27/7/22

Ανατολικά της Εδέμ - East of Eden

Το αριστούργημα του Ελία Καζάν, το οποίο το 2016 χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντικό» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των ΗΠΑ.
Πραγματικά, είναι ένα χάρμα οφθαλμών να βλέπει κανείς αυτή την ταινία σε ένα από τα πρώτα φορμά του Σινεμασκόπ και να απολαμβάνει την εικόνα της αμερικανικής επαρχίας γύρω στο 1917 που διαδραματίζεται η υπόθεση.
Επιπλέον είναι άλλη μια απόλαυση να βλέπει κανείς το νεαρό Τζέιμς Ντιν, να  υποδύεται τον Καλ, ένα δυστυχισμένο αγόρι, που προσπαθεί να κερδίσει τη συμπάθεια και την αγάπη του πατέρα του, ενός ψυχρού κι ενάρετου γαιοκτήμονα, ο οποίος όμως ξεχωρίζει ολοφάνερα τον μεγαλύτερό του γιο, τον πράο και υπάκουο Άρον. 
Δύο παιδιά με διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες που έχουν μεγαλώσει χωρίς τη μητέρα τους, για την οποία το μόνο που γνωρίζουν είναι πως έχει πεθάνει με αποτέλεσμα να την έχουν εξιδανικεύσει. Το δράμα θα ξεκινήσει όταν -τυχαία- ο νεαρός Καλ θα μάθει ότι  η μητέρα του διατηρούσε οίκο ανοχής.
Ο Ελία Καζάν εκτός από μια ποιητική ηθογραφία της εποχής, μας προσφέρει και ένα οικογενειακό δράμα χωρίς μελοδραματικές εξάρσεις, αλλά με έναν υπέροχο Τζέιμς Ντιν, ο οποίος μάλιστα, όπως λέγεται, αυτοσχεδίαζε κάνοντας το ρόλο του ακόμα πιο πειστικό.
Ένα ποιητικό αριστούργημα και μια συγκλονιστική ερμηνεία από έναν ηθοποιό που χάθηκε πρόωρα. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 28/7/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα (115΄)
Χώρα: ΗΠΑ (1955, ψηφιακά αποκατεστημένη)
Σκηνοθεσία: Ελία Καζάν
Παίζουν: Τζέιμς Ντιν, Τζούλι Χάρις, Ρέιμοντ Μάσεϊ, Μπερλ Άιβς, Ρίτσαρντ Ντάβαλος, Τζο βαν Φλιτ
Σύνοψη: Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή ενός ανήσυχου νέου, που ψάχνει να βρει την ταυτότητά του και προσπαθεί να κερδίσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη του ιδιαίτερα θρήσκου πατέρα του, ο οποίος φαίνεται να δείχνει την προτίμησή του στον πρωτότοκό του γιο.
Διανομή: Bibliotheque