Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

26/7/22

OSS 117: Ένας μυστικός πράκτορας με ιστορία

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου βγαίνει στις αίθουσες από την Odeon η τρίτη περιπέτεια-παρωδία του μυστικού πράκτορα OSS 117 με τίτλο: «Από την Αφρική με αγάπη» με πρωταγωνιστή τον Ζαν Ντυζαρντέν σε σκηνοθεσία Νικολά Μπεντός. Πρόκειται για μια ιστορία που διαδραματίζεται το 1981 στην Αφρική, όπου ο OSS 117 βρίσκεται εκεί με σκοπό να προστατέψει έναν πρόεδρο από επαναστάτες, και αναγκάζεται για πρώτη φορά να συνεργαστεί με τον νέο και πολλά υποσχόμενο πράκτορα OSS 1001.
Οι δυο προηγούμενες περιπέτειες, επίσης με τον Ζαν Ντυζαρντέν πρωταγωνιστή, ήταν η πρώτη το 2006 με τίτλο «Αποστολή στο Κάιρο» και η δεύτερη το 2008 με τίτλο «Ο κατάσκοπος που γύρισε απ’ το Ρίο». Αμφότερες σκηνοθετημένες με νέα ματιά και μεγάλο κέφι από τον Μισέλ Χαζαναβίσιους, ο οποίος έδωσε μια άλλη διάσταση στο γνωστό πράκτορα της OSS μέσα από τη φιγούρα του οποίου, παρωδούσε τις πρώτες ταινίες του Τζέιμς Μποντ της δεκαετίας του ’60. 
Νέα ματιά, διότι ο μυστικός πράκτορας OSS 117 και κατά κόσμον Hubert Bonisseur de La Bath δεν αποτελεί νέα υπόθεση για τον γαλλικό κινηματογράφο και η ιστορία του ανατρέχει στα μέσα της δεκαετίας του 1950. 
Ο γαλλο-αμερικανός μυστικός πράκτορας OSS 117 αποτελεί δημιούργημα του Γάλλου συγγραφέα Ζαν Μπρους (22/3/1921 – 26/3/1963) και η κινηματογραφική δράση του προϋπήρξε αυτής του Τζέιμς Μποντ, αφού ο Ζαν Μπρους, από το 1954 είχε γράψει 91 νουβέλες με αυτό τον ήρωα, ενώ η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση είχε πραγματοποιηθεί το 1957.
Ο κωδικός αριθμός του γαλλο-αμερικανού πράκτορα δεν είναι τυχαίος. Τα αρχικά OSS αφορούσαν μια αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών που είχε ιδρυθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ στις 13 Ιουνίου 1942. Η υπηρεσία αυτή διαλύθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1945 παραχωρώντας τη θέση της στη σημερινή CIA και τα αρχικά της αντιστοιχούσαν στις λέξεις Office of Strategic Services (Γραφείο Στρατηγικών Μελετών, σε ελεύθερη μετάφραση). Δουλειά της, ήταν να συγκεντρώνει πληροφορίες από τον στρατό ξηράς, την αεροπορία και το ναυτικό, να προβαίνει σε αναλύσεις και να προτείνει στρατηγικές. Αργότερα, ασχολήθηκε με την αντικατασκοπία και τελικά είχε εξελιχθεί σε μια πανίσχυρη υπηρεσία, η οποία με τους ανά τον κόσμο πράκτορές της, επηρέαζε την πολιτική των χωρών στις οποίες οι ΗΠΑ είχαν συμφέροντα: Κίνα στην αρχή και Άπω Ανατολή, βόρεια Αφρική και νότια Αμερική στη συνέχεια. Έτσι δικαιολογείται και η δράση του πράκτορα OSS 117 στις πιο εξωτικές περιοχές του κόσμου.
Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του ευγενούς την καταγωγή μυστικού πράκτορα Υμπέρ Μπονισέρ ντε λα Μπατ, υπήρξε στην ταινία «OSS 117 n’ est pas mort» (1956) σε σκηνοθεσία Ζαν Σακά, που προβλήθηκε στη χώρα μας το 1960 με τον τίτλο «Ο πράκτωρ OSS 117 είναι ζωντανός». Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που είχε γυριστεί το 1956, ή ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1957 μόνο στη Σουηδία, ακολούθησε η προβολή της το 1958 στη Φινλανδία και το 1959 στις ΗΠΑ απ’ όπου και έμελλε να γίνει γνωστή στη συνέχεια. Τον μυστικό πράκτορα υποδυόταν ο ηθοποιός Ιβάν Ντεσνύ.
Η δεύτερη ταινία ήταν η «OSS 117 se déchaîne» (1963) σε σκηνοθεσία Αντρέ Υνεμπέλ που προβλήθηκε στη χώρα μας με τον τίτλο «Η επιστροφή του OSS 117», στην οποία πρωταγωνιστούσε ο ζεν πρεμιέ Κέργουιν Μάθιους. Μαζί του έπαιζαν οι Ιρέν Ντεμίκ και Νάντια Σάντερς. Ο σκηνοθέτης Αντρέ Υνεμπέλ έχοντας εμπειρία από περιπέτειες τόσο κατασκοπευτικές (όπως «Αποστολή στη Ταγγέρη») όσο και εποχής («Οι τρεις σωματοφύλακες») και άλλες, για να κερδίσει το κοινό του 007 είχε γυρίσει μια αξιοπρεπή περιπέτεια μέσα στο κλίμα της εποχής (ξωτικά τοπία, ωραίες γυναίκες, ακριβά αυτοκίνητα, δράση). Το εγχείρημά του πέτυχε, αφού στα επόμενα χρόνια γύρισε ακόμα τέσσερις περιπέτειες με τον OSS 117.
Την ταινία «Banco à Bangkok pour OSS 117» (1964), η οποία προβλήθηκε στην Ελλάδα με τίτλο «Μυστικός πράκτωρ OSS 117», πάλι με τον Κέργουιν Μάθιους στο ρόλο του ευγενή πράκτορα και με τους Πιέρ Αντζελί, Ρομπέρ Οσέν και Ντομινίκ Γουίλς. 
Την περιπέτεια «Furia à Bahia pour OSS 117» (1965), που εδώ προβλήθηκε ως «Πράκτωρ OSS 117: Επιχείρηση Ρίο», αλλά αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή τον Φρέντερικ Στάφορντ (ο οποίος αργότερα θα γινόταν πιο γνωστός από την εμφάνισή του στο «Τοπάζ» του Χίτσκοκ), την Μιλέν Ντεμονζό στο ρόλο της μοιραίας γυναίκας και τον Ρεϊμόν Πελεγκράν. 
Την ταινία «Atout coeur à Tokyo pour OSS 117» (1966), η οποία προβλήθηκε εδώ με τον τίτλο «Μυστικός πράκτωρ OSS 117: Επιχείρηση Τόκιο». Πάλι με τον Φρέντερικ Στάφορντ πρωταγωνιστή που τον πλαισίωναν οι Μαρίνα Βλαντί, Ενρί Σερέ, Κόλιν Ντρέικ και Ζιτσούκο Γιοσιμούρα. 
Τέλος, η ταινία «Pas de roses pour OSS 117» (1968, «Όχι τριαντάφυλλα για τον OSS 117») με τον γνωστό αμερικανό ηθοποιό Τζον Γκάβιν, στην οποία συμπρωταγωνιστούσαν η Μάργκαρετ Λι, η Λουτσιάνα Παλούτσι και ο Κουρτ Γιούργκενς.
Η τελευταία με σοβαρές προθέσεις ταινία του μυστικού πράκτορα, ήταν το 1970 η ταινία «OSS 117 prend des vacances» για την οποία δεν θυμάμαι εάν και με ποιον τίτλο προβλήθηκε στην Ελλάδα, βρήκα όμως τα στοιχεία της στην Internet Movie Databank. Σκηνοθέτης ήταν ο Πιέρ Καλφόν και τον Υμπέρ Μπονισέρ υποδυόταν ο Λικ Μερέντα, συμπρωταγωνιστούσαν δε οι Έλσα Μαρτινέλι, Εντβίζ Φεγιέρ και Ζενεβιέβ Γκράντ.