10/10/22

Τελευταίες διακοπές - Last holiday

Μια υπέροχη ειρωνική κωμωδία, ένα διαμαντάκι του 1950 με εξαιρετικές ερμηνείες που ψάρεψα από το Netflix (για να διαπιστώσω βλέποντάς το, ότι έχει γίνει remake το 2006 από τον Γουέιν Γουάνκ με την Κουίν Λατίφα).
Σ’ αυτό, ο Άλεκ Γκίνες υποδύεται τον Τζορτζ Μπερντ έναν συνηθισμένο τύπο, πωλητή αγροτικών μηχανημάτων, που του λένε ότι έχει μόνο έξι εβδομάδες ζωής. Αποφασίζει τότε, με τις οικονομίες μιας ζωής, να πάει να ζήσει σε ένα θέρετρο πλουσίων, με τους οποίους δεν έχει τίποτα κοινό. Έχει όμως ντυθεί με κοστούμια ραμμένα στο Σάβιλ Ρόου, που αγόρασε μεταχειρισμένα παίρνοντας ως δώρο και δυο βαλίτσες ενός πολυταξιδεμένου πλούσιου μακαρίτη και έτσι φτάνοντας στο πανάκριβο ξενοδοχείο με τους μπανάλ ενοίκους του, τους ξεγελάει όλους εκτός από την οικονόμο κυρία Πουλ (Κέι Γουόλς), η οποία με την εμπειρία της καταλαβαίνει ότι δεν είναι αυτός που δείχνει και μάλιστα τον ερωτεύεται κεραυνοβόλα και τον φλερτάρει.
Στο ξενοδοχείο, βρίσκει όλες τις ευκαιρίες για πλούτη, φήμη και ευτυχία που δεν είχε βρει ποτέ πριν και έχοντας λίγες μέρες ζωής συμπεριφέρεται στους σνομπ, με ειλικρίνεια που προσβάλλει, αλλά τους αρέσει.
Εξαιρετικό το σενάριο από τον Τζέι Πι Πρίστλεϊ, σατιρίζει «με το γάντι» πολλά κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικά θέματα, διαθέτοντας μάλιστα και αστυνομικό ενδιαφέρον, μαζί με μικρές συναισθηματικές ανατροπές. Όπως προανέφερα, μικρό διαμάντι.
Οι ερμηνείες (πέραν του Σερ Άλεκ Γκίνες) είναι όλες εξαιρετικές από γνωστούς αστέρες της εποχής (Κέι Γουόλς, Μπεατρίς Κάμπελ, Μπέρναρντ Λι) αλλά και καρατερίστες (Γκρεγκουάρ Ασλάν, Έρνεστ Θέσιγκερ), ενώ εμφανίζεται ακόμα και ο διάσημος τσελίστας της Βασιλικής Φιλαρμονικής του Λονδίνου, Ντέιβιντ ΜακΚάλουμ, σε ρόλο τυφλού βιολιστή ζητιάνου.
Από τις ταινίες που αξίζει να δει κανείς. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Είδος: Κομεντί (88΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (1950)
Σκηνοθεσία: Χένρι Κας
Παίζουν: Άλεκ Γκίνες, Κέι Γουόλς, Μπεατρίς Κάμπελ, Μπέρναρντ Λι, Γουίλφριντ Χάιντ-Γουάιτ, Μίριελ Τζορτζ, Έλεν Τσέρι, Τζιν Κόλιν, Μπράιαν Γουόρθ, Σίντνεϊ Τζέιμς, Γκρεγκουάρ Ασλάν
Σύνοψη Netflix: Όταν μαθαίνει ότι του απομένουν λίγοι μήνες ζωής, ένας ταπεινός πωλητής ξοδεύει τις οικονομίες χρόνων για να χαρεί τα τελευταία του σ' ένα παραθαλάσσιο θέρετρο.