14/9/22

Το νησί - Seom

Ένα εικαστικά τέλειο φιλμ του Κιμ Κι-Ντουκ (Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και…Άνοιξη), γεμάτο κάδρα που θα ζήλευαν οι απανταχού φωτογράφοι, γυρισμένο σε μια λιμνοθάλασσα που αποπνέει μυστήριο και με χαρακτήρες που μιλούν ελάχιστα, τονίζοντας τί να πω; Τα ψυχολογικά τους αδιέξοδα; Τις εμμονές τους; Μια απλή βαρεμάρα; Η οποία τους οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές; Μυστήριο. Σαν την ομίχλη που εμφανίζεται σε μερικά πλάνα.
Ο Κιμ Κι-Ντουκ αναφέρει χαρακτηριστικά: «“Το νησί” είναι ένας τόπος χυδαίος και καταστροφικός, όμως εγώ θέλησα να το μεταμορφώσω σε κάτι όμορφο και εναργές». Εντάξει, τα κατάφερε. Αλλά βλέποντάς το για δεύτερη φορά, μετά από χρόνια, δυσκολεύτηκα να καταλάβω, τουλάχιστον την κεντρική ηρωίδα, που δεν μιλάει καθόλου και προσπαθείς να την καταλάβεις από τη γλώσσα του σώματος. Και εκπέμπει έναν ερωτισμό… Είναι εκπληκτική η Γιουνγκ Σου στο ρόλο της Χι Ζιν, που ζει από τους ψαράδες, πουλώντας τους τροφή την ημέρα και το κορμί της την νύχτα. Ταυτόχρονα, είναι και εφιαλτική, ένας από τους πιο ελκυστικούς εφιάλτες που έχει παρουσιάσει το σινεμά.
Ο αργός ρυθμός αφήγησης του Κιμ Κι-Ντουκ, αφήνει περιθώρια στον θεατή να σκεφτεί, να αναλογιστεί και να διαλογιστεί. Κοινότοπο; Ίσως. Πάντως η ταινία παραμένει κλασική, ακόμα και ως cult movie. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 15/9/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Αισθηματική, Δράμα (90΄)
Χώρα: Κορέα (2000)
Σκηνοθεσία: Κιμ Κι-Ντουκ
Παίζουν: Γιουνγκ Σου, Γιο Σουκ Κιμ, Σουνγκ Χέε Παρκ, Γιάε Χιέον Γιο, Σέο Γουόν
Σύνοψη: Η Χι Ζιν, βουβή από αδυναμία ή από επιλογή, εξασφαλίζει τον επιούσιο από τους ψαράδες μιας λιμνοθάλασσας, πουλώντας τους τροφή την ημέρα και το κορμί της την νύχτα. Οι πελάτες της την περιφρονούν, όμως η ίδια κρύβει έντονα συναισθήματα που εκρήγνυνται τις πιο ανυποψίαστες στιγμές. Ο ερχομός του παλιού αστυνομικού Χιον Σι βγάζει σιγά σιγά την Χι Ζιν από το καβούκι της. Τον εμποδίζει να αυτοκτονήσει μια φορά και τη δεύτερη προσπαθεί να γιατρέψει την πληγωμένη του ψυχή με το σεξ. Η έλξη τους μεταβάλλεται πια σε εμμονή και οι εξελίξεις στην εκτός τόπου και χρόνου λιμνοθάλασσα έχουν πάρει πλέον το δρόμο τους.
Διανομή: New Star