27/7/22

Δολοφόνος για γέλια - The battle of the sexes

Κωμωδία του 1960 με θέμα της τη «μάχη των φύλων» που είχε αρχίσει να ανατέλλει με τη συμμετοχή των γυναικών στις επιχειρήσεις και ειδικά στις ΗΠΑ, απ’ όπου έρχονταν στη Γηραιά Αλβιόνα όλοι οι «νεωτερισμοί».
Σε μια παραδοσιακή βρετανική υφαντουργία, καταφθάνει εξ ΗΠΑ γυναίκα συντονίστρια-σύμβουλος επιχειρήσεων (Κοvστάνς Κάμινγκς) και προσπαθεί να επιβάλλει μοντέρνα συστήματα παραγωγής και διάθεσης προϊόντων επηρεάζοντας τον ιδιοκτήτη της (Ρόμπερτ Μόρλεϊ). 
Ένας λογιστής, ο Mάρτιν (Πίτερ Σέλερς) προκειμένου να διασώσει την παραδοσιακή υφαντουργία από την μανία της επελθούσας συμβούλου αποφασίζει να τη δολοφονήσει ακολουθώντας τη συνταγή μιας κινηματογραφικής ταινίας της εποχής. Τα πράγματα δεν θα έρθουν όμως όπως τα υπολογίζει.
Ο Πίτερ Σέλερς κρατάει την ταινία στους ώμους του προσφέροντας μια ήπια, αλλά συγκλονιστική ερμηνεία στο ρόλο του υπαλλήλου που από τη μια δεν θέλει να ξεφύγει από τη ρουτίνα και να διατηρήσει τα «κεκτημένα» και τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής κασμιριού, απέναντι στην επέλαση του νάϊλον, και από την άλλη θέλει να αποδείξει ότι οι γυναίκες δεν είναι κατάλληλες για διοικητικές και εκσυγχρονιστικές πρωτοβουλίες μέσα στις επιχειρήσεις.
Αν ήταν «σημερινή» η ταινία, θα μπορούσαμε να την κατατάξουμε στις «φαρσοκωμωδίες». Πρόκειται όμως για φιλμ των αρχών της δεκαετίας του ’60 και πρέπει να εκτιμηθεί με την ματιά της εποχής εκείνης. Εκεί βρίσκεται και η αξία της. Ο Σέλερς δεν είναι απλά ένας «δολοφόνος για γέλια», είναι ένας εμμονικός που δεν θέλει να παραδεχθεί, όπως και πολλοί συνάδελφοί του μέσα στην υφαντουργία, ότι ο κόσμος αλλάζει και παλεύει μόνος του, με σχιζοφρενική επιμονή να μην επιτρέψει την έλευση του καινούργιου, τη νέα θέση της γυναίκας στην εργασία και στην κοινωνία ευρύτερα. 
Αυτό περιέχει και τα κωμικά στοιχεία της ταινίας, η οποία προσφέρει πραγματικά μιάμιση ευχάριστη ώρα. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 28/7/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Κωμωδία (84΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (1960, ψηφιακά αποκατεστημένη)
Σκηνοθεσία: Τσαρλς Κράιτον
Παίζουν: Πίτερ Σέλερς, Ρόμπερτ Μόρλεϊ, Κοvστάνς Κάμινγκς, Τζέιμσον Κλαρκ, ́Ερνεστ Θέσιγκερ, Ντόναλντ Πλέζανς
Σύνοψη: Ένας λογιστάκος ο Mάρτιν προκειμένου να διασώσει μια παραδοσιακή υφαντουργία από την μανία της μνηστής του νέου ιδιοκτήτη να την εκσυγχρονίσει, αποφασίζει να την δολοφονήσει. 
Διανομή : Bibliotheque