1/5/22

Τροπικό παρελθόν - Re dai wang shi

Ένα αστυνομικό νουάρ του πρωτοεμφανιζόμενου Σιπέι Γουέν (κινέζου σεναριογράφου και σκηνοθέτη), με επιρροές από τον Γουόνγκ Καρ Γουάι, πάνω στην ενοχή και στη λύτρωση που δεν έρχεται, αλλά και σε δεύτερο επίπεδο, πάνω στο κλασικό δίλημμα μεταξύ αλήθειας ή ενός μη βλαπτικού ψέματος. 
Μια νύχτα, ένας νεαρός άντρας χτυπά έναν πεζό με το αυτοκίνητό του και τον εγκαταλείπει. Απελπισμένος και για να ξεφύγει από τα αισθήματα της ενοχής του, σκέφτεται να πλησιάσει τη γυναίκα του νεκρού και να της ομολογήσει την ενοχή του. Μάλιστα κάνει και πρόβες για τον τρόπο που θα της το πει.  Η χήρα όμως φαίνεται να ξεπερνά γρήγορα την εξαφάνιση του άντρα της, του οποίου το πτώμα βρίσκεται διάτρητο από σφαίρες σε δασώδη περιοχή κοντά στο σημείο του δρόμου που ο νεαρός το είχε εγκαταλείψει στην άσφαλτο. 
Ο νεαρός που αντιλαμβάνεται πλέον ότι δεν είναι αυτός που τον σκότωσε, η χήρα που πληροφορείται ότι ο άντρας της νεκρός από σφαίρες, θα πρέπει να ήταν μπλεγμένος σε κάτι που την ξεπερνά και ο αστυνομικός που ερευνά την υπόθεση τυλιγμένος από εμμονές, μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι αναμνήσεων και ψεμάτων, αναζητώντας απεγνωσμένα μια αλήθεια που αρνείται να αποκαλυφθεί.
Ο Σιπέι Γουέν, με αυτό το πρώτο του μεγάλου μήκους φιλμ έρχεται να μας δείξει (μέσα από τρεις παράλληλες ζωές και αρκετά flashback) πως οι άνθρωποι έχουν όρια, είναι ατελείς και καμιά φορά κάνουν παράλογα πράγματα και ότι ζουν σε έναν κόσμο όπου τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους. Το κακό που μπορεί να κάνει κάποιος επηρεάζει κι άλλους, και συχνά δεν μπορεί να έχει την πλήρη εικόνα όλου αυτού. Αν θέτει δε το φιλμ κάποιον προβληματισμό, αυτός θα μπορούσε να είναι: λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν μας, μπορούμε να συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας;
Σκηνοθετικό ύφος και χρωματική παλέτα που θυμίζουν, όπως προανέφερα, Γουόνγκ Καρ Γουάι, πρωτότυπο σενάριο και μουσική -διανθισμένη μάλιστα από το τραγούδι Are you lonesome tonight? το οποίο ακούγεται τρεις φορές- συμβάλλουν στο να είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα η ταινία. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 26/4/2022 στο Cinobo
Είδος: Θρίλερ, Δράμα, Αστυνομικό (95΄)
Χώρα: Κίνα (2021)
Σκηνοθεσία: Σιπέι Γουέν
Παίζουν: Έντι Πενγκ, Σίλβια Τσανγκ, Γιάνουι Γουάνγκ
Σύνοψη: Ένας νεαρός άνδρας που πιστεύει ότι έχει προκαλέσει ένα μοιραίο ατύχημα, αναπτύσσει μια αμφιλεγόμενη σχέση με τη χήρα του νεκρού άνδρα, την ίδια στιγμή που ένας αστυνομικός προσπαθεί να λύσει την υπόθεση που θα του αλλάξει τη ζωή.