22/7/22

Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων - North by Northwest

Είναι η διασκεδαστικότερη περιπέτεια μυστηρίου και αγωνίας στην ιστορία του κινηματογράφου, με θέμα εκκίνησης μια παρεξήγηση. Ο Χίτσκοκ στα καλύτερά του ή μάλλον «ο καλύτερος Χίτσκοκ». Την ταινία έχω συμπεριλάβει στις 100 αγαπημένες μου.
Ο Ρότζερ Θόρνχιλ ένα στέλεχος διαφημιστικής εταιρίας (ο υπέροχος Γκάρι Γκραντ) πέφτει θύμα απαγωγής από ανθρώπους που τον πέρασαν για κάποιον Τζορτζ Κάπλαν και θέλουν να του αποσπάσουν ένα μυστικό. Δεν τους πείθει ότι είναι άσχετος και έτσι τον μεθούν, τον βάζουν σε ένα αυτοκίνητο και τον σπρώχνουν σε έναν κακοτράχαλο δρόμο για να τον ξεφορτωθούν. 
Θα καταφέρει να διασωθεί και θα συλληφθεί για… επικίνδυνη οδήγηση. Στην αστυνομία, δεν θα πιστέψουν την ιστορία του, θα τον αφήσουν και στην προσπάθειά του να βγάλει άκρη, θα βρεθεί ένοχος για μια δολοφονία που δεν έχει κάνει, οπότε θα βρεθεί να τον κυνηγά και η αστυνομία. Στο δρόμο του θα τον βοηθήσει η (κατά Χίτσκοκ) μοιραία ξανθιά Ιβ Κένταλ (Εύα Μαρί Σεντ), αλλά κι αυτή δεν έχει βρεθεί τυχαία για να τον βοηθήσει…. 
Κλασικό story του αθώου που μπλέκει άθελά του σε σκοτεινή υπόθεση.
Η ταινία βλέπεται με κομμένη την ανάσα. Διαθέτει ένα πανέξυπνο σενάριο, σφιχτή σκηνοθεσία, υποβλητική μουσική, και πολύ καλές ερμηνείες. Στους «κακούς» της ταινίας περιλαμβάνονται ο «ψυχρός» Τζέιμς Μέισον και ο «θανατηφόρος» Μάρτιν Λάνταου.
Έχει απρόοπτη εξέλιξη, χιούμορ («μαύρο» σε πολλές περιπτώσεις) και δράση που εκτυλίσσεται σχεδόν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποκορύφωμα τη σκηνή καταδίωξης στο Όρος Ράσμορ. Εκεί όπου βρίσκονται ανάγλυφες οι μορφές τεσσάρων προέδρων των ΗΠΑ, από τον οποίο «βγαίνει» και ο Ελληνικός τίτλος. Αν και ο Αγγλικός αποτελεί ένα έξυπνο λογοπαίγνιο, αφού ο καταδιωκόμενος πρωταγωνιστής κατευθύνεται βόρεια (North) χρησιμοποιώντας την αεροπορική εταιρία «Northwest Airlines» παρά το ότι εκείνη την  εποχή κυριαρχούσε η TWA.
Μετά από τόσα χρόνια, η ταινία παραμένει κλασική, κυρίως διότι πετυχαίνει να έχει ως κεντρικό ήρωα έναν κοινό επαγγελματία, ένα διαφημιστή υπάλληλο γραφείου. Έχει ένα σενάριο με ανατροπές, δύο τουλάχιστον απίστευτες σκηνές καταδίωξης που παραμένουν κλασικές (η προαναφερθείσα στο Ράσμορ και μια που ο Γκραντ καταδιώκεται από ένα αεροπλάνο αεροψεκασμών) και καθηλωτικές ερμηνείες από όλους τους πρωταγωνιστές.
Από τις ταινίες που μου αρέσει να βλέπω και να ξαναβλέπω.
INFO
Προβάλλεται από 21/7/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Περιπέτεια, Δράσης, Μυστηρίου (136΄)
Χώρα: ΗΠΑ (1959)
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Παίζουν: Γκάρι Γκράντ, Εύα Μαρί Σεντ, Τζέιμς Μέισον, Μάρτιν Λάνταου
Σύνοψη: Ένας επιτυχημένος διαφημιστής εκλαμβάνεται κατά λάθος ως κυβερνητικός πράκτορας από αντίπαλους κατασκόπους, οι οποίοι του φορτώνουν και ένα φόνο. Στην προσπάθειά του να διαφύγει, ο ήρωας γνωρίζει μια μυστηριώδη γυναίκα, η οποία θα τον μπλέξει σε ακόμα περισσότερες περιπέτειες.
Διανομή: Summer Classics