28/9/22

Μαγνητικά πεδία

Η ταινία του Γιώργου Γούση, επελέγη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα προσεχή Όσκαρ και να διεκδικήσει αυτό της κατηγορίας Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Την απόφαση έλαβε επταμελής επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. H επιτροπή πρότεινε κατά πλειοψηφία την ταινία καθώς έκρινε ότι πρόκειται για μία ταινία «που μιλάει απευθείας στον θεατή», και δύναται να σταθεί σε ένα διεθνές κοινό, από τη στιγμή που πραγματεύεται ένα οικουμενικό θέμα, όπως αυτό της υπαρξιακής κρίσης.
Πράγματι, η ταινία είναι ένα μελαγχολικό road movie για δυο ανθρώπους που συναντιούνται τυχαία ταξιδεύοντας προς την Κεφαλονιά, για τους οποίους το μόνο που ξέρουμε είναι ότι η Έλενα είναι χορεύτρια και πηγαίνει κάπου για να χορέψει αλλά εγκαταλείπει την ιδέα μόλις βλέπει τον εαυτό της στον καθρέφτη και δεν τον αναγνωρίζει, ενώ ο Αντώνης είναι ένα συνηθισμένος υπάλληλος γραφείου, χωρίς ιδιαίτερα ταλέντα ή ανησυχίες, που έχει αναλάβει την υποχρέωση να μεταφέρει τα λείψανα της θείας του στη γενέτειρά της. 
Δύο αντίθετοι χαρακτήρες, που κουβεντιάζουν, συμφωνούν ή διαφωνούν (θυμήθηκα την τριλογία Before του Λινκλέιτερ), αλλά τελικά «τη βρίσκουν».
Μικρός προϋπολογισμός, αλλά το πυκνό σενάριο με φυσικούς διαλόγους, η σφιχτή σκηνοθεσία, η εξαιρετική φθινοπωρινών αποχρώσεων φωτογραφία του Γιώργου Κουτσαλιάρη και οι απολαυστικές ερμηνείες κάνουν αρκετά ενδιαφέρουσα την ταινία. 
Σημειωτέον ότι κέρδισε στα βραβεία «ΙΡΙΣ» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου τα: Καλύτερης Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Γυναικείας Ερμηνείας Α' ρόλου (Ελενα Τοπαλίδου), Μουσικής (Λευτέρης Βολάνης) και Σεναρίου (το οποίο έχουν συγγράψει ο σκηνοθέτης μαζί με την Τοπαλίδου και τον Τσιοτσιόπουλο.
INFO
Είδος: Κωμωδία, Δράμα (78΄)
Χώρα: Ελλάδα (2021)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γούσης 
Παίζουν: Έλενα Τοπαλίδου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Σύνοψη: H Έλενα ταξιδεύει δίχως προορισμό, και απροσδόκητα ανεβαίνει στο πλοίο για Κεφαλονιά. Ο Αντώνης, που βρίσκεται στο ίδιο πλοίο, οδεύει προς το νεκροταφείο του νησιού για να θάψει το οστεοφυλάκιο της θείας του. Όταν χαλάσει το αυτοκίνητό του, η Έλενα προσφέρεται να τον πάει σε ένα ξενοδοχείο και μετά ξανά, την επόμενη μέρα στο νεκροταφείο, όπου τους λένε ότι δεν μπορούν να κρατήσουν το κουτί για γραφειοκρατικούς λόγους. Η χημεία μεταξύ τους είναι μαγνητική. Έχοντας απολαύσει τα τυχαία πειράγματα και τη συντροφιά ο ένας του άλλου, αποφασίζουν να συνεχίσουν να περιφέρονται στο νησί αναζητώντας ένα καλό μέρος για να θάψουν το κουτί.
Προβάλλεται στο Cinobo