οι ερμηνείες είναι το κλου της ταινίας, τόσο ο νεαρός Τζέιντεν Μάρτελ, όσο και ο βετεράνος Ντόναλντ Σάδερλαντ, βοηθούν πραγματικά να κρατηθεί το ενδιαφέρον γύρω από το μυστήριο της ταινίας. Είναι απολαυστικοί και οι δύο και μόνο γι’ αυτούς αξίζει να τη δείτε. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Θρίλερ (106΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Τζον Λι Χάνκοκ
Παίζουν: Τζέιντεν Μαρτέλ, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Τζόι Τίπετ
Σύνοψη Netflix: Ένα αγόρι κι ένας ηλικιωμένος δισεκατομμυριούχος δένονται μέσα από βιβλία και τα iPhone τους. Η μυστηριώδης σύνδεσή τους, όμως, επιβιώνει παρά τον θάνατο του ηλικιωμένου (Βασισμένη σε διήγημα του Στίβεν Κινγκ)