29/9/22

Bad Guy - Nabbeun Namja

Μια σκληρή και τολμηρή ταινία του Κιμ Κι-Ντουκ για μια σχέση πέρα από τα καθιερωμένα. «Μια ταινία που τον έφερε στην κορυφή του Κορεατικού blockbuster και ταυτόχρονα εξαγρίωσε φεμινιστικές οργανώσεις, πολιτικώς ορθούς κριτικούς και ηθικολόγους με το tagline: “Πως μετέτρεψα την αγαπημένη μου σε πόρνη”»
Η Σουν Χουά είναι μια γλυκιά κοπέλα, που έχει ραντεβού με το φίλο της αλλά στο παγκάκι που κάθεται και τον περιμένει, τη βλέπει ξαφνικά ο πρώην συμφοιτητής της Χαν-Γκι, που όμως έχει εξελιχθεί σε προστάτης κοριτσιών που είναι πόρνες σε κακόφημη συνοικία. Ο Χαν-Γκι την ερωτεύεται κεραυνοβόλα (ή μπορεί να ήταν και ερωτευμένος όσο ήταν συμφοιτητές, δεν το μαθαίνουμε ποτέ) και ορμάει, τη φιλάει στο στόμα δια της βίας, εκείνη αρνείται, δημιουργείται επεισόδιο στο δρόμο, η αστυνομία του ζητάει να της ζητήσει συγγνώμη, εκείνος αρνείται παρά το ξύλο που έχει φάει και αποχωρεί αποφασίζοντας με τη συμμορία του να την εξαναγκάσουν στην πορνεία. Το πετυχαίνει. Από εκεί και πέρα αρχίζει μια παράξενη σχέση αγάπης-μίσους.
Ο Κιμ Κι-Ντουκ πέρα από το γεγονός της ιδιόρρυθμης αυτής σχέσης που αναπτύσσει σε πρώτο επίπεδο, καταπιάνεται σε δεύτερο επίπεδο και με την καταγραφή των απόκρυφων πληγών της κοινωνίας της Κορέας. Ένα στοιχείο που συνοψίζει την θεώρηση και σταθερή ενασχόλησή του με το περιθώριο του Ασιατικού θαύματος. Ένα περιθώριο που αν και απεικονίζει με έντονο και ανοιχτόχρωμο φωτισμό (η φωτογραφία του Τσουλ Χιουν Χουανγκ είναι ονειρική, σχεδόν παραμυθένια) είναι σκληρός, παρακμιακός και με τους δικούς του κώδικες ηθικής, που διαμορφώνουν άνθρωποι κυρίως νέα παιδιά που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, πάντα στο πλαίσιο που τους επιτρέπει η κοινωνία.
Ο Κιμ Κι-Ντουκ εμβαθύνει σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ψυχής, τις οποίες ξεδιπλώνει χωρίς οίκτο και μη λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική ορθότητα και την ηθικολογία. Γι’ αυτό και σοκάρει τον θεατή μέχρι το τελείως ανατρεπτικό (και σουρεαλιστικό, θα μπορούσα να πω) φινάλε, που αφήνει χώρο για συζητήσεις και προβληματισμό. 
Προσωπικά, μετά από όσα είχαν προηγηθεί και από τον τρόπο που έχει διαμορφώσει τους δύο βασικούς χαρακτήρες, το φινάλε δεν μου έκανε εντύπωση. Ίσως να ήταν και αναμενόμενο, ως αποτέλεσμα της φιλοσοφίας του Κιμ Κι-Ντουκ, που ο ίδιος τη συνόψισε ως εξής: «Εάν σκεφτείς τις ταινίες μου σαν έναν Κιμ Κι Ντουκ που απεικονίζει την ατυχία των γυναικών, τότε αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Εάν όμως το σκεφτείς σαν την απεικόνιση ενός προβλήματος που προϋπήρχε στην κοινωνία, τότε δεν μπορείς να μισήσεις πραγματικά το Bad Guy». (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 29/9/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα (100’)
Χώρα: Νότια Κορέα (2001, ψηφιακά αποκατεστημένη)
Σκηνοθεσία: Κιμ Κι-Ντουκ
Παίζουν: Γιάε Χιέο Τζο, Γον Σέο, Ντούεκ Μουμ Τσόι, Γιουν Τάε Κιμ
Σύνοψη: Ο Χαν-Γκι μιας συμμορίας γκάνγκστερ στην περιοχή με τα κόκκινα φώτα, βλέπει στο δρόμο την Σουν  Χουά, παλιά συμφοιτήτρια από το κολέγιο. Έλκεται αμέσως από την κοπέλα και την κοιτά επίμονα και παθιασμένα. Εκείνη τον αντιμετωπίζει με παγωμένη, αδιάφορη έκφραση. Έξαλλος από θυμό, την αναγκάζει να τον φιλήσει κι εκείνη τον απωθεί βίαια. Ο Χαν–Γκι σχεδιάζει και πετυχαίνει την εκπόρνευσή της. Τη φυλακίζει σε ένα δωμάτιο και την παρακολουθεί κάθε βράδυ από ένα κρυφό παράθυρο. Μέρα με τη μέρα εκείνη μαραζώνει και ο άντρας υποφέρει. Ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος, τη λύπηση και την απόγνωση, ο Χαν – Γκι και η Σουάν – Χουά γίνονται ένα.
Διανομή: New Star