6/7/22

Το μαχαίρι στο νερό – Nóz w wodzie - Knife in the water

Μια ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις, το ευμετάβλητο και το απροσδόκητο και για την επαλήθευση του ρητού «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου». Το μοναδικό πολωνικό φιλμ του Πολάνσκι που τιμήθηκε μάλιστα με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ είχε προταθεί και για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Περισσότερο, θα έλεγα, ένα ερωτικό ψυχολογικό θρίλερ, πάνω στον ανταγωνισμό των αρσενικών για το θηλυκό.
Ο Αντρέι, ένας επιτυχημένος 36άρης, με τη γυναίκα του Κριστίν σκοπεύουν να περάσουν το Σαββατοκύριακο στο ιστιοπλοϊκό τους. Στο δρόμο συναντούν ένα νεαρό φοιτητή, που ο Αντρέι επιπόλαια καλεί μαζί τους. Ο νεαρός, δέχεται αποφεύγοντας να αντιδράσει στις συνεχείς προσβολές του αλαζόνα Αντρέι. Αρχικά ο ανταγωνισμός τους περιορίζεται στο λεκτικό επίπεδο ή σε ανόητες επιδείξεις και συμβολικά παιχνίδια ακόμη και με ένα μαχαίρι. Γρήγορα όμως παίρνει άλλες διαστάσεις όταν και οι δυο προσπαθούν να εντυπωσιάσουν την όμορφη Κριστίν, με το νεαρό να γελοιοποιεί τον Αντρέι, παριστάνοντας πως πνίγηκε στη θάλασσα και βρίσκοντας ευκαιρία να ξελογιάσει τη γυναίκα του, η οποία θα πάρει το πάνω χέρι. 
Η γραφή του Πολάνσκι, πολύ προχωρημένη για την εποχή της (δεκαετία του ’60) ακολουθεί τους κανόνες της Αβάν Γκαρντ και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη του στο κινηματογραφικό στερέωμα. Τολμηρή και ανοιχτή σε ερμηνείες η ταινία, σήμερα βλέπεται με ενδιαφέρον σαν μια κοινωνιολογική μελέτη (όλες οι κοινωνικές τάξεις πάνω στο κατάστρωμα του κότερου) με ψυχολογικές προεκτάσεις (και το Οιδιπόδειο, παίζεται).
Όσοι γνωρίσατε αργότερα τον Πολάνσκι, καλό θα ήταν να δείτε αυτή την ασπρόμαυρη στην πολωνική γλώσσα, ταινία του (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 7/7/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα (94΄)
Χώρα: Πολωνία (1962)
Σκηνοθεσία: Ρομάν Πολάνσκι
Παίζουν: Λέον Νιέμτσικ, Γιολάντα Ουμέκα, Ζίγκμουντ Μαλάγιοβιτς
Σύνοψη: Ο Αντρέι, επιτυχημένος 36άρης, με τη γυναίκα του Κριστίν αποφασίζουν να απολαύσουν το γουικέντ με το ιστιοπλοϊκό τους. Στο δρόμο συναντούν ένα νεαρό φοιτητή, που ο Αντρέι επιπόλαια καλεί μαζί τους. Ο νεαρός, εντυπωσιασμένος δέχεται αποφεύγοντας να αντιδράσει στις συνεχείς προσβολές του Αντρέι. Αρχικά ο ανταγωνισμός τους περιορίζεται στο λεκτικό επίπεδο ή σε ανόητες επιδείξεις και συμβολικά παιχνίδια ακόμη και με ένα μαχαίρι. Γρήγορα όμως παίρνει άλλες διαστάσεις όταν και οι δυό προσπαθούν να εντυπωσιάσουν την όμορφη Κριστίν.
Διανομή: Bibliotheque