12/10/22

Φλόγα και άνεμος

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου, η σειρά αναφέρεται στη ζωή της θρυλικής Κυβέλης και την ταραχώδη σχέση της με τον Γεώργιο Παπανδρέου και μετέπειτα «Γέρου της Δημοκρατίας»
Βρισκόμαστε στην Αθήνα του 1968, εποχή της Δικτατορίας. Η Κυβέλη (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη) επισκέπτεται καθημερινά στο νοσοκομείο τον Γεώργιο Παπανδρέου (Άρης Λεμπεσόπουλος), ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος. Ο Μιχάλης (Δημήτρης Καταλειφός) και η Φωτεινή (Θέμις Μπαζάκα) έρχονται στην πόλη για να εκτελέσουν μια μυστική αποστολή, που θα τους συνδέσει με τις μυστικές υπηρεσίες, τον Φώντα (Αργύρης Πανταζάρας) και τη γυναίκα του, Όλγα (Λένα Παπαληγούρα)
Μέσα σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο, με άξονα τη σχέση Κυβέλης -Παπανδρέου και με αλλεπάλληλα flashback πληροφορούμαστε σε παράλληλη δράση πώς γνώρισε ο ιδρυτής της μεγάλης πολιτικής δυναστείας, την ηγερία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου την Κυβέλη (που ως νέα την υποδύεται η Μαρία Παπαφωτίου) και τον Γεώργιο Παπανδρέου (που σε νεαρή ηλικία τον υποδύεται ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης). 
Ο φακός της Ρέινα Εσκενάζυ τους ακολουθεί από τα πρώτα τους χρόνια έως τη γνωριμία, τον έρωτα, τον γάμο και τον χωρισμό τους και ζωντανεύει αθέατες πτυχές του θεάτρου και της πολιτικής, ενώ παράλληλα, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία, χτίζει ένα αποκαλυπτικό φιλμ για τον έρωτα, τον θάνατο και την ελευθερία.
Τα κοστούμια και τα ντεκόρ είναι αυθεντικά (τα γυρίσματα έγιναν στη Χίο, το νησί όπου η Κυβέλη και ο Παπανδρέου συναντήθηκαν για πρώτη φορά και σε παραδοσιακές -και διατηρημένες- γωνιές της Αθήνας, του Πειραιά και του Λαυρίου), ενώ και η φωτογραφία με τις σέπια αποχρώσεις, μεταφέρουν στο θεατή την ατμόσφαιρα και το κλίμα της εποχής.
Να σημειωθεί ότι, για το μυθιστόρημά του ο Στέφανος Δάνδολος χρησιμοποίησε ανέκδοτες επιστολές, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται σε ΕΡΤ1 & ERTFLIX
Είδος: Δραματική, Σειρά (12 επεισοδίων)
Χώρα: Ελλάδα (2022)
Σκηνοθεσία: Ρέινα Εσκενάζυ
Σενάριο: Ρένα Ρίγγα
Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Άρης Λεμπεσόπουλος, Δημήτρης Καταλειφός, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Παπαφωτίου, Αργύρης Πανταζάρας, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Θέμης Πάνου, Γιώργος Χριστοδούλου, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Δημήτρης Σαμόλης, Λευτέρης Βασιλάκης, Λένα Παπαληγούρα
Σύνοψη ΕΡΤ1:   To 1968 o Γεώργιος Παπανδρέου χειρουργείται σε κεντρικό νοσοκομείο των Αθηνών. Η Κυβέλη, χρόνια χωρισμένη από τον μεγάλο έρωτα της ζωής της, πηγαίνει να τον δει. Πώς έγινε και συναντήθηκαν αυτά τα δύο τόσο σημαντικά πρόσωπα της ελληνικής Ιστορίας; Της πολιτικής ο ένας, του θεάτρου η άλλη; Όλα ξεκινούν πολύ πιο πίσω…