14/9/22

Ο άνθρωπος με τις απαντήσεις - The man with the answers

Ένα road trip πάνω στην αναζήτηση του εγώ, τον επαναπροσδιορισμό του θέλω και την ανασύσταση της οικογένειας, από τον Στέλιο Καμμίτση, σκηνοθέτη της ταινίας «Κωλόπαιδα» (2011) και της μικρού μήκους «Κατηφόρα» (2015).
Ο κύριος χαρακτήρας του φιλμ ο Βίκτωρας (Βασίλης Μαγουλιώτης) είναι ένας 20χρονος νεαρός πρώην πρωταθλητής καταδύσεων που μπορεί να μην φοβάται τα ύψη αλλά είναι γεμάτος από ανασφάλειες. Μετά το θάνατο της γιαγιάς του, αφήνει την άνετη και με πρόγραμμα ζωή του και αποφασίζει να συναντήσει τη μητέρα του (Στέλα Φυρογένη) που τον είχε εγκαταλείψει και είχε φύγει στη Βαυαρία. Στη διαδρομή, θα συναντήσει τον θρασύ και παράτολμο Γερμανό Ματίας (Άντον Βάιλ), ο οποίος θα τον βοηθήσει να βρει τον εαυτό του. 
Ο φακός του Καμμίτση ακολουθεί τους δύο διαφορετικούς και αντιφατικούς χαρακτήρες, στην πορεία τους προς τη σύγκλιση και την αρμονική συμβίωση μέσα από τους επαρχιακούς δρόμους της Ιταλίας και τα μαγευτικά τοπία των Άλπεων (υπέροχη η φωτογραφία του Θόδωρου Μιχόπουλου) και με τον Ματίας να δείχνει ότι γνωρίζει περισσότερα από τον Βίκτωρα, αλλά να κουβαλάει κι αυτός τα δικά του προβλήματα και να μην μπορεί να δώσει τις απαντήσεις που προβάλλει ο τίτλος της ταινίας. Η αποστασιοποίηση του σκηνοθέτη γίνεται εμφανής, αλλά όμως έχει καταφέρει να αναδείξει τα θέματα που απασχολούν τους νέους.
Συνολικά, έχουμε μια γοητευτική χαμηλών τόνων ταινία σύγχρονου νεανικού προβληματισμού, με σωστά δομημένους χαρακτήρες και αρκετά καλές ερμηνείες. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 15/9/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Κοινωνική, Δράμα (80΄)
Χώρες: Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία (2021)
Σκηνοθεσία: Στέλιος Καμμίτσης
Παίζουν: Βασίλης Μαγουλιώτης, Άντον Βάιλ, Στέλα Φυρογένη
Σύνοψη: Μετά τον θάνατο της γιαγιάς του, ο Βίκτωρας, ένας εικοσάχρονος πρώην πρωταθλητής καταδύσεων, αναχωρεί με το πλοίο για Ιταλία. Εκεί συναντάει τον Ματίας, έναν νεαρό, παράτολμο Γερμανό. Και οι δύο κατευθύνονται προς τη Βαυαρία, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Και οι δύο αναζητούν απαντήσεις, ο καθένας στις δικές του ερωτήσεις.
Διανομή: Cinobo