25/5/22

Ουστ! – NIMBY - Not In My Back Yard

Μια κοινωνική σάτιρα από τη Φινλανδία, που αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού με μια ψυχρή μεν βορειοευρωπαϊκή, αλλά ταυτόχρονα και τρελή ματιά.
Πρόκειται για μια ταινία που ξεκινά ως ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δυο κορίτσια και εξελίσσεται σε ένα «κατηγορώ» του σύγχρονου κόσμου, του γεμάτου προκατάληψη και ρατσισμό. Ενός κόσμου, στον οποίο οι άνθρωποι οχυρώνονται στα προσωπικά τους κάστρα, μαζί με άλλους ανθρώπους που είναι ίδιοι με εκείνους. Αυτά τα κάστρα λειτουργούν ως βάση για τον ρατσισμό, ή ακόμα και για τον πόλεμο. Με αυτά τα λόγια ο σκηνοθέτης ξεδιπλώνει το σκεπτικό που τον οδήγησε στη δημιουργία αυτού του φιλμ και το αποτυπώνει σπαρταριστά χωρίς να φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους.
Πιθανόν να σοκάρει τον συντηρητικό θεατή, αλλά «έτσι είναι αυτά», διότι πάντοτε υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικό τρόπο σκέψης που όμως πρέπει να γίνεται σεβαστή και αποδεκτή.
Όπως λέει και ο Τέμου Νίκι: «Το μήνυμα της ταινίας είναι ότι στο βάθος είμαστε όλοι ίδιοι. Μα όταν σταματάμε να επικοινωνούμε, γινόμαστε διαφορετικοί. Οι άνθρωποι πρέπει να μιλάνε μεταξύ τους και να ακούν ο ένας τον άλλο, παρά τις διαφορές τους».
Η ταινία βλέπεται ευχάριστα. Δεν θα ξεκαρδιστείτε, αλλά το μειδίαμα θα ζωγραφιστεί στα χείλη σας πολλές φορές και ίσως αναγνωρίσετε καταστάσεις που κάποτε ζήσατε στο περιβάλλον σας. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 17/5/2022 στο Cinobo
Είδος: Αισθηματικό, Κωμωδία, Δράμα (94΄)
Χώρα: Φινλανδία (2020)
Σκηνοθεσία: Τέμου Νίκι
Παίζουν: Σουζάνα Πούκιλα, Αλμιλά Μπαγκριατσίκ, Ελίας Βέστερμπεργκ, Μάτι Όνισμα
Σύνοψη Cinobo: Η Μέρβι ταξιδεύει στο πατρικό της στη Φινλανδία με την κοπέλα της, για να αποκαλύψει τη σεξουαλική της ταυτότητα στους γονείς της. Θα ανακαλύψει όμως ότι δεν είναι η μόνη που είχε μυστικά. Τα δύο κορίτσια θα βρεθούν στη μέση ενός κοινωνικού χάους σε μια κοινότητα οργίων, bisexual ιερέων, ακτιβιστών, ρατσιστών, προσφύγων και αλκοολικών.