24/9/22

Λουίζ Φλέτσερ: Μικρό αφιέρωμα στη μνήμη της

Τις προάλλες την μελετήσαμε με αφορμή την ερμηνεία της στο φιλμ του Μίλος Φόρμαν «Στη φωλιά του κούκου» (που επανεκδόθηκε ψηφιακά και προβλήθηκε στη χώρα μας στις 25/8/2022) και από χθες 23/9/2022 δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας. Αναφέρομαι στην Λουίζ Φλέτσερ, που για το ρόλο της προϊσταμένης νοσοκόμας Ράτσεντ στο προαναφερθέν φιλμ, κέρδισε Όσκαρ Α’ Ρόλου.
Η Φλέτσερ (το πλήρες όνομά της ήταν Estelle Louise Fletcher) πέθανε σε ηλικία  88 ετών στην Γαλλία όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. Είχε γεννηθεί στο Μπέρμινγχαμ (Αλαμπάμα, ΗΠΑ) στις 22 Ιουλίου 1934 από κωφούς γονείς (ο πατέρας της ήταν επίσκοπος) και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα. Στην εφηβεία της  μετακόμισε στο Λος Αντζελες και εργαζόταν παίρνοντας παράλληλα και βραδινά μαθήματα υποκριτικής. Πρωτοεμφανίστηκε στην τηλεόραση στα τέλη της δεκαετίας του 1950 αλλά διέκοψε τις εμφανίσεις της το 1963 (με την ταινία «Ο αετός του Σαν Ντιέγκο»), προκειμένου να μεγαλώσει τα δύο παιδιά που είχε αποκτήσει με τον σύζυγό της Τζέρι Μπρικ (παραγωγό από τον οποίο χώρισε το 1978).
Αργότερα, στα 40 της, επέστρεψε στο σινεμά και χάρη στην ερμηνεία της στην γκανγκστερική ταινία εποχής «Κλέφτες σαν κι εμάς» (1974) του Ρόμπερτ Ολτμαν, απέσπασε, όπως αναφέρει το imdb, την προσοχή του Τσέχου σκηνοθέτη Μίλος Φόρμαν που την επέλεξε για τον ρόλο που προαναφέρθηκε. 
Μετά τον θρίαμβό της σε αυτή την ταινία ακολούθησαν πολυάριθμοι κινηματογραφικοί ρόλοι, όπου συμπρωταγωνιστούσε δίπλα σε γνωστούς ηθοποιούς, όπως με τον Πίτερ Φολκ στο «Ντετέκτιβ της πεντάρας» (The Cheap Detective, 1978) και με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον στο «Εξορκιστής II: Ο αιρετικός» (Exorcist II: The Heretic, 1977). Επίσης, είχε εμφανιστεί σε μια σειρά από κλασικά έργα επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, όπως «Εξουσία πυρός» (Firestarter, 1984), «Θύελλα στον εγκέφαλο» (Brainstorm, 1983), «Λουλούδια στη σοφίτα» (Flowers in the Attic, 1987) και πλέον πρόσφατα το φιλμ «Grizzly II: The Predator» (2020).