Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

6/7/22

Πού το πάει ο Γκρίζος Άνθρωπος;

Ο Κορτ Τζέντρι στον πρόλογο του μυθιστορήματος «Ο Γκρίζος Άνθρωπος» του Μαρκ Γκρίνι, διαφεύγει με ένα Λαντ Ρόβερ από το Ιράκ, όταν μπροστά στα μάτια του ένα Σινούκ πέφτει φλεγόμενο στο έδαφος και εκρήγνυται. Αυτοί πάνε, τελείωσαν, σκέφτεται και συνεχίζει την πορεία του, βλέποντας μαχητές της Αλ-Κάιντα να πλησιάζουν τα συντρίμμια του Σινούκ. Η συνείδησή του όμως δεν τον αφήνει να απομακρυνθεί. Είναι πατριώτες του, Αμερικανοί σύντροφοι, ίσως και συμπολεμιστές κάποια στιγμή. Έτσι, αποφασίζει να επιστρέψει και να πάρει την εκδίκησή του. Θα το κάνει και θα ξεπαστρέψει μερικούς από αυτούς, αλλά είναι περισσότεροι και τον αιχμαλωτίζουν. Εάν ήξεραν ότι ο Τζέντρι, είναι αυτός που τον αποκαλούν Γκρίζο Άνθρωπο, θα τον άφηναν να φύγει. Γιατί ο Γκρίζος Άνθρωπος είναι άλλη μια ειδική περίπτωση ήρωα που ολοκληρώνει σιωπηλά τη μια δουλειά μετά την άλλη, κατορθώνοντας το αδύνατο, προτού χαθεί ξανά στο σκοτάδι. Το κακό γι’ αυτόν, είναι ότι στον κόσμο υπάρχουν δυνάμεις ανώτερές του. Πιο θανάσιμες, όπως τα χρήματα, η εξουσία. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι τα μοναδικά πράγματα για τα οποία αξίζει να πολεμάς. Και στα μάτια τους, ο Τζέντρι είναι πεπερασμένος. Θα τον βοηθήσουν μεν να ξεφύγει από την αιχμαλωσία του, αλλά θα του αναθέσουν μια αποστολή που ξέρουν ότι δεν θα τη γλυτώσει. Αυτά, στο βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021 στη χώρα μας από τις εκδόσεις Anubis. 
Η κινηματογραφική ταινία των Άντονι & Τζο Ρούσο που βγαίνει στις αίθουσες από την Odeon στις 14 Ιουλίου 2022, βασίζεται στο δεύτερο μυθιστόρημα του Μακ Γκρίνι που έχει τίτλο «Γκρίζος άνθρωπος: Ο επόμενος στόχος» και το καστ προετοιμάζει το θεατή για περιπέτεια: Κρις Έβανς, Άνα ντε Άρμας, Τζέσικα Χένγουικ, Βάγκνερ Μόουρα, Μπίλι Μπομπ Θόρντον είναι μερικά από τα ονόματα των πρωταγωνιστικών ρόλων, με τον Ράιαν Γκόσλινγκ ως Γκρίζο Άνθρωπο. Αλλά μήπως και το franchise του Τζέιμς Μποντ δεν είχε ξεκινήσει τον προηγούμενο αιώνα από το «Δρ Νο», που ήταν το έκτο στη σειρά βιβλίο του Φλέμινγκ; Ναι, αλλά τότε δεν περίμεναν ότι ο Μποντ θα είχε εκείνη την επιτυχία, διαρκείας 60 ετών, ενώ τώρα οι παραγωγοί της ταινίας για τον Γκρίζο Άνθρωπο, φαίνεται ότι δεν βρήκαν πολύ ελκυστικό το πρώτο βιβλίο και προσπαθούν να δημιουργήσουν, να κατασκευάσουν κάποιο saga με βάση το δεύτερο. 
Πρέπει δε να σημειωθεί, ότι ο συγγραφέας Μαρκ Γκρίνι είναι εκείνος που συνέχισε το έργο του Τομ Κλάνσι (1947-2013) και δημιούργησε νέες περιπέτειες με πρωταγωνιστή τον ειδικό αναλυτή  Τζακ Ράιαν, που γνωρίσαμε στις ταινίες «Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη», «Παιχνίδια ολέθρου», «Άμεσος κίνδυνος», «Απόλυτος κίνδυνος» και τον υποδύθηκαν με τη σειρά ο Άλεκ Μπάλντουιν, ο Χάρισον Φορντ, ο Μπεν Άφλεκ και στο πρίκουελ Jack Ryan: Shadow Recruit ο Κρις Πάιν. 
Διαβάζοντας το πρώτο βιβλίο, διαπίστωσα ότι ο Μαρκ Γκρίνι έχει «πλάσει» τον Γκρίζο Άνθρωπο όχι στα χνάρια του Τζακ Ράιαν που γνώριζε καλά, αλλά συνδυάζοντας στοιχεία δύο άλλων ηρώων, επίσης διάσημων και «ελκυστικών»: του Τζέισον Μπορν, της δολοφονικής μηχανής που είχε αμνησία και τον υποδυόταν ο Ματ Ντέιμον και του Τζακ Ρίτσερ, του «άτυπου» κυνηγού της παρανομίας που τον υποδύθηκε δυο φορές στη μεγάλη οθόνη ο Τομ Κρουζ και ο γιγαντόσωμος Άλαν Ρίτσον στην τηλεοπτική σειρά «Reacher» (της Amazon), που είναι και πιο πιστός στην περιγραφή του συγγραφέα Λι Τσάιλντ. 
Ο Γκρίζος Άνθρωπος, συγκεντρώνοντας στοιχεία των δύο προηγούμενων ηρώων, από τη μια βρίσκεται να είναι κυνηγημένος και από την άλλη σχεδόν αόρατος, εκτελώντας αποστολές και αντιμετωπίζοντας τους δικούς του εχθρούς και τους δικούς του εσωτερικούς δαίμονες. Και να σκεφτείτε, ότι αποτελεί ντεπούτο του συγγραφέα Μαρκ Γκρίνι. Ντεπούτο, διότι άλλο είναι να γράφεις ως συνεχιστής ενός χαρακτήρα που έχει δημιουργήσει άλλος συγγραφέας και άλλο να επινοείς το «δικό σου» ήρωα, που αμέσως γίνεται ταινία. 
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε, πώς θα βαδίσει κινηματογραφικά ο Γκρίζος Άνθρωπος. Διότι φυσιογνωμίες όπως ο Τζέιμς Μποντ του Φλέμινκ και ο Τζέισον Μπορν του Λάντλαμ (κοίτα σύμπτωση: JB ο ένας και JB κι ο άλλος) έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη και δύσκολα θα τους ξεπεράσει κάποιος. Άντε, να συνυπολογίσω και τις δυο ταινίες του Τζακ Ρίτσερ, παρόλο που κινηματογραφικά ο Τομ Κρουζ με ύψος 1,65 «πέρασε κάτω από τον πήχη», υποδυόμενος τον ύψους 1,95 ήρωα του Λι Τσάιλντ.